Alte 20 de judete au fost decupate, miercuri, de Comisia de cod electoral, ajungindu-se la un total de 39 de circumscriptii din 43 cate vor exista la alegerile din toamna. In discutie au ramas colegiile din Constanta, Satu Mare, Bucuresti si cele pentru romanii din strainatate, care ar putea sa fie trasate prin hotarire de guvern. Miza cea mai ridicata este in Bucuresti, unde se inghesuie sa candideze liderii partidelor.

Cele 20 de circumscriptii impartite miercuri de Comisia de cod electoral sunt Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botosani, Brasov, Buzau, Covasna, Dambovita, Dolj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Mures, Prahova, Valcea, Suceava, Timis si Vrancea.

Dintre acestea, noua au fost propuneri inaintate de liberali, zece recomandari ale social-democratilor si doua ale maghiarilor.

La Constanta si la Satu-Mare, partidele nu au ajuns la o intelegere, iar cele doua judete, alaturi de Bucuresti si de circumscriptia romanilor din strainatate, ar putea sa cada in responsabilitatea Guvernului.

In sedinta de azi a functionat cu succes triunghiul PSD, PNL, UDMR care s-a coalizat, ca si in precedentele sedinte, impotriva PD-L. Exceptie a facut judetul Valcea, unde s-a votat in unanimitate, in timp ce judetele Covasna si Harghita au intalnit doar impotrivirea UDMR.

La incercarea reprezentantului PD-L de a citi propunerile partidului sau pentru Constanta, sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum.

Astfel, daca pana la implinirea termenului limita-19 iulie, Comisia nu se va mai intruni, cele patru circumscriptii nedesenate raman in responsabilitatea Guvernului. Hotararea Guvernului va include si deciziile Comisiei pentru cele 39 de judete discutate pana acum.

Executivul si-a luat angajamentul ca pentru cele patru circumscriptii ramase sa consulte “fie si informal” Comisia de cod electoral, transmite agentia NewsIn.

Ministrul liberal, Mihai Voicu, a declarat ca Bucurestiul si strainatatea au fost lasate netrasate din motive tehnice si politice, reprezentand “foarte-foarte multa munca, dar si o decizie care are implicatii politice majore”. Motivul politic este simplu: la Bucuresti si-au anuntat intentia de a candida mai toti liderii marcanti ai partidelor.

Deputatul PD-L, Valentin Iliescu, a criticat dur intreruperea sedintei si “cardasia politica PSD-PNL care a exclus PD-L de la exprimarea unui punct de vedere".

El a acuzat PSD-ul si PNL-ul de incercarea de a-si pozitiona cat mai favorabil “dinozaurii si brontozaurii politici” si a atras atentia asupra ilegalitatii consultarii “informale” a Comisiei de catre Executiv pentru restul de patru circumscriptii.