Traian Basescu: Conflictul din Transnistria are potential pentru a izbucni

de D.G.     HotNews.ro
Miercuri, 20 august 2008, 18:38 Actualitate | Politic

Conflictul din Transnistria are toate mecanismele duse pana la limita la care el sa poata izbucni, dar in momentul de fata nu sunt intrunite si conditiile politice pentru a se putea repeta o situatie precum cea din Osetia de Sud, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, aflat in vizita la Kiev.

"Analizand punctual potentialul conflictului transnistrean, putem spune ca el are toate mecanismele duse pana la limita la care el sa poata izbucni, dar nu sunt conditiile, in momentul de fata, pentru ca acest conflict sa poata izbucni. Elementele conflictuale sunt create si acolo.

Ca si in Osetia, ca si in Kosovo, exista elementul minoritar consolidat si concentrat intr-o regiune si asa-zisa legitimitate a tarii-mama de a interveni in apararea propriilor cetateni. Nu sunt conditiile politice, dar, din punct de vedere al aranjamentelor de detonare a conflictului, ele sunt facute, definitivate. A fost mecanismul Kosovo repetat identic in Osetia si pregatit perfect in Transnistria", a explicat presedintele Traian Basescu, citat de NewsIn.

"Din 2005 Romania atentioneaza insistent comunitatea internationala cu privire la riscurile pe care le reprezinta conflictele inghetate. Din pacate, evenimentele din Georgia ne-au luat pe nepregatite, ceea ce inseamna ca o repetare in orice alta zona care este etichetata a fi conflict inghetat este posibila", a avertizat seful statului roman dupa convorbirile avute la Kiev cu omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko.

Seful statului roman a subliniat insa ca premisa de la care trebuie sa porneasca orice solutie pentru conflictele inghetate trebuie sa fie respectarea integritatii teritoriale a statelor care se confrunta cu situatiile respective.

Alaturi de Rusia si OSCE, Ucraina este mediator in procesul de reglementare al conflictului din Transnistria, iar ucrainenii au statut de observator al fortei de pace desfasurate in Transnistria (formate din rusi, transnistreni si moldoveni).

Seful statului a inceput miercuri un turneu de doua zile in Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia si Turcia, avand ca scop identificarea de solutii comune la Marea Neagra pentru securizarea zonei.
Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

2818 vizualizari

 • -6 (6 voturi)    
  Titlul, cu alte cuvinte: (Miercuri, 20 august 2008, 19:11)

  Transnistreanul [anonim]

  Daca Base ar fi Voronin, Conflictul din Transnistria ar avea potential pentru a izbucni
  • +4 (6 voturi)    
   ... (Miercuri, 20 august 2008, 19:32)

   lukeok [anonim] i-a raspuns lui Transnistreanul

   si daca iliescu ar fi presedinte ti-ar spune ca moldova e pamint rusesc si am participa cu trupe ca sa ii "pacificam" sa nu mai aiba izbucniri de independenta.

   in alta ordine de idei... ce spune omul e rea. ca nu iti convine ca o spune base.. e alta poveste.
  • 0 (0 voturi)    
   ...ai vrut sa zici probabil (Joi, 21 august 2008, 13:27)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Transnistreanul

   ...ai vrut sa zici probabil daca Voronin ar fi Base si nu invers:). Indiferent, nu prea cred ca conteaza ce ai vrut sa spui.
 • -3 (5 voturi)    
  Expertul in conflicte (Miercuri, 20 august 2008, 19:37)

  Horea [anonim]

  N-ar fi exclus sa aiba dreptate, ca doar el e expert in conflicte sau mai bine zis in pornirea lor, ca de oprit inca n-am auzit sa se opreasca vreun conflict pornit de Bãsãscu si nici ca el sa fi oprit un conflict pornit de altii.
 • +4 (8 voturi)    
  Basescu a avut dreptate ! (Miercuri, 20 august 2008, 19:49)

  Penelescu [anonim]

  Oricata antipatie irationala si irepresibila ar avea unii pt. Basescu, sa recunoastem ca intr-adevar sunt ani de zile de cand el avertizeaza ca acele conflicte "inghetate" pot izbucni oricand.
  Osetia a fost un exemplu perfect si evident ca poate fi repetat in alte zone disputate intre majoritari-minoritari si tara de cetatenie-tara de etnie.

