Procurorii DNA au decis neinceperea urmaririi penale pentru senatorul UDMR, Verestoy Attila, in afacerea SIF-urilor. Procurorii au constatat ca "starea de fapt cercetata nu intra sub incidenta legii penale si nu sunt intrunite elementele constitutive ale unei infractiuni", potrivit unor surse din DNA. Senatorul Verestoy Attila a fost suspectat ca a castigat 10 milioane de euro prin tranzactionarea de actiuni SIF la pont. Procurorii banuiau ca senatorul-jucator a folosit informatii obtinute gratie pozitiei sale de parlamentar inaintea celorlalti jucatori la bursa.

Banuit de un tun de 10 milioane de euro

Este vorba de tranzactiile facute la bursa pe 28 martie 2006 timp de 19 minute, in intervalul orar 12:40 si 12:59, adica timpul scurs intre votul Parlamentului de adoptare a legii SIF-urilor si suspendarea tranzactiilor cu actiuni SIF.

In acea zi, Camera Deputatilor – camera decizionala in acest caz – a adoptat Ordonanta Guvernului nr. 41/2005, prin care s-a stabilit majorarea pragului maxim de detinere la SIF-uri de la 0,1% la 1%. Surse din piata de capital precizau la acea vreme ca, in urma majorarii pragului de detinere a actiunilor SIF, era de asteptat ca numarul tranzactiilor sa creasca, iar pretul actiunilor sa scada. Potrivit acelorasi surse, pana la suspendare, cotatiile actiunilor SIF au coborat cu pana la 11,06% procente.

Actiunile au fost scoase de la tranzactionare, potrivit regulamentului Bursei, in conditiile in care s-a constatat variatia neobisnuita de pret. Potrivit aceluiasi regulament, nu este prevazut un timp anume pentru suspendarea tranzactionarii titlurilor.

Verestoy Attila a fost banuit asadar ca a stiut din timp de votul Parlamentului, a folosit informatiile obtinute prin natura functiei, inaintea celorlalti jucatori si a vandut masiv actiuni la SIF-uri la un pret bun, actiuni pe care le-a rascumparat mai tarziu, cand pretul a scazut consistent.

Reclamat de un coleg

Dosarul SIF-urilor a fost constituit in primavara anului trecut dupa ce senatorul Ioan Corodan a cerut public ca procurorii sa se autosesizeze fata de tranzactiile cu actiuni SIF din ziua in care s-a votat legea. Senatorul PNL a facut cererea in sedinta Senatului din 3 aprilie 2006.

„Desi votul final s-a dat la ora 12:40, conducerea Bursei de Valori Bucurestia aflat si a procedat la suspendarea de la tranzactionare a acestor titluri abia la 12:59. Problema este ca mai multi baieti destepti au aflat inaintea domnului Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, si au vandut pachete importante de actiuni, ducand la o scadere medie de 9% a cotatiilor acestora. (...) Este vorba despre un furt care se ridica la aproximativ 200 milioane de euro. Ce zice DNA? Ce zice Ministerul Public?”, se intreba senatorul Corodan. Pe atunci, acesta era senator al PRM, insa ulterior a trecut la PNL.

S-a lasat cu scandal

Pe 29 mai 2007, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, anunta ca Biroul Permanent al Senatului a primit din partea procurorului sef al Sectiei a II-a din DNA, Doru Tulus, o solicitare prin care se cereau date privind modul in care senatorul UDMR, Verestoy Attila, a votat legea SIF-urilor. Conducerea Senatului a considerat ca solicitarea procurorului reprezinta un abuz in serviciu si, pe 7 iunie, l-a reclamat la CSM. Adresa catre CSM a fost semnata de vicepresedintele Senatului, Norica Nicolai.

Scandalul s-a iscat in contextul in care, cu trei saptamani inainte, ministrul de atunci al Justitiei Tudor Chiuariu ii ceruse demisia procurorului Tulus pe motiv de ineficienta.

In replica, DNA a precizat la acea data ca membrii Parlamentului nu pot fi trasi la raspundere penala pentru voturile exprimate in exercitarea mandatului: „Prin urmare, este evident ca procurorii DNA nu au formulat nicio cerere catre Senatul Romaniei prin care sa solicite date privind modul in care senatorul UDMR Verestoy Attila a votat un proiect de lege.”

In comunicatul DNA se mai preciza ca procurorii anticoruptie au fost interesati doar „daca senatorul UDMR Verestoy Attila a participat la dezbaterile finale prin care a fost aprobata OG 41/2005 care stabileste pragul maxim de detinere de 1 % la Societatile de Investitii Financiare (SIF).”

Pe 8 noiembrie 2007, sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat propunerea Inspectiei judiciare de a transmite Comisiei de evaluare a activitatii profesionale a procurorilor, rezultatul verificarilor privind competenta profesionala a procurorului sef Sectia a II-a, Doru Tulus, ca urmare a sesizarilor formulate de senatorul Norica Nicolai si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Inspectia considerase ca procurorul Doru Tulus a dovedit necunoasterea dispozitiilor legale referitoare la organizarea si functionarea celor doua camere ale parlamentului.

Verestoy Attila – jucator la bursa

Potrivit propriei declaratii de avere, senatorul UDMR Verestoy Attila detinea, la 27 decembrie 2007, un portofoliu de actiuni listate la BVB cu o valoare de piata ce depasea 84 milioane de RON. Senatorul UDMR detinea peste 10 milioane de actiuni numai la SIF-uri, cu o valoare de piata de aproape 38 milioane de RON.