Fostul ministru al muncii din guvernarea PSD, Marian Sarbu, a solicitat joi indexarea trimestriala a pensiilor in functie de rata inflatiei. El a explicat ca in momentul de fata "in 6 luni un pensionar cu o pensie de 5 milioane pierde 3 milioane de lei si primeste de la Guvern doar 2 milioane". "In realitate nu e vorba de majorarea pensiilor, ci de actualizare", a continuat social-democratul care a mai cerut Guvernului sa accepte o crestere cu 20% a pensiilor incepand cu 1 octombrie.

"Guvernul trebuie sa accepte majorarea pensiilor cu 20% de la 1 octombrie, in caz contrar vom folosi toate mijloacele politice la dispozitie, inclusiv motiunea de cenzura", a subliniat Sarbu.

Pensiile se vor majora cu aproape 20% de la 1 noiembrie, cu o luna inainte de alegerile parlamentare, dupa ce Guvernul a decis devansarea cresterii punctului de pensie, prevazuta initial pentru 1 ianuarie 2009.

Valoarea punctului de pensie va creste de la 581,3 lei la 697,5 lei.

Tot miercuri, Guvernul a decis ca pensionarii din grupele de munca I si II vor beneficia de o majorare a punctului de pensie cu 0,5 si, respectiv, 0,25 pentru fiecare an de vechime.

Majorarea se va aplica esalonat, pe masura ce cartile de munca vor fi analizate de oficiile de pensii.