Liderul PD-L Neamt, Gheorghe Stefan, a declarat pentru HotNews.ro ca Mona Musca a acceptat oferta organizatiei de a candida la alegerile parlamentare din toamna pentru un fotoliu de deputat. Gheorghe Stefan a mai precizat ca Mona Musca asteapta decizia conducerii partidului si ca poate alege orice colegiu uninominal din judetul Neamt. Revenirea Monei Musca in viata politica este contestata de unii lideri ai PD-L, dar sustinuta de altii, printre care si presedintele partidului, Emil Boc. Pina in acest moment, Musca nu a confirmat informatia lansata de Georghe Stefan.

"Am avut discutii inca de acum doua luni cu dansa. Am fost la dansa in vizita in Harghita si i-am propus sa candideze pentru functia de deputat de Neamt. In momentul de fata, doamna Mona Musca a acceptat sa fie nominalizata pentru Camera Deputatilor si va candida numai intr-un colegiu la Neamt", a declarat Gheorghe Stefan pentru HotNews.ro.

"Ma bucur foarte mult ca a acceptat propunerea si sunt convins ca va obtine un scor foarte bun. Asteptam decizia conducerii partidului care sa aprobe candidatura peste doua saptamani", a explicat Gheorghe Stefan.

La mijlocul lunii iulie, Gheorghe Stefan si-a exprimat intentia de a-i propune Monei Musca sa candideze sub sigla PD-L pentru un post de deputat de Neamt. Propunerea lui Stefan a fost prezentata in Biroul Permanent al partidului si urmeaza a fi validata la inceputul lui septembrie.

Astfel, o eventuala candidatura a Monei Musca sub sigla PD-L va fi facuta publica la inceputul lunii septembrie.

Stolojan si Stoica - artizanii revenirii lui Musca

Sustinerea pentru candidatura Monei Musca vine din partea liberalilor din PD-L, mai exact, din partea vicepresedintelui Theodor Stolojan si a lui Valeriu Stoica. Fosti colegi de partid cu Mona Musca si sustinatori vehementi ai acesteia, atat Stolojan, cat si Stoica au facut presiuni in interiorul partidului pentru acceptarea Monei Musca in sanul PD-L.

De altfel, nominalizarea acesteia de catre organizatia PD-L Neamt a fost facuta de catre apropiatul lui Theodor Stolojan, Gheorghe Stefan. Reamintim ca Gheorghe Stefan a parasit partidul dupa ce Stolojan si Stoica au fost exclusi din PNL.

Nominalizarea Monei Musca a starnit nemultumiri in randul democrat-liberalilor, liderii Radu Berceanu, Elena Udrea, Cezar Preda declarand public ca nu doresc in partid oameni care "au fost colaboratori ai Securitatii".

Pe 19 septembrie 2006, membrii Colegiului CNSAS au dat verdictul de politie politica concluzionand ca relatia Monei Musca cu Securitatea se defineste ca "politie politica".

Mona Musca a demisionat din Parlament in 2007 si a iesit din politica in urma verdictului dat de CNSAS. Mona Musca a contestat decizia de "politie politica" la Curtea de Apel, fiind reprezentata de avocatul si colegul Valeriu Stoica.

Solicitarea a fost respinsa in martie 2007, printr-o hotarare definitiva si irevocabila, dar Musca a decis sa mearga mai departe si sa conteste aceasta decizie printr-o cale extraordinara de atac care se exercita la aceeasi instanta. Dosarul a fost trimis, pe circuit intern, la Sectia Civila a Curtii de Apel, unde a primit un nou numar de inregistrare si termen pe 2 octombrie.

Ce spun liderii din PD-L:

Theodor Stolojan: "Mona Musca are intentia de a redeschide in septembrie acel proces. Personal cred ca ea a platit cu varf si indesat o greseala facuta in tinerete. S-a retras din viata politica si eu cred ca orice om are dreptul la o a doua sansa, mai ales ca este vorba de Mona Musca si stim cu totii ce a facut dumneaei pentru Romania in toata aceasta perioada"

Cezar Preda: "Mona Musca are tot dreptul sa candideze dar, din punctul meu de vedere, nu trebuie, insa, sa se lipeasca de vreun partid, in primul rand de PD-L. Sa candideze independent. Este o parere personala"

Emil Boc: "Doamna Mona Musca figureaza printre propunerile venite din judetul Neamt, personal cred ca nu avem niciun obstacol si niciun motiv sa refuzam candidatura doamnei Mona Musca. Asteptam ca si Mona Musca sa-si manifeste dorinta in acest sens prin organizatia prin care a fost propusa"

Ioan Oltean:"PD-L s-a evidentiat ca un partid care s-a ferit sa fie asociat cu personalitati care au colaborat cu fosta Securitate, cred ca e timpul promovarii tinerilor, a celor care nu au avut parte de ororile comuniste si nu a acelor persoane care amintesc de fosta politie politica"