Asociatia Pro Democratia isi manifesta ingrijorarea cu privire la politizarea decupajului electoral. Controversele politice cauzate de disensiunile dintre partide risca sa compromita, chiar inainte de aplicare, reforma sistemului electoral, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro. Intre timp, alte noua judete au fost decupate ieri. Termenul limita de desenare a hartii electorale este 19 iulie.

APD critica amanarea discutiilor pentru desenarea colegiior electorale pana dupa alegerile locale si isi manifesta ingrijorarea fata de riscul de delegitimizare a reformei pe care asociatia a promovat-o inca de la inceput.

Asociatia aminteste ca existenta noii legi electorale este posibila datorita compromisului politic la care s-a ajuns dupa lungi negocieri in intervalul martie 2007 - martie 2008 si “face apel la toate partidele politice parlamentare sa dovedeasca responsabilitate si sa creeze conditiile pentru o solutionare consensuala a divergentelor legate de decuparea colegiilor electorale”.

“Pentru a pastra legitimitatea legii, dorim ca partidele sa incerce sa ajunga la un consens, nu la o majoritate” a declarat pentru HotNews.ro, Ana-Maria Mosneagu, director executiv al APD.

Teama APD este legata de faptul ca orice majoritate, indiferent de cat de larga ar fi, ar compromite atat legitimitatea legii si organizarea viitoarelor alegeri, cat si reforma electorala.

In aceste conditii, APD cere actorilor politici sa renunte la gerrymanderingul procesului, la politizarea subiectului si sa se asigure ca reprezinta interesul general si nu cel de grup, in viitorul Parlament al Romaniei.

Comisia de Cod electoral a mai delimitat, luni, colegiile uninominale din alte noua judete, insa dezbaterile s-au derulat sub semnul acuzatiilor privint trocul politic dintre PSD si PNL.

Judetele pentru care s-a terminat, luni, decuparea electorala sunt: Arges, Braila, Calarasi, Galati, Ialomita, Neamt, Salaj, Sibiu si Vaslui.

Majoritatea recomandarilor votate au fost propuse de PNL, prin ministrul pentru relatia cu Parlamentul - Mihai Voicu. PSD si UDMR au avut cate o singura propunere - judetul Galati, respectiv Salaj.

Membrii Comisiei de cod electoral au stabilit saptamana trecuta colegiile uninominale din alte 10 judete - Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Cluj, Giurgiu, Gorj, Iasi, Ilfov, Olt, Teleorman si Tulcea.

Termenul limita pentru decuparea colegiilor de catre comisie este 19 iulie, data dupa care Executivul va emite o hotarare de Guvern.