Cantaretii, sportivii si analistii politici sunt preferatii liderilor de partide in perioada definitivarii candidatilor din colegiile electorale uninominale. PD-L, PNL si PSD se bat sa adune sub propria umbrela cat mai multe personalitati cu notorietate in alte domenii de activitate. Pana acum nu se vehiculeaza niciun nume de manelist, iar doua sportive au refuzat orice oferta de a se implica in politica. Democrat-liberalii au deja trei candidati noi cu notorietate, liberalii unul, iar PSD nu prea are din ce alege. Guvernul va definitiva in sedinta de miercuri delimitarea ultimelor colegii uninominale.

Democrat-liberalii, primele confirmari publice

PD-L a fost prima formatiune care si-a scos la rampa noile achizitii. Catalin Avramescu, Sever Voinescu si Silviu Prigoana sunt cei care au acceptat deja inregimentarea politica si candidatura pentru legislativ. Cei trei deja stiu si colegiile pe care isi doresc sa le reprezinte: Mizil, Ploiesti si respectiv sectorul 3.

Insa liderii partidului spun ca lista cu new-entries nu se va opri aici. Printre cei ofertati de PD-L sunt fostul fotbalist Ilie Dumitrescu, politologul Cristian Preda, jurnalistul Traian Radu Ungureanu, actorul si regizorul Marcel Iures, actorul Alexandru Arsinel si regizorul Alexandru Darie.

Printre candidatii PD-L s-ar putea regasi si Mona Musca si Monica Macovei, a declarat prim-vicepresedintele partidului, Theodor Stolojan, care nu a negat nici posibilitatea ca unii colegi ai sai sa poarte discutii cu Gabriel Liiceanu.

Liberalii, primele refuzuri publice

Urmatorii au fost liberalii, care au lasat sa scape, pe surse, vestile despre discutiile cu Adriana Saftoiu. Intelegerea intre formatiunea lui Calin Popescu Tariceanu si fosta consiliera a lui Traian Basescu a fost confirmata de aceasta din urma marti, impreuna cu precizarea ca va candida pentru un colegiu din Prahova.

Liberalii au inregistrat, insa, si doua refuzuri. Fosta atleta Gabriela Szabo si fosta gimnasta Nadia Comaneci au declarat public ca nu intentioneaza sa se implice in politica. Prima considera ca este prea tanara, in timp ce a doua sustine ca este prea complicat.

Liberalii continua insa negocierile cu alte personalitati, cum ar fi antrenorul nationalei de fotbal, Victor Piturca, antrenorul lotului olimpic de caiac-canoe, Ivan Patzaichin, solistul trupei Holograf, Dan Bittman, cantautorii Ducu Bertzi si Mihai Pocorschi si cantaretul de muzica populara Nicolae Furdui Iancu. Acesta din urma este consilier local in Alba Iulia, din partea PNL.

De altfel, Bogdan Olteanu, a afirmat marti ca PNL a rezervat 20 de candidaturi pentru personalitatile din afara partidului.

Putine variante

Pana in acest moment, PSD sta cel mai prost la capitolul personalitati din afara politicii. Singurul despre care reprezentantii PSD Bucuresti au confirmat ca va candida intr-unul din colegiile din Capitala este Victor Socaciu. In rest, dupa refuzul Nadiei Comaneci, singurul nume vehiculat a fi urmarit de liderii PSD este al fostului tenismen Ilie Nastase. Acesta din urma a mai candidat din partea acestei formatiuni politice, in 1996, la Primaria Capitalei, pierzand in turul doi cu Victor Ciorbea.

PRM, renumit pentru apetenta catre cantaretii de muzica populara, nu si-a stabilit candidatii, ba chiar a contestat, impreuna cu PC, modificarea legislatiei electorale. La randul sau, UDMR a anuntat ca isi va definitiva repartitia pe colegii abia la inceputul lunii septembrie.

Cateva surprize cu privire la candidatii-vedeta ar putea veni insa de la Partidul Verde, intre randurile caruia se regasesc Ionut Dolanescu si Puya.

In comisia parlamentara de cod electoral au fost definitivate colegiile electorale din 39 de judete. Bogdan Olteanu a declarat marti ca cele din judetele Satu Mare si Constanta, din municipiul Bucuresti si din strainatate vor fi trasate de Guvern in sedinta de miercuri, 30 iulie.