Presedintele Traian Basescu a solicitat in mod oficial Parlamentului intrunirea in sesiune extraordinara pentru a dispune avizarea urmarii penale in cazul fostilor ministri Adrian Nastase si Miron Mitrea. Potrivit unui comunicat de presa al presedintiei, Basescu le-a cerut presedintilor celor doua camere sa organizeze sesiunea extraordinara saptamina viitoare.

Solicitarea sefului statului vine dupa ce Parlamentul nu a intrunit cvorumul necesar in sedinta in care s-a supus la vot cererea Parchetului de incepere a urmaririi penale a deputatilor Miron Mitrea si Adrian Nastase.

De asemenea, presedintele Basescu a cerut Legislativului reexaminarea Legii Curtii de Conturi, deoarece documentul nu a putut fi adoptat miercuri din lipsa de cvorum.

Din cauza absenteismului parlamentarilor, mandatele membrilor Curtii de Conturi nu au fost prelungite, ele expirand la 31 mai. In acest moment, activitatea Curtii de Conturi este blocata, deoarece institutia nu mai are conducere.

Purtatorul de cuvint al lui Vacaroiu: Luni, 30 iunie, Senatul va dezbate cererea

Andrei Alexandru, purtator de cuvant al lui Nicolae Vacaroiu, a declarat pentru HotNews.ro ca "luni, 30 iunie, in ultima zi a sesiunii ordinare de primavara a Parlamentului, Biroul Permanent si plenul Senatului se vor intruni pentru a lua in dezbatere solicitarea presedintelui Romaniei si a gasi cele mai potrivite soluti regulamentare pentru rezolvarea problemelor mentionate in scrisoarea presedintelui Basescu. De altfel, inca de ieri, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a agreeat ideea convocarii unei sesiuni extraordinare pentru rezolvarea unor probleme ramase in suspensie".

Bogdan Olteanu: Basescu nu poate cere convocarea unei sesiuni extraordinare decit in acele situatii care privesc competentele sale in relatia cu Parlamentul

Intr-o scrisoare adresata deputatilor, presedintele Camerei Deputatilor sustine ca "Potrivit prevederilor constitutionale si principiului separarii si echilibrului celor trei puteri in stat, presedintele Romaniei nu poate cere convocarea unei sesiuni extraordinare decit in acele situatii care privesc competentele sale in relatia cu Parlamentul (domenii reglementate prin articolele 88, 91, 92, 93 din Constitutie), neavind competente de a interveni in calendarul si in procesul legat de desfasurarea activitatii Camerei Deputatilor si Senatului".

Olteanu le cere deputatilor, in finalul scrisorii, sa decida organizarea sesiunii extraordinare cerute de Basescu.