Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, crede ca singura solutie viabila pentru solutionarea problemei Curtii de Conturi este prelungirea mandatului actualei conduceri pana la toamna, in conditiile in care dezbaterea legii in vacanta parlamentara ar dura aproape doua luni si ar presupune mai multe sesiuni extraordinare.

"Singura solutie viabila este prelungirea mandatului pana la sfarsitul lunii septembrie. Imi este foarte greu sa cred ca lucrurile se pot rezolva altfel, dar nu eu decid, decizia va fi colectiva", a spus Vacaroiu.

Miercuri, la ora 13,00, conducerile celor doua camere se vor reuni in sedinta comuna pentru a analiza problema Curtii de Conturi. "Exista si varianta ca biroruile permanente reunite miercuri sa ia decizia convocarii unei sesiuni extraordinare in 8 - 11 iulie, in care sa se reia discutia asupra proiectului de hotarare pentru prelungirea mandatului actualei conduceri pana la urmatoarea sesiune parlamentara", a explicat Vacaroiu.

In cazul in care se va opta pentru reanalizarea legii in aceasta vara, potrivit cererii presedintelui Basescu, trebuie parcursi mai multi pasi:

  • Camera, prima sesizata in acest caz, trebuie sa reexamineze proiectul
  • Comisiile de buget-finante si juridica exprima un punct de vedere in circa 10 zile
  • Camera dezbate in plen, in sesiune etraordinara si trimite proiectul la Senat, camera decizionala
  • Senatul se reuneste in sesiune extraordinara pentru a promova legea
  • Dupa promulgarea si publicarea legii in Monitorul Oficial, urmeaza a treia sesiune extraordinara, pentru negocierea celor 18 posturi de consilieri de conturi si nominalizarea presedintelui si a vicepresedintilor Curtii, conform algoritmului din 2004
  • Audierea candidatilor propusi in sesiune comuna

Nicolae Vacaroiu considera indreptatita cererea presedintelui Basescu in ceea ce priveste Curtea de Conturi, dar nu si avizarea inceperii urmarii penale pentru parlamentari, solicitata de seful statului. "Textul Constitutiei este foarte clar: in cazul ministrilor senatori sau deputati Camera Deputatilor si, respectiv, Senatul pot cere inceperea urmaririi penale", a spus el.

"Nu va suparati, aceste dosare sunt de vreo doi ani, nu poti sa faci un raport direct in necunostinta de cauza. Trabuie sa citesti tot si sa faci un raport in deplina cunostinta de cauza", a afirmat Vacaroiu, adaugand ca incepererea urmarii penale se poate face si in septembrie, in sesiunea de toamna.