Mona Musca a sustinut duminica o declaratie de presa, in care a precizat ca nu intentioneaza sa candideze la alegerile parlamentare nici in numele PD-L si nici independent: "Nu am de gand sa ma alatur nici unui partid si cu atat mai putin sa candidez". Clarificarea vine dupa ce liderul PD-L Neamt, Gheorghe "Pinalti" Stefan, a anuntat zilele trecute ca Mona Musca ia in calcul candidatura intr-un colegiu din judetul sau. "Mi-am pierdut increderea in modul in care functioneaaza unele institutii; singura instanta in care cred este puterea celor fara de putere...nu pot sa candidez pentru a ma integra intr-un sistem in care deocamdata nu mai cred", a continuat Mona Musca.

"Cu foarte mult timp in urma am facut o greseala; repet: nu am facut nici o secunda politie politica, verdictul mi s-a pus exclusiv pe baza declaratiei unui securist...am gresit dar toate au o limita si o masura", a spus Mona Musca.

Musca a refuzat pana acum sa confirme ori sa infirme informatia iar democrat-liberalii s-au impartit intre sustinatori - Emil Boc, Theodor Stolojan, Raluca Turcan, Anca Boagiu - si contestatari - Radu Berceanu, Cezar Preda, Ioan Oltean. Chiar vineri, secretarul executiv al PD-L, Elena Udrea, a comentat, pe blogul personal, ca Musca ar fi trebuit sa-si asume public optiunea, in loc sa stea pe margine si sa-i lase pe cei din interiorul partidului sa se exprime.

Episodul legat de colaborarea cu Securitatea a Monei Musca a debutat in 8 august 2006, atunci cand Lavinia Sandru a lansat informatia ca dosarul colegei sale de Parlament se afla pe masa de lucru a Colegiului CNSAS. Musca ar fi dat informari despre studentii straini, sub numele de cod "Eva" sau "Dana", in 1970, pe vremea cand era cadru didactic la Institutul de Lingvistica al Universitatii din Timisoara.

In aceeasi saptamana, Mona Musca a admis ca a furnizat date despre studentii straini, insa nu Securitatii, ci conducerii institutiei la care lucra, dupa care, intr-o conferinta de presa organizata ad-hoc, a facut marturisiri complete despre angajamentul pe care l-a semnat cu politia politica a statului comunist.

O luna mai tarziu, membrii Colegiului CNSAS ajungeau la concluzia ca relatia Monei Musca-Securitate se defineste ca "politie politica".