  Prognoza reusita de Basescu face ca pe viitor presedintele Romaniei sa fie mai atent ascultat in unele capitale occidentale, unde e mare ignoranta in ce priveste estul Europei si mentalitatea rusa. Orice roman, polonez sau ucrainean ar fi pariat ca rusii nu se vor retrage dupa ce au pus piciorul in Georgia si ca vor semna si aproba verbal la tv orice acord propus de alde ungro-francul Sarkozy insa vor face acolo tot cum vor ei !

  Sunt lectii osetine cu privire la Transnistria, separatistii de acolo vor fi foarte incurajati daca Rusia recunoaste Osetia si Abhazia, va fi un precedent. Insa va fi mult mai dificil, pt. ca regiunea separatista moldoveana e izolata, e o enclava intre Rep. Moldova si Ucraina.

  Basescu are dreptate, trebuie negociat cu Rusia statutul enclavei si situatia din Ucraina. Iuscenko are nevoie de aliati, in caz contrar va fi ejectat de rusofoni si Timosenko, Romania sa prinda ocazia si sa obtina maxim de la ucrainieni pt. romanii de acolo in schimbul sustinerii. Daca Iuscenko refuza si continua sa joace cartea nationalista, Basescu sa mearga la Moscova, sa discute direct cu Putin si Medvedev. Scopul nostru e intarirea pozitiei Romaniei in regiune si convingerea parazitilor de la Bruxelles ca M. Neagra a devenit de importanta strategica pt. viitorul UE in relatia cu Rusia !
  • -1 (1 vot)    
   esti bolnav (Joi, 21 august 2008, 11:10)

   Tim [anonim] i-a raspuns lui Penelescu

   Cine crezi tu ca discuta cu Basescu la Moscova?
   muhahahahahaha
   Nu discutau ei nici cu Ilici dar cu megaexpertul nostru?
   Iar Transnistria nu a fost niciodata pamant romanesc. Basarabean e mai nou. Dar e o lipitura la Basarabia. Acolo sunt rusi deci nu inteleg ce ne agitam atat? Sa-i ia.
   • +1 (1 vot)    
    Mai documentati-va.... (Joi, 21 august 2008, 12:38)

    S [anonim] i-a raspuns lui Tim

    In linii mari proportia demografica in Transnistria e asa: romani 40%. rusi 30%, ucraineni 30%. Evident, romanii sunt majoritari in mediul rural, iar rosofonii in orase - nemaivorbind de proportia in administratie. Si tot de domeniul evidentei e ca proportia romanilor, neaparati de nimeni (patriotii de-alde Ilascu au plecat de mult) Nu a apartinut Romaniei, dar exista o comunitate numeroasa de romani asuprita (in majoritate etnica relativa, ceea ce NU mai e demult cazul in Bucovina de Nord, nemaivorbind de Sud, in Bugeac), eu zic ca ar trebui sa ne intereseze mai mult decat caii verzi pe pereti ai unora ce vorbesc de teritoriile din Ucraina.... Chiar ati uitat asa usor asediul asupra scolilor romanesti din Transnistria? Copiii si profesorii romani ce era efectiv prizoniei in scoala? Oare nu sunt ei mai importanti decat sa vorbim in gol de dezmembrarea Ucrainei si de alte aberatii?
 • -1 (3 voturi)    
  Poate da, poate nu (Miercuri, 20 august 2008, 19:52)

  tar [anonim]

  Transnistria este urmatoarea zona pe care o pot folosii rusii sa "dea" in tarile aspirante la nato.

  Dar...un conflict in Transnistria care sa aiba suportul Rusiei la un interval asa de mic este putin probabil. De ce?

  -o a doua interventie militara directa sau ajutata de Rusia ar fi prea de tot. Rusia ar fi terminata pe plan international.
  -e prea aproape de granita nato. Daca nu sunt aplicate sanctiuni dure(probabil chiar interventie militara) va lasa nato sa apara ca o organizatie slaba. De aceea au sa fie obligati sa faca ceva.

  Pe de alta parte rusii au primit invitatie la alte invazii avand in vedere ca nu au patit mai nimic dupa invazia din Georgia .
  • +1 (1 vot)    
   la cateva sute de km de granita nato (Joi, 21 august 2008, 2:19)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui tar

   si georgia are granita cu turcia care e in nato si nato nu a facut nimic
 • +1 (3 voturi)    
  tocmai intors din Transnistria (Miercuri, 20 august 2008, 19:56)

  daniel_pop [anonim]

  de 5 zile m-am intors din transnistria, in zona de nord si ce pot sa va spun, ca un oma care nu prea le are cu politica, un conflic se simte in aer. oamenii cu care am vorbit acolo toti simt ca situatia politica e una care nu convine. trebuie sa se schimbe ceva ... speram sa nu fie un razboi.
 • +1 (3 voturi)    
  lasati prostiile, Base reprezinta Romania... (Miercuri, 20 august 2008, 20:04)

  judex [anonim]

  adica si pe cei care-l iubesc si pe cei ca-l urasc. Acum, Romania are alte interese, deasupra luptei politice interne meschine. Lasati factorii de decizie sa-si faca treaba in liniste. Ei au toate informatiile si stiu mai bine decat noi ce trebuie facut. Invatati sa ne cunoastem si sa ne respectam interesele.
  • -1 (1 vot)    
   Base te reprezinta pe tine poate... (Joi, 21 august 2008, 11:18)

   Anticom [anonim] i-a raspuns lui judex

   Factorii de decizie :)))))) Ce-mi place cum suna. Parca suntem in comunism.
   Deci, taica judex, dupa cum zici:"Ei...stiu mai bine decat noi ce trebuie facut". EI intotdeauna STIU mai bine dacat noi. Si comunistii stiau mai bine pentru noi ce e de facut.
   Nu ti-e rusine sa ne vinzi prostii din astea? Asta e limbaj de supus, de sclav. RUSINE judex. Nick-ul tau corect e SCLAVUS.
 • +2 (4 voturi)    
  Potenţial există (Miercuri, 20 august 2008, 20:30)

  666 [utilizator]

  Totuşi, nu ar strica puţine date geografice.
  O privire pe hartă arată marile diferenţe între ceea ce s-a petrecut în Oseţia de Sud şi potenţialul realist al ceea ce s-ar putea întâmpla în Transnistria.
  O suprafaţă aproximativ egală dar cu populaţie disproporţionată în ecuaţie: o jumătate de milion de suflete (peste o sută de mii de ruşi) în Transnistria faţă de 70 000 (probabil 25 000 ruşi) în Oseţia de Sud.

  Dacă Ivan nu poate trece direct să facă ordine în Transnistria (trupele de menţinere a păcii ruseşti nu sunt chiar insuficiente în caz de reacţie moldovenească) din cauza lipsei unei graniţe directe, pretextul unui număr mare de ruşi în zonă ar cântări chiar mai mult decât în evenimentele din Georgia.

  O situaţie complicată de necooperarea ucraineană pt. ruşi, totuşi.

  Concluzie: un butoi cu pulbere mai imprevizibil decât cel osetin.
  Predicţie: să se mai apropie alegerile din SUA... în funcţie de nevoia lor pt. un război se vor derula evenimentele.
 • -2 (4 voturi)    
  referendum (Miercuri, 20 august 2008, 20:38)

  Rollo Tomasi [anonim]

  Trebuie respectat principiul integritatii teritoriale, dar statul caruia ii apartine teritoriul ar trebui sa-si dea seama ca dragostea cu sila nu se poate. Tocmai de aceea solutia cea mai buna ar fi ca toate partile implicate: Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia sa incheie un acord care sa prevada: retragerea trupelor rusesti, inlocuirea lor cu trupe de mentinere a pacii ONU (sau o alta tara ori organizatie neutra), organizarea unui referendum dupa un an, separat in toate raioanele Transnistrene: cele care vor sa ramana in cadrul Moldovei, vor ramane, iar cele care nu vor asta, vor forma Transnistria independenta.
  In cazul Muntenegrului s-a recurs la acesta cale si nu s-a auzit nici un foc de arma, in Kosovo, Osetia de Sud, Transnistria etc. nu s-a dorit o asemenea rezolvare iar rezultatele tragice se vad.
 • -2 (4 voturi)    
  de ce exista rusia (Miercuri, 20 august 2008, 21:16)

  tehco [anonim]

  imaginati-va o lume fara rusia..:).ce bine ar fi....dar totusi a avut si ea rolul ei... odata...si in realitate exista:(
 • -5 (5 voturi)    
  ete scartz (Miercuri, 20 august 2008, 22:57)

  Asocialu' [anonim]

  kiorule, ne doare in cot de exercitiile tale de imagine cu vizite de gradul zero. stai dracu' in tara si fa treaba pentru noi, ca de aiai te-am votat, nu sa bati coclaurile in Georgia
 • +2 (2 voturi)    
  Transnistria ? duca-se pe pustii ! (Joi, 21 august 2008, 0:41)

  Nemo [utilizator]

  Trasnistria este ca un madular cangrenat pentru Moldova, cel mai rau focar de belele.
  Sa tii un caine turbat in ograda doar pentru ca, formal, e al tau, e politica paguboasa.
  Oricum sunt dincolo de Nistru si nu pot fi dati la schimb pentru Basarabia si Bucovina. Dusmani mai periculosi pentru Moldova nici ca exista.
  Daca as fi moldovean, as ceda bucuros Trasnistria si as face si cinste cui m-a scapa de ea fara razboi.
  Din pacate, Voronin & Co sunt filorusi si n-au nici un gand ca Moldova sa scape de sub tutela mamei Rusii si sa evolueze catre Comunitatea Europeana ( catre mama Romania, nici atat ).
  Marinarul are dreptate chiar si pentru latratorii pesedei care fac de caraula p-acilea.
  • +1 (1 vot)    
   problama este populatia nu teritoriul (Joi, 21 august 2008, 14:31)

   Gabriel din Deva [anonim] i-a raspuns lui Nemo

   Da renunti la teritoriul transnistran, pentru ca este mic. Dar ce faci cu populatia romana de acolo? Nu te doare sufletul ca au fost desfiintate scoli in limba romana? In continuare populatia romana este discriminata si se fac abuzuri pe criterii etnice.
  • +1 (1 vot)    
   O opinie personala.... (Joi, 21 august 2008, 17:10)

   S [anonim] i-a raspuns lui Nemo

   Cu Transnistria e cam asa: Rusia ar fi in mare dificultate in situatia desprinderii Transnistriei de Md si eventual aderand la Rusia. Nimeni intreg la minte din Rusia nu doreste sa se lege la cap cu niste traficanti + o populatie extrem de saraca. Nu e acelasi lucru ca in cazul enclavei Kalinin. Miza nu e Transnistria, nici nu a fost vreodata. Miza e Moldova, influenta asupra Ucrainei si Romaniei. Situatia de azi, cu o cloaca de banditi si spioni in coasta a 3 tari, pe care le tine in sah, convine de minune Moscovei. Romania si Moldova nu au cum se uni (nici sa vrea), Moldova nu poate face un pas in directia Nato sau Ue, Ucraina trebuie sa aiba mare grija cu miscarile la gurile Dunarii sau la Marea Neagra, prinsa in cleste intre Transnistria (armata 14) si estul Ucrainei, majoritar rusofon, plus ditai flota rusa in Crimeea...
 • -1 (1 vot)    
  un nou analist . tonomat ? (Joi, 21 august 2008, 7:22)

  ccc.ttt. [anonim]

  poate face ceva in sensul celor spuse , ca de asta e ales , sau se crede analist .
 • -2 (2 voturi)    
  dik dik (Joi, 21 august 2008, 10:24)

  gubo [anonim]

  acuma cati dintre dvs mari analisti politici faceti macar diferenta dintre sistem colectiv de securitate si aparare colectiva,sunt sigur ca nici prim marinarul tari nu o face,vizita domniei sale in Georgia valoreaza fix zero, in Moldova nu a dat 2 lei pe romanii care il aclamau acolo
 • 0 (0 voturi)    
  cum e normal sa fie ? (Joi, 21 august 2008, 14:12)

  c [anonim]

  Parerea mea e ca intr-un viitor foarte indepartat, Transnistria o sa fie parte din Ucraina si Moldova din Romania. Rusia nu poate sa aiba nici o pretentie in zona.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă