Aflat in Dolj pentru a-si lansa candidatura la functia de senator de Dabuleni, Mircea Geoana, a declarat ca statutul demnitarilor trebuie uniformizat pentru ca orice parlamentar, ministru sau chiar presedintele Romaniei sa "raspunda in fata legii ca orice cetatean obisnuit". Liderul PSD, partid care a votat aproape in unanimitate impotriva avizului de urmarire penala a lui Adrian Nastase, a mai afirmat ca "nu este normal sa existe un tratament diferit intre un fost si actual ministru".

Mircea Geoana sustine ca intreaga clasa politica s-ar credibiliza daca demnitarii ar raspunde in fata legii ca orice cetatean. "Trebuie sa uniformizam statutul demnitarilor din statul roman. Fosti ministri, actuali ministri, presedintele Romaniei, parlamentarii, cu totii trebuie sa fim pe aceeasi linie cu un cetatean obisnuit. Este clar ca in acest moment este vorba despre credibilitatea clasei politice romanesti", a declarat Geoana intr-o conferinta de presa tinuta la Craiova.

Geoana considera ca nu este "normal" sa se faca diferente intre actualii si fostii ministri, aceasta putind constitui o "invitatie" pentru cei care se afla la putere sa-i "prigoneasca" pe cei care sint in opozitie.

"Cu ce este mai breaz un actual ministru? Nu cumva faptul ca doar fostii ministri se afla in aceasta situatie este o invitatie pentru actuala putere sa prigoneasca fosta putere, care se afla in opozitie. Vine PSD peste doua luni de zile si incepe sa-i fugareasca pe ceilalti. Unde ajungem? Vom avea aceasta circoteca la nesfirsit", a mai spus Geoana, tragind concluzia ca "trebuie sa punem pe toata lumea la acelasi nivel".

Mircea Geoana a facut aceste afirmatii la doar o zi dupa ce PSD a votat aproape in totalitate impotriva cererii procurorilor DNA de incepere a urmaririi penale a lui Adrian Nastase.

In ce priveste faptul ca pentru urmarirea penala a fostilor ministri care au si calitatea de parlamentari este necesar avizul deputatilor sau al senatorilor, reamintim ca aceasta este urmarea unei decizii a Curtii Constitutionale care a dat curs unei sesizari facute de PSD.

Pentru ministrii aflati in functie este necesar avizul presedintelui Romaniei. In acest moment, parlamentul trebuie sa aprobe urmarirea penala nu doar pentru fostii ministri Adrian Nastase si Miron Mitrea, ci si pentru Paul Pacuraru- ministrul muncii- si Codrut Seres, care era in functie atunci cind DNA a inceput cercetarile penale.