Ion Iliescu s-a declarat impotriva modificarii Constitutiei in acest moment, spunind ca ea se poate face, eventual, dupa alegeri. "Asa ceva nu se face pe fuga", a spus Iliescu inaintea Biroului Permanent PSD de luni. Declaratia vine dupa ce, saptamina trecuta, acesta a votat in favoarea propunerii. Mircea Geoana sustine mai multe modificari ale Constitutiei, printre care renuntarea la imunitatile penale ale demnitarilor, modificarea structurii CSAT astfel incit din acest forum sa faca parte si liderul opozitiei.

"Eu n-as aborda niciun fel de tema azi care sa schimbe Constitutia. Nu cred ca asta e calea potrivita in momentul de fata, sa schimbam cu ceva Constitutia. Asa ceva nu se face de pe o zi pe alta, eu sint de acord, dupa alegeri, in viitorul Parlament sa constituim o noua comisie, sa analizam ce amendamente ar trebui, sa nu le abordam in fuga", a declarat Iliescu inaintea sedintei de luni a Biroului Permanent PSD.

In spijinul opiniei sale, Iliescu a facut un remember al modificarilor constitutionale de dupa revolutie. "La Constitutia din 1991 s-a lucrat timp de un an in cadrul Parlamentului, care avea atributii de constituanta, in timp ce pentru a doua modificare, din 2003, a fost nevoie de doi ani de activitate in cadrul unei comisiii multipartinice a Parlamentului", a spus Iliescu.

Declaratia de luni vine insa in contradictie cu votul favorabil dat de Iliescu acum o saptamina in Biroul Permanent, exact pe acest subiect. Mircea Geoana a cerut eliminarea imunitatii penale a demnitarilor prin modificarea Constitutiei si numirea unei comisii care sa elaboreze un proiect. Propunerea a fost votata cu o singura abtinere, cea a lui Victor Ponta. Luni insa, Iliescu a spus ca votul sau nu intra in contradictie cu noile declaratii, deoarece saptamina trecuta s-a votat "un pachet mai larg de masuri de depolitizare a Justitiei".

Geoana se vrea in CSAT

Simbata, Mircea Geoana a mai venit cu o idee in ceea ce priveste modificarea Constitutiei, spunind ca ar fi bine ca din structura CSAT sa faca parte si liderul opozitiei. "Eu cred ca acest vetust CSAT trebuie regindit, stiu ca inseamna si modificarea Constitutiei, ca denumire cel putin", a spus Geoana.

Tentativele de modificare a CSAT nu sint noi si nu-i apartin doar lui Geoana. In contextul discutiilor despre strategia de securitate nationala si a legilor aferente, PNL a venit cu un set de propuneri vizind functionarea CSAT.