Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva lui Adrian Nastase, care este acuzat de spalare de bani in dosarul "Trofeul Calitatii", in legatura cu modul cum si-a finantat campania electorala din 2004, au declarat, marti, pentru NewsIn, surse judiciare.

In acest dosar, Adrian Nastase nu este cercetat in calitate de prim-ministru, ci de sef de partid, astfel incat procurorii DNA nu au nevoie de avizul Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale.

Procurorii anticoruptie il suspecteaza de spalare de bani in asa numita afacere "Trofeul Calitatii", din care Adrian Nastase, presedinte al PSD la acel moment, ar fi beneficiat ilegal de bani pentru campania din 2004.

Adrian Nastase a afirmat ca noul sau dosar penal ar fi rezultatul unui ordin dat de presedintele Traian Basescu procurorului sef al DNA, Daniel Morar.

Unul dintre secretarii Camerei a declarat ca votul va fi reluat cel mai probabil abia in sesiunea de toamna, care incepe in septembrie.

Dosarul "Trofeul Calitatii"

  • Adrian Nastase ar fi beneficiat de 10 miliarde de lei vechi din operatiuni comerciale fictive, folositi pentru finantarea campaniei sale electorale din 2004
  • In dosar este implicata Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, invinuita si in dosarul Zambaccian pentru dare de mita si complicitate la insusirea de foloase necuvenite
  • Irina Jianu a organizat in 2004 afacerea “Trofeul Calitatii in Constructii”, prin care peste 3000 de firme au participat, contra cost, la simpozioane organizate de Inspectorat in colaborare cu societatea Urban Construct, condusa de Bogdan Popovici, apropiat al sotilor Nastase
  • Popovici este suspectat de procurorii DNA ca, din cotizatiile incasate de la firmele participante, ar fi platit societatii Eurografica materiale electorale pentru Adrian Nastase

Conform unor surse judiciare, Nastase este suspectat de procurorii anticoruptie ca, in campania pentru alegerile prezidentiale din 2004, ar fi beneficiat de materiale electorale in valoare de peste 10 miliarde de lei vechi. Problema ar fi, sustin sursele citate, ca banii provin din operatiuni fictive derulate in urma afacerii “Trofeul Calitatii in Constructii”. Afacerea fusese organizata de Inspectoratul de Stat in Constructii, condus pe atunci de Irina Jianu, in colaborare cu Urban Construct, o firma privata condusa de Bogdan Popovici. Acesta trece drept un apropiat al un apropiat al sotilor Adrian si Dana Nastase.

10 miliarde, bani de campanie de la firme de constructii

Irina Jianu organizase in anul 2004 o serie de seminarii cu firmele de constructii din toata tara, care erau invitate sa participe contra unor taxe cu valori cuprinse intre 5 si 15 milioane de lei vechi. Cele peste 3000 de firme participante au cotizat in total cu peste 45 de miliarde de lei vechi. Conform anchetatorilor, sumele colectate au intrat in conturile societatii organizatoare, Urban Construct, administrata de Bogdan Popovici.

Din cele 45 de miliarde, 10 miliarde au fost trecuti in actele contabile ale Urban Construct sub titlul de cheltuieli proprii de promovare. Surse judiciare sustin ca, in realitate, banii n-au acoperit cheltuielile de promovare, cum apar in actele contabile, ci au fost virati societatii Eurografica, administrata de Cristian Vasile Mihail. Firma Eurografica a asigurat materialele electorale folosite de Adrian Nastase in campania pentru prezidentialele din 2004 (afise, pixuri, brichete, fulare etc). Omul de afaceri Bogdan Popovici n-a putut fi contactat de HotNews.ro

Nastase risca de la unu la cinci ani

Potrivit surselor citate, Adrian Nastase va fi incadrat la spalare de bani conform articolelor 13 si 17, lit.e) din Legea 78/2000 care definesc coruptia sefilor de partide: “Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.”

Procurorii anticoruptie ar trebui sa probeze insa implicarea directa a fostului premier in afacerea “Trofeul Calitatii”. In 2004 fostul premier a trecut Inspectoratul de Stat in Constructii din subordinea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Locuintei, condus pe atunci de Miron Mitrea, in subordinea Guvernului. Insusi Nastase a aprobat, in iunie 2004, un alt regulament de organizare si functionare al Inspectoratului, care prevedea organizarea, la un interval de doi ani, a seminariilor "Trofeul Calitatii".

Dosar intors la DNA dupa sase luni de la decizia Curtii Supreme

In celelalte trei dosare in care este cercetat Adrian Nastase procurorii au nevoie de avizul Camerei Deputatilor pentru a-l putea ancheta. Doua dintre dosare au legatura cu afacerea Zambaccian si al treilea este cunoscut ca Matusa Tamara.

Administratorul Eurografica, Cristian Vasile Mihail mai este invinuit in dosarul Zambaccian I (bunurile primite din China), alaturi de Adrian Nastase, pentru complicitate la insusire de foloase necuvenite, tot in afacerea materialelor de campanie electorala. In acest caz insa cheltuielile au fost acoperite din conturile firmelor Vertcon si Conimpuls din Bacau, firme controlate de Irina Jianu. Aceasta parte a dosarului Zambacian I s-a intors abia saptamana trecuta la DNA, la sase luni dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis restituirea lui la parchet pentru refacerea urmaririi penale.

Decizia din noiembrie 2007 a fost luata de judecatorii Inaltei Curti ca urmare a hotararii Curtii Constitutionale din iulie 2007, conform careia fostii ministri, nu doar cei in functie, au nevoie de aviz pentru a putea fi cercetati. Dosarul care asteapta acum aviz la Camera Deputatilor este asa numitul Zambaccian II, in care Nastase este acuzat ca a primit terenul pe care este construit imobilul din Zambaccian sub forma de mita.

In fine, Adrian Nastase mai este acuzat de DNA in dosarul Matusa Tamara de dare de mita, pentru ca i-ar fi oferit lui Ioan Melinescu postul de sef al Oficiului National de Prevenire si Combatare a Spalarii Banilor in schimbul sustragerii unui inscris al Oficiului care dovedea ca Dana Nastase a depus intr-o banca 400.000 de dolari, in numerar, fara a putea justifica provenienta sumei.