"Biroul Permanent Judetean Cluj apreciaza decizia de dizolvare a conducerii PSD Cluj ca fiind nestatutara", se arata intr-un comunicat de presa remis presei luni. Potrivit ziarului Gandul, nici seful filialei brasovene, Constantin Nita, nu intentioneaza sa puna in aplicare decizia Comitetului Executiv desfasurat la Constanta. Liderii razvratiti se bazeaza pe Statutul partidului, care prevede ca pot fi dizolvate doar conducerile organizatiilor minicipale, sectoriale, orasenesti sau comunale. Vasile Dancu a declarat pentru HotNews.ro ca este in continuare presedintele filialei pentru ca nu a primit de la conducerea centrala nicio decizie scrisa privind demiterea conducerii judetene.

"Biroul Permanent Judetean Cluj apreciaza decizia de dizolvare a conducerii PSD Cluj ca fiind nestatutara. In acelasi timp, BPJ Cluj considera decizia luata de Comitetul Executiv National ca inoportuna, pentru ca deja ne aflam intr-un proces de restructurare inceput dupa alegerile Europarlamentare, inutila – deoarece nu prezinta nici o solutie alternativa si contraproductiva – avand in vedere perspectiva campaniei pentru alegerile generale din toamna. Organizatia Judeteana a PSD Cluj asteapta o decizie din partea Consiliului National, singurul for statutar care poate valida sau invalida hotararea luata. Biroul Permanent Judetean a decis in unanimitate nereprezentarea organizatiei judetene la sedinta Consiliului National din 11 iulie 2008", mai scrie in comunicatul filialei clujene.

"Ma consider mai departe seful PSD pentru ca n-am primit nicio decizie scrisa", a afirmat liderul PSD Cluj. Dancu a mai declarat ca filiala va contesta in mod oficial decizia Comitetului Executiv la Consiliul National: "Desi nu vom fi prezenti, vom trimite toate obiectiile noastre la Consiliul National".

In acelasi gen de atitutidne se situeaza si presedintele filialei judetene a PSD Brasov, Constantin Nita. Potrivit ziarului Gandul, Nita a declarat ca "nu este vina noastră că alţii, la un electorat de 40.000, fac un scor de 50%, iar noi, la 400.000 de alegători, obţinem 18%. Nu aşa se fac analizele rezulta­telor, pe picior. Decizia CEx este nestatutară şi eu nu o voi apli­ca la Braşov, nu voi dizolva conducerea organizaţiei. Dacă cineva din partid vrea neapărat demisia cuiva, să vină la Braşov şi să dizolve sau să demită toţi cei 10.000 de membri ai organizaţiei."

Ce doi lideri isi bazeaza contestatia pe articolul 66 al Statutului PSD, cel pe care Comitetul Executiv (CEx) l-a folosit drept argument pentru dizolvarea conducerilor a cinci filiale.

Aliniatul 2 al acestui articol prevede ca CEx se poate pronunta doar asupra "propunerilor de dizolvare a Consiliilor sau a Biroului (Comitetului) organizaţiilor teritoriale (municipii, sectoarele municipiului Bucureşti, oraşe şi comune)" si doar in cazul in care se constata o incalcare grava a prevederilor Statutului.

Oprisan, vise de ministru

  • Surse din apropierea conducerii PSD au declarat pentru HotNews.ro ca decapitarile de saptamana trecuta fac parte dintr-o strategie care are ca si punct final mandatele intr-un eventual Guvern pe care PSD ar trebui sa-l alcatuiasca dupa alegerile generale din toamna acestui an. Astfel, baronii confirmati in functiile publice la alegerile locale si-ar dori posturi in viitorul Executiv. Un exemplu in acest sens ar fi Marian Oprisan, care doreste postul de la Interne si Reforma Administrativa, desi in interiorul partidului s-a vehiculat ca acesta ar fi rezervat pentru Vasile Dancu.

UPDATE: Ion Iliescu acuza Grupul de la Cluj de incapacitate organizatorica si da ca exemplu victoria "Comandamentului de la Constanta".

  • Nu am avut nici o discutie cu Dancu. De ce trebuia sa am?! Ceea ce s-a relatat in niste organe de presa este total neavenit. Ca eu am ceva cu Dancu sau cu organizatia de la Cluj. Nu sunt un tip ranchiunos de felul meu. Dar faptul ca organizatia de la Cluj are printre cele mai slabe rezultate, lor ar trebui sa le dea de gandit. Ei au vrut s-o faca pe campionii reformarii si modernizarii partidului. S-o fi demonstrat! Nu vorbe, nu in teorii, au avut trei ani de zile in care sa fi demonstrat ce inseamna abordare moderna a social-democratiei. Care este cantarul eficientei muncii politice? Rezultatul intr-o campanie electorala! Ori ei se situeaza la coada clasamentului. Atunci in ce consta autoritatea lor si in de unde aceasta aroganta, pretentia sa fie si pedagogii altora, cand nu demonstreaza prin fapte acest lucru? Dar nu e o chestie de ordin personal intre mine si ei. Unde e celebrul grup de la Cluj E la coada clasamentului, acolo e!
  • Pentru un om inteligent cum este Dancu este de neinteles. Adica el nu are forta morala sa spuna „fratilor, nu ma pricep dom'le! In materie de munca organizatorica am dovedit incapacitate, de trei ani de zile suntem acolo, le dam altora lectii, iar noi nu suntem capabili sa o demonstram in practica, iar altii pe care-i consideram mai nu stiu cum iata ca reusesc”. Dar reusesc pentru ca oamenii aia lucreaza concret. Meritau toti acesti oameni sa fi mers si sa fi  vazut in aceste organizatii de ce si cum au facut. Comandamentul judetean de la Constanta ..... au lucrat aplicat, concret, luand problemele specifice fiecarei localitati in parte, mesaj adaptat. Asta inseamna munca politica de substanta si nu sa stai sa sugi din deget si sa emiti fraze teoretice.