Uniunea Europeana trebuie sa-si dezvolte propriile capacitati de garantare a securitatii, dar o concurenta intre fortele militare ale UE si cele ale NATO nu este posibila, a declarat astazi, la Bruxelles, presedintele Traian Basescu, la finalul intalnirii cu secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer.

"De ce nu este posibila o concurenta intre cele doua capacitati militare? Pentru ca discutam despre aceleasi forte", a precizat seful statului, intrebat daca Romania sustine initiativa Frantei de creare a unei armate europene si daca, in viitor, cele doua forte ar putea deveni concurente.

Traian Basescu a afirmat ca o buna cooperare intre NATO si UE va asigura suuccesul acestui proiect.

Secretarul general al NATO a declarat ca o forta militara europeana este in interesul Aliantei: "Vom discuta despre aceasta forta, despre securitatea europeana, pentru ca ceea ce se intampla in Uniune are o foarte stransa legatura cu ceea ce se intampla in NATO. O Uniune Europeana puternica ar ajuta NATO".

Presa s-a arata interesata daca cei doi oficiali au discutat despre posibilitatea ca Republica Moldova sa devina, in viitor, membru al NATO. "Nu am discutat acest subiect pur si simplu pentru ca stim Constitutia Republicii Moldova si acolo se prevede ca Moldova este un stat neutru". Jaap de Hoop Scheffer a notat doar ca se inregistreaza progrese importante in parteneriatului dintre NATO si autoritatile de la Chisinau.

In ceea ce priveste recentele declaratii ale premierul Rusiei, Vladimir Putin, care a avertizat ca orice discutie privind aderarea Ucrainei la NATO va avea consecinte grave, secretarul general al Aliantei a afirmat ca este obisnuit cu o astfel de retorica iar acest mesaj nu este unul nou. "Poporul ucrainean va decide daca tara va adera sau nu la NATO", a spus el.

Presedintele Basescu a precizat ca decizia adoptata la Summitul de la Bucuresti cu privire la Ucraina si Georgia reflecta vointa aliantei de a asigura celor doua state calitatea de membru in momentul in care acestea vor fi pregatite din punct de vedere al criteriilor solicitate de Alianta.