Votul dat de Parlament in sedinta din 25 iunie privind prelungirea mandatelor conducerii Curtii de Conturi a fost unul valabil - a decis miercuri conducerea celor doua camere. Birourile reunite ale Camerei si Senatului au reusit sa gaseasca o bresa in regulamentul de functionare, astfel incat sa nu convoace o sesiune extraordinara, dar, in acelasi timp, sa prelungeasca, pentru a treia oara, mandatul actualei conduceri a Curtii de Conturi.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ca membrii Birourilor Permanente au decis cu 15 voturi pentru, patru impotriva si o abtinere validarea votului din sedinta comuna din 25 iunie, astfel incat actuala conducere a Curtii ramane in functie pana la 30 septembrie.

"In baza steonogramei de la sedinta comuna, care a inceput cu apelul nominal, s-a constatat ca au fost prezenti 234 de senatori si deputati, deci cvorumul de lucru a fost asigurat, fiind de 231. S-a trecut dupa aceea la vot - din 234, 145 au votat pentru, 19 impotriva, patru s-au abtinut si restul n-au votat. In conformitate cu prevederile regulamentelor de la Camera si de la Senat, cei care nu-si exprima votul se iau in calcul la cvorum. Pe cale de consecinta, am avut cvorum si s-a dat votul 145 din 234, ceea ce insemana mai mult de jumatate plus unul din totalul celor prezenti", a sustinut Nicolae Vacaroiu.

Votul nul din 25 iunie, valabil in 2 iulie

Sedinta comuna a celor doua Camere s-a desfasurat pe 25 iunie, dar a fost suspendata dupa ce, in urma apelului si a votului nominal pentru prelungirea mandatului conducerii Curtii de Conturi, s-a constatat ca nu s-a intrunit cvorumul necesar pentru validarea votului.

Potrivit stenogramei sedintei, secretarul Senatului, Gavrila Vasilescu, a declarat, dupa al doilea apel nominal, ca doar 60 de senatori si-au exprimat optiunea de vot, in timp ce 15 senatori au parasit sala. "Cvorumul pentru Senat este de 67 de parlamentari, deci nu a existat cvorum", a concluzionat atunci Gavrila Vasilescu.

In aceeasi stenograma, secretarul Camerei Deputatilor Gelil Eserghep a anuntat, la randul sau, ca 157 de deputati au fost prezenti, in timp ce 172 au absentat. Dintre acestia, 114 deputati au votat pentru, iar 21 au votat impotriva, inregistrandu-se 21 abtineri si un deputat care nu a votat. "Concluzia, nu e cvorum", a afirmat secretarul Camerei Deputatilor.

Aceeasi concluzie a fost trasa si de presedintele de sedinta, deputatul PRM Lucian Bolcas: "In conditiile in care doar 217 parlamentari si-au exprimat votul, sedinta comuna se afla in afara cvorumului de lucru, fiind necesara prezenta a 231 de parlamentari".

Sesiunea extraordinara, amanata pentru august

Nicolae Vacaroiu a explicat ca procedura de reexaminare a proiectului de lege privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi este greoaie si ar putea dura aproape doua luni.

Vacaroiu a propus colegilor de la Camera Deputatilor sa convoace, in perioada vacantei parlamentare, comisiile de buget finante si juridica pentru a analiza legea Curtii de Conturi, urmand ca, in august, sa fie convocata o sesiune extraordinara care sa aprobe acest proiect de lege. Ulterior, proiectul va fi trimis la Senat, astfel incat pana in 10-12 septembrie noua lege a Curtii de Conturi va fi gata.

"Pana la sfarsitul lunii septembrie, prin negocierea liderilor de grup, am putea sa stabilim candidatii pentru cele 18 functii de consilieri plus nominalizarea directa a presedintelui si a celor doi vicepresedinti. Vreau sa va atentionez ca negocierea este destul de complicata, chiar daca avem algoritm din 2004, intrucat din cei 18 consilieri de conturi, sase sunt alesi pe trei ani, alti sase se aleg pe sase ani, iar restul pe noua ani", a avertizat Vacaroiu.

Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor Ioan Munteanu a declarat ca, cel mai probabil, o sesiune extraordinara va fi convocata la sfarsitul lunii august.

Conducerea Curtii de Conturi - miza politica

Mandatul membrilor Curtii de Conturi este prelungit neconstitutional pentru a treia oara. Prima oara, mandatele au fost prelungite in decembrie 2007, dupa care a urmat a doua prelungire, in martie 2008.

Legea privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi a stat in Senat doi ani si jumatate, dupa ce parlamentarii nu au reusit sa ajunga la un consens. Legea trebuia modificata pentru a fi pusa in acord cu prevederile Constitutiei. Dupa ce a fost adoptata in sesiunea februarie-iunie 2008, presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea acesteia.

Schimbarea conducerii Curtii de Conturi si reinnoirea mandatelor are o miza importanta atat pentru PSD, cat si pentru PNL. Actuala conducere a institutiei a fost numita pe vremea guvernarii PSD, presa vorbind, la vremea respectiva, despre anumite afinitati social-democrate ale presedintelui Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna.

Pe de alta parte, liberalii ar intentiona sa-si numeasca proprii oamenii la Curtea de Conturi, institutia care controleaza veniturile si cheltuielile statului si semnaleaza neregulile savarsite de ministri in executia bugetului.