Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii din Parlamentul Romaniei si deputat PSD, acuza Guvernul Romaniei ca este "incapabil sa dea o solutie pentru valul de scumpiri". Iulian Iancu spune ca PSD a propus, la consultarile de la Palatul Cotroceni pe tema scumpirilor, de la inceputul saptamanii, un pact national privind energia si hrana, care se concretizeaza prin masuri "a caror implementare ne-ar putea ajuta sa depasim acest soc".

Iulian Minea a afirmat ca, pe langa scumpirile anuntate la inceputul lunii iulie, si energia termica s-a scumpit de la aceeasi data cu 12,5%, scumpire la care s-a adaugat si cresterea preturilor la combustibili cu 40 de bani numai in ultimele zile.

Iulian Iancu spune ca PSD a propus 3 masuri pentru a atenua efectul scumpirilor:

1. Reducerea pretului gazelor naturale pentru populatie, prin alocarea exclusiva a gazelor din productia interna pentru populatie. Social-democratul a precizat ca, in acest moment, "sudul tarii are 0% energie din productia interna".

2. Modificarea cosului de energie electrica.

3. Modificarea algoritmului de calcul, de repartizare a costurilor, astfel incat in aceasta iarna, sa nu mai creasca pretul gigacaloriei la energhia termica.

Iulian Iancu a acuzat faptul ca salariatii au cheltuit, in ultimele luni, pe scumpiri, ceea ce au obtinut din cresterile salariale: "Se inregistreaza o deteriorare a nivelului de trai. Tari mari, precum China, India sau Argentina, au luat masuri fara precedent pentru a se proteja de valul de scumpiri. In 10 state ale lumii sunt revolte provocate de cresterea preturilor. Guvernul nostru de dreapta a esuat definitiv, este incapabil sa dea o solutie pentru valul de cresteri de preturi".