Conflictul din Transnistria are toate mecanismele duse pana la limita la care el sa poata izbucni, dar in momentul de fata nu sunt intrunite si conditiile politice pentru a se putea repeta o situatie precum cea din Osetia de Sud, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, aflat in vizita la Kiev.

"Analizand punctual potentialul conflictului transnistrean, putem spune ca el are toate mecanismele duse pana la limita la care el sa poata izbucni, dar nu sunt conditiile, in momentul de fata, pentru ca acest conflict sa poata izbucni. Elementele conflictuale sunt create si acolo.

Ca si in Osetia, ca si in Kosovo, exista elementul minoritar consolidat si concentrat intr-o regiune si asa-zisa legitimitate a tarii-mama de a interveni in apararea propriilor cetateni. Nu sunt conditiile politice, dar, din punct de vedere al aranjamentelor de detonare a conflictului, ele sunt facute, definitivate. A fost mecanismul Kosovo repetat identic in Osetia si pregatit perfect in Transnistria", a explicat presedintele Traian Basescu, citat de NewsIn.

"Din 2005 Romania atentioneaza insistent comunitatea internationala cu privire la riscurile pe care le reprezinta conflictele inghetate. Din pacate, evenimentele din Georgia ne-au luat pe nepregatite, ceea ce inseamna ca o repetare in orice alta zona care este etichetata a fi conflict inghetat este posibila", a avertizat seful statului roman dupa convorbirile avute la Kiev cu omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko.

Seful statului roman a subliniat insa ca premisa de la care trebuie sa porneasca orice solutie pentru conflictele inghetate trebuie sa fie respectarea integritatii teritoriale a statelor care se confrunta cu situatiile respective.

Alaturi de Rusia si OSCE, Ucraina este mediator in procesul de reglementare al conflictului din Transnistria, iar ucrainenii au statut de observator al fortei de pace desfasurate in Transnistria (formate din rusi, transnistreni si moldoveni).

Seful statului a inceput miercuri un turneu de doua zile in Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia si Turcia, avand ca scop identificarea de solutii comune la Marea Neagra pentru securizarea zonei.