La o luna dupa ce Bruxelles-ul a acuzat parlamentul ca blocheaza dosarele de mare coruptie si la o zi dupa ce politicienii s-au angajat sa scape de monitorizarera pe justitie, deputatii sint chemati sa voteze daca Adrian Nastase si Miron Mitrea pot fi sau nu urmariti penal. Mai exact, daca ei intra in rindul cetatenilor obisnuiti, supusi legilor si Constitutiei. Pentru ca avizarea ceruta de DNA sa treaca, este nevoie de votul a 220 de parlamentari, in conditiile in care partidele care au anuntat ca vor vota favorabil, PD-L, PNL si PRM detin doar 143 de voturi. Comisia speciala a cerut deschis in cazul Nastase respingerea urmaririi penale, iar in cel al lui Mitrea nu s-a pronuntat. In momentul de fata pe numele lui Nastase exista la Camera inca doua cereri de urmarire penala.

Pentru sedinta de miercuri, partidele au anuntat mobilizarea generala, amenintind chiar cu sanctiuni pentru absenteisti, care pot merge pina la eliminarea de pe listele pentru viitorul parlament.

Cu toate acestea, doar PD-L, PNL si PRM au anuntat ca vor vota favorabil inceperii urmaririi penale, partide care cumuleaza 143 de deputati, in timp ce PSD, PC, UDMR si minoritatile detin in total 156 de voturi.

Pozitia partidelor

PSD - fiecare dupa constiinta

Social- democratii au sustinut ca dosarele Nastase si Mitrea sint "facaturi poliltice" si procurorii sint la cheremul lui Traian Basescu.

In Comisia speciala care a analizat documentele DNA, reprezentantii PSD au recomandat un aviz negativ inceperii urmaririi penale in cazul lui Nastase si s-au abtinut in cel al lui Mitrea.

Grupul parlamentar PSD, intrunit miercuri dimineata, nu a luat o decizie clara in ce priveste votul, fiecare deputat urmind sa decida "potrivit constiintei".

PSD are in total 102 deputati.

UDMR - vot dupa constiinta

Maghiarii au fost mai ponderati in aprecierea documentelor procurorilor, dar au votat in Comisie impotriva inceperii urmaririi penale a lui Nastase.

Liderii UDMR au declarat ca fiecare va vota potrivit "propriei constiinte", atit in dosarul Nastase, cit si in cel al lui Mitrea.

UDMR are 19 deputati.

PC - vot dupa constiinta

PC a fost unul dintre cele mai agresive partide in respingerea urmaririi penale si prin avocatul Sergiu Andon a acuzat procurorii DNA ca lucreaza la comanda lui Traian Basescu si ca dosarul Nastase este unul "civil".

PC a votat in Comisia speciala impotriva avizului de urmarire penala pentru Nastase si Mitrea. A lasat la libera constiinta a deputatilor votul de miercuri.

PC detine 18 deputati.

PRM - favorabil inceperii urmaririi penale

Prin vocea lui Lucian Bolcas, PRM a sustinut apasat ca dosarele sint lipsite de consistenta si contin "ingerinte politice", dar ca Nastase si Mitrea trebuie sa ajunga in fata instantei.

PRM a anutat ca va vota pentru avizarea urmaririi penale a celor doi.

PD-L - vot deschis favorabil urmaririi penale

Este singurul partid care anuntat de la bun inceput ca va vota pentru inceperea urmaririi penale a celor doi deputati. Emil Boc a cerut, marti, deputatilor sa dea un semnal concret ca doresc ridicarea monitorizarii pe justitie anul viitor. PD-L a anuntat ca va vota deschis, adica cu bilele la vedere.

PD-L are 65 deputati.

PNL - vot favorabil

Liberalii au acuzat alaturi de celelalte partide politizarea dosarelor si au votat, in Comisia speciala, impotriva avizarii urmaririi penale la Nastase si s-au abtinut la Mitrea.

Cu toate acestea, dupa raportul Comisiei Europene, PNL si-a schimbat pozitia si anuntat ca va vota favorabil.

PNL are 53 de deputati.

Acuzele procurorilor DNA

1. Adrian Nastase- Zambaccian

In dosarul asupra caruia trebuie sa se pronunte deputatii, Adrian Nastase este anchetat de DNA pentru modul in care a dobindit imobilul din strada Zambaccian, fiind suspectat ca a fost mituit cu lucrari pentru a o mentine in functie pe Irina Jianu.

Nastase mai are doua dosare la DNA, care au ajuns in instanta, dar au fost restituite de Inalta Curte de Casatie pentru refacerea urmaririi penale, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, potrivit careia este necesar avizul parlamentului si in cazul fostilor ministri.

Cererile pentru inceperea urmarii penale in aceste doua dosare au ajuns, miercuri, la Comisia juridica a Camerei Deputatilor si, probabil, vor fi dezbatute in septembrie.

2. Mitrea si vila mamei

Miron Mitrea, fost ministru al transporturilor, este cercetat de DNA pentru luare de mita, tot de la Irina Jianu, sub forma de lucrari de extindere a casei din Baneasa a mamei sale, Viorica Mitrea, lucrari in valoare de peste 100.000 de dolari.