Statul roman este profund dator pentru resursele financiare pe care romanii care muncesc in strainatate le trimit in tara dar, in urmatorii trei - patru ani, va fi mai importanta prezenta lor in tara, decat aceste fonduri, a fost mesajul transmis de presedintele Traian Basescu romanilor din Italia, la inaugurarea noului sediu al Episcopiei Române din Italia, din apropierea Romei.

"In lipsa banilor pe care dumneavoastra ii trimiteti acasa, daca acesti bani nu ar ajunge in bancile romanesti, guvernul ar trebui sa se imprumute pentru a acoperi diferenta dintre exporturi si importuri. Banii pe care ii trimiteti acasa sunt cei care ne fac sa nu imprumutam bani, si pentru acest lucru, inca o data, va multumesc", a spus seful statului celor peste 500 de romani prezenti la liturghia de inaugurare a Episcopiei.

Traian Basescu i-a asigurat pe romanii din Italia ca, in urmatorii 3-4 ani, salariile din Romania vor fi foarte aproape de salariile platite in prezent de italieni.

Presedintele a afirmat ca statul roman, care nu mai este atat de sarac cum era acum cativa ani, devine tot mai puternic, fapt confirmat si de estimarile Comisiei Europene, care vorbeste despre o crestere economica a Romaniei de 9,3% in 2008. "Se apropie momentul in care motorul dezvoltarii Romaniei se va incetini, se va opri chiar, daca nu vom avea forta de munca sa sustinem dezvoltarea tarii".

"Romania are nevoie de voi acasa in perioada urmatoare, asa cum astazi are nevoie de banii vostri in bancile din Romania. In concluzie, in cel de-al doilea mandat al meu, va astept acasa", a spus Traian Basescu.

Basescu: Romanii sunt aceia care muncesc cinstit, care respecta legile

Seful statului a aratat ca romanii care muncesc in strainatate nu pot fi judecati doar prin prisma a catorva incidente negative: "Nimeni nu-i poate judeca pe romanii din Italia dupa cateva incidente puternic mediatizate de presa. Romanii sunt aceia care muncesc cinstit, care respecta legile, care au venit aici de nevoie si se vor intoarce cu bucurie acasa", a spus el.

Traian Basescu a subliniat, pe de alta parte, rolul important pe care Biserica Ortodoxa si cea Catolica il pot avea in pastrarea identitatii nationale a romanilor din Italia. "Parohiile sunt locul in care romanii pot fi impreuna. Va indemn sa va indreptati catre biserica atunci cand, dupa orele multe de munca, va gasiti un ragaz pentru a va vedea impreuna, pentru a asculta vocea preotilor nostri ortodocsi", a spus el.

Traian Basescu a tinut sa-si exprime recunostinta pentru modul in care Vaticanul a sprijinit romanii din Italia, punand la dispozitia preotilor romani biserici pentru a-si putea tine slujbele.