Din momentul in care procurorii vor incepe urmarirea penala impotriva ministrului muncii, presedintele il poate suspenda in orice moment, asa cum a procedat si in cazul fostului ministru al apararii, Teodor Atanasiu. In timp ce PSD si PNL sustin ca un asemenea gest ar credita ideea ca dosarul este unul politic, PD-L, prin vocea lui Vasile Blaga, spune ca "nu stie ca Traian Basescu sa fi iertat pe cineva". La rindul sau, Cezar Preda s-a aratat convins ca Pacuraru va fi suspendat. "Nu a facut niciodata rabat la astfel de lucruri", a declarat Preda pentru HotNews.ro.

Paul Pacuraru, acuzat de mita intr-un dosar care a capatat avizul Senatului pentru inceperea urmaririi penale, risca sa fie suspendat din functia de ministru al muncii.

Daca procurorii vor incepe urmarirea penala, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea din functie a unui membru al Guvernului. Trimiterea acestuia in judecata atrage insa suspedarea automata din functie, iar potrivit art. 109, al. 2 din Constitutie, competenta de judecata revine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Traian Basescu s-ar putea folosi in cazul lui Pacuraru de precedentul Teodor Atanasiu, care a fost suspendat din functia de ministru al apararii dupa ce procurorii au declansat urmarirea penala impotriva sa.

PNL ar putea ataca in contecios decretul de suspendare

Liderii liberali nu au discutat deocamdata despre eventualitatea suspendarii lui Paul Pacuraru si nici despre gasirea unui inlocuitor, au spus pentru HotNews.ro surse liberale.

Biroul Politic va analiza chestiunea in functie de decizia presedintelui, existind posibilitatea atacarii decretului prezidential de suspendare in Contenciosul administrativ.

Opiniile politicienilor sint impartite, PSD si PNL spunind ca gestul ar fi nejustificat si nu ar face decit sa demonstreze ca dosarul lui Pacuraru este unul politic. PD-L insa, considera ca ar fi normal ca Pacuraru sa fie suspendat.

Cezar Preda, vicepresedinte PD-L: "Basescu nu va face rabat"

Vicepresedintele democrat-liberal a declarat pentru HotNews.ro ca dupa parerea sa presedintele il va suspenda pe Paul Pacuraru.

"Asa si trebuie sa faca, altfel ar fi o reactie emotionala. Cred ca il va suspenda, pentru ca presedintele nu face rabat cu asemenea lucruri".

La rindul sau, Vasile Blaga a declarat, citat de NewsIn, ca "Nu stiu ca Basescu sa fi iertat pe cineva".

Norica Nicolai, vicepresedinte PNL: "Ar comite o nedreptate si ar gira un dosar politic"

Senatoarea Norica Nicolai sustine ca presedintele nu este obligat sa uzeze de aceasta prerogativa constitutionala.

"Sper, in acord cu Senatul si cu colegii din Comisia juridica, ca nu va face acest gest pentru ca nu este justificat. Este doar o posibilitate si, in opinia mea, daca il suspenda pe domnul Pacuraru, care se afla dintr-un punct de vedere in aceeasi situatie cu domnul Atanasiu, ar comite nu numai o nedreptate, dar ar gira si un dosar politic. Ceea ce nu cred ca presedintele Romaniei isi poate permite", a comentat Nicolai dupa votul din Senat.

Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului: "O confirmare in plus ca e un dosar politic"

"In contextul in care presedintele Romaniei il va suspenda pe Pacuraru chiar in faza asta de inceput, atunci e o confirmare in plus ca e un dosar politic. In alte state se intimpla acest lucru, dar suspendarea o da judecatorul in momentul in care dosarul a intrat in instanta", a declarat Nicolae Vacaroiu.

Liderul PSD este si el de parere ca presedintele ar comite o "nedreptate" daca l-ar suspenda pe Paul Pacuraru.