Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat pentru HotNews.ro ca afirmatiile sale in legatura cu obligativitatea statului roman de a nu modifica procedura de numire si revocare a procurilor-sefi DNA si DIICOT, ca parte a angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana, reprezinta punctul de vedere al Comisiei Europene. Mai multi parlamentari de la PNL, PC si PSD au pus la indoiala faptul ca reactia purtatorului de cuvant dupa votul de joi din comisia juridica a Senatului reprezinta pozitia oficiala a CE.

"In momentul în care eu fac o declaraţie, o fac in calitate de purtator de cuvant oficial, în numele Comisiei Europene. Prin ceea ce am spus pur şi simplu am repetat ceea ce Comisia Europena a afirmat constant precum si in cel mai recent raport al nostru din 23 iulie", a spus Gray.

Interventia de ieri a oficialului european in care a argumentat de ce posibila schimbare pregatita de senatori in modalitatea de numire a procurorilor incalca angajamentele Romaniei fata de Bruxelles a inflamat o parte din membrii Parlamentului in frunte cu presedintele Camerei Superioare, Nicolae Vacaroiu.

In timp ce senatorul PSD a declarat indignat ca va trimite o scrisoare "dura" Comisiei Europene", presedintele Comisiei Juridice din Senat Norica Nicolai a afirmat ca nu crede ca pozitia lui Gray exprima pozitia oficiala a Comisiei Europene. Acelasi lucru l-au sustinut, intr-o emisiune televizata, Ioan Ghise (PNL), Madalin Voicu (PSD) si deputatul PC Sergiu Andon. Seful Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor a declarat ca “acest purtator de cuvant devine tot mai obraznic". Contactat de HotNews, Mark Gray nu a reactionat la declaratiile deputatului PC.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat, joi, pentru NewsIn, ca schimbarea procedurii de numire a procurorilor "incalca cerintele Uniunii Europene", dupa ce Comisia Juridica din Senat a votat, joi, un amendament la Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, care prevede ca numirile la sefia DNA, DIICOT si Parchetul ICCJ sa fie facute de catre CSM, la propunerea Ministerului Justitiei, nu de catre seful statului, cum e in prezent.