Presedintele Basescu a promulgat, joi, legea potrivit careia personalul diplomatic si consular va beneficia de pensii de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentanta de media veniturilor brute lunare realizate in ultimele 12 luni ori in ultima luna de activitate, informeaza NewsIn. Diplomatii intra astfel in randul categoriilor profesionale favorizate care dispun de pensii de serviciu, alaturi de magistrati, militari si parlamentari.

Promulgarea vine dupa ce saptamana trecuta deputatii respinsesera in plen cererea de reexaminare a actului normativ, formulata de seful statului.

Seful statului invoca atunci inechitati intre persoane cu aceleasi studii, vechime, pregatire si sistem de plata din fonduri bugetare.

De asemenea, Basescu argumenta ca acest proces de diferentiere nu face decat sa duca la o migratie a persoanelor competente din celelalte institutii ale statului catre institutiile ai caror functionari beneficiaza de salarii si drepturi diferite de cele ale restului angajatilor din insitutiilor bugetare. Presedintele a mai mentionat este nevoie de o lege care sa prevada acelasi calcul de pensie pentru toate categoriile de bugetari.

Seful statului poate refuza o singura data promulgarea unei legi si trimiterea ei la Parlament pentru reexaminare.