PD-L castiga la limita majoritatea in Consiliul General Bucuresti prin alianta cu PNG, dar risca sa piarda pe termen lung prin asocierea cu un Gigi Becali cercetat de DNA, cu discurs rasist si xenofob. PD-L pare sa fi jucat cartea pragmatismