Democrat-liberalii au batut palma, marti, cu PRM, cedandu-i lui Corneliu Vadim Tudor functia de vicepresedinte la Senat in schimbul a doua posturi de secretar, a unui post de vicepresedinte al comisiei economice si a unei colaborari parlamentare pe motiuni. Surse parlamentare adiacente celor doua partide sustin ca negocierea nu s-a facut de catre liderii de grup, ci de catre conducerea democrat-liberalilor. De altfel, liderul de grup de la Camera Deputatilor nu a fost informat de catre conducerea partidului in privinta schimbului de functii facut cu PRM.

Neoficial, surse din interiorul PD-L ne-au confirmat ca democrat-liberalii vor beneficia de sprijinul parlamentarilor PRM la motiunile pe care intentioneaza sa le depuna. Practic, PD-L a obtinut promisiunea peremistilor ca vor vota favorabil motiunile. De asemenea, aceleasi surse sustin ca nu va exista nici un protocol scris, ci doar o intelegere tacita intre cele doua formatiuni politice.

Colaborarea parlamentara pentru motiunile de cenzura a fost negata vehement de liderul PD-L, Emil Boc.

"Nu avem niciun fel de colaborare si nu trebuie sa se ducă dincolo de ceea ce am spus – este vorba de functiile care se impart la nivelul birourilor permanente intre grupurile parlamentare. Atat si nimic mai mult", a subliniat Boc.

Miza: voturile PRM la motiuni

In schimb, liderul PRM a declarat, pentru NewsIn, ca formatiunea sa va vota motiunile simple ale PD-L, pentru ca asa este firesc.

"E de la sine inteles ca o motiune pe sanatate sau pe dezastrul din agricultura ne duc in aceasta directie", a explicat Corneliu Vadim Tudor.

Trocul oficial: doi secretari PD-L si un presedinte de comisie

Potrivit surselor Hotnews.ro, negocierea a fost facuta la nivelul conducerii celor doua partide. Presedintele Emil Boc si vicepresedintele Adriean Videanu au discutat telefonic cu liderul PRM Corneliu Vadim Tudor.

Conform declaratiilor oficiale ale lui Emil Boc, democrat-liberalii au cedat functia de vicepresedinte de la Senat in schimbul a trei functii: doi secretari de stat, unul la Camera Deputatilor si unul la Senat, si o functie de presedinte la comisia economica din Senat.

Liderii de grup de la Senat au semnat un protocol care prevede strict schimbul de functii dintre cele doua partide, urmand ca si liderii celor doua partide de la Camera Deputatilor sa faca acelasi lucru miercuri, la deschiderea oficiala a sesiunii.

"Am obtinut doua posturi in Biroul Permanent in loc de unul, si o functie de presedinte la comisia economica din Senat. Asta este castigul PD-L", a explicat negocierea liderul grupului senatorial al PD-L, Gheorghe Constantin.

Deputatii nu au fost informati

In schimb, liderul deputatilor PD-L, Cristian Radulescu, nu a fost informat in niciun fel. De altfel, multi dintre parlamentarii PD-L nu stiau de trocul efectuat intre PD-L si PRM.

"Nu stiu nimic despre ce s-a negociat, nu am fost informat. Acum incerc sa aflu despre ce este vorba", ne-a declarat liderul grupului de la Camera, Cristian Radulescu.