Presedintele Traian Basescu si-a exprimat nemultumirea fata de aminarea deciziei privind avizele de urmarire penala in cazurile Adrian Nastase si Miron Mitrea. Intr-o scrisoare adresata lui Bogdan Olteanu, presedintele reproseaza Parlamentului ca se "substituie Justitiei". In replica, Bogdan Olteanu il acuza intr-o scrisoare pe Traian Basescu" ca nu i-a trimis la vot pe parlamentarii PD-L si ca nu a colaborat cu Comisia prezidentiala infiintata prin Ordonanta de urgenta". Suparat, presedintele i-a raspuns lui Olteanu, sfatuindu-l sa citeasca legile si sa nu mai faca"afirmatii mincinoase, nedemne de inalta functie pe care o ocupa"

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca presedintele este "nemultumit din cauza intirzierii procedurii de avizare de catre Camera Deputatilor a solicitarii procurorilor, asa incit fostii ministri Nastase si Mitrea sa poata fi urmariti penal".

Seful statului ii atrage atentia lui Bogdan Olteanu ca "Parlamentul se substituie Justitiei", fapt care ii plaseaza pe "unii demnitari, parlamentarii care sint fosti sau actuali ministri, mai presus de lege". Aceleasi surse ne-au precizat ca Traian Basescu cere Parlamentului sa gaseasca solutii rapide pentru a permite judecatorilor sa-si desfasoare activitatea.

Olteanu raspunde cu "Comisia Chiuariu"

Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, i-a raspuns lui Traian Basescu, acuzindu-l ca nu " a trimis la vot grupul PD-L" si ca este "presedinte-jucator doar atunci cind are interes".

"Mi-as fi dorit ca, daca dorinta dumneavoastra privind functionarea justitiei ar fi fost sincera, sa fi trimis parlamentarii grupului PD-L la vot. Daca numai jumatate dintre parlamentarii PD-L absenti, ar fi fost prezenti la dezbaterile de ieri, votul ar fi fost valabil exprimat", sustine Bogdan Olteanu intr-o scrisoare catre seful statului.

Olteanu continua acuzindu-l pe Basescu de faptul ca se "manifesta ca presedinte-jucator doar atunci cind interesul i-o cere" si ca atunci cind "interesele nationale legate de lupta anticoruptie sint in joc, preferati sa faceti corespondenta cu mine".

In plus, Olteanu ii reproseaza presedintelui ca a refuzat " sa colaboreze cu Comisia prezidentiala infiintata prin Ordonanta de Urgenta si desemnata de CSM, tergiversind astfel solutionarea doarelor de coruptie".

Basescu: Olteanu face afirmatii minicinoase

Cu rapiditate, presedintele a raspuns acuzelor lui Olteanu referitoare la lipsa de colaborare cu Comisia prezidentiala, lucru care ar fi dus la intirzierea cu citeva luni a dosarelor.

"Constat cu surprindere ca din inalta functie pe care o deţineti, va permiteti sa faceti afirmaţii false, lipsite de orice temei juridic, dovedind grave carente in ceea ce priveste cunoasterea legilor", spune Traian Basescu.

.

Seful statului ii reaminteste lui Bogdan Olteanu ca nu a "existat o Comisie prezidentiala infiintata in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr 95/2007", iar Camera Deputatilor a respins prin Legea 78/2008 Ordonanta la care care se face referire si care

a fost declarata neconstitutionala" de Curtea Constitutionala.

"Astfel, afirmatiile dumneavoastra se dovedesc a fi doar simple afirmatii mincinoase, nedemne de inalta functie pe care o ocupati. De aceea, am rugamintea ca pe viitor sa faceti efortul elementar de a lectura legile în vigoare", spune Traian Basescu, avertizindu-l pe Bogdan Olteanu ca pe viitor sa nu mai aiba luari de pozitie din care sa se inteleaga ca este "avocatul colegilor parlamentari pentru care s-a cerut urmarirea penala".

.

PNL-45% absenti, PD-L- 22%

Camera Deputatilor nu a avut cvorum, marti, la votul in dosarele Mitrea si Nastase. Desi inaintea votului in sala erau prezenti 248 de deputati, in sala au mai ramas doar 208, numar insuficient pentru ca avizul de urmarire penala sa treaca.

Cei mai multi absenti au fost de la PSD, 49 dintr-un total de 100.

Potrivit declaratiilor lui Cristian Radulescu, de la PNL au lipsit 24 de deputati dintr-un total de 54, ceea ce reprezinta 54%, in timp ce de la PD-L au absentat 16 persoane dintr-un total de 74, adica 22%.

Atit democrat-liberalii, cit si liberalii sustin ca parlamentarii lor au votat pentru inceperea urmaririi penale.

La Bruxelles, ingrijoare fata de aminarea dosarelor ministrilor

Raportul de monitorizare pe justitie va fi facut public pe 27 iulie, si din toate informatiile reiese ca el va contine un avertisment dur referitor la stagnarea luptei anticoruptie, concretizata prin blocarea dosarelor ministrilor-parlamentari.

Surse din Comisie sustin ca nu se va merge pina la activarea clauzei de salvgardare, dar ca avertismentul va fi clar si serios.

Aminarea deciziei privind urmarirea penala a celor doi fosti ministri, Nastase si Mitrea, poate fi legata si de apropierea raportului de monitorizare, un aiz negativ putind avea implicatii defavorabile Romaniei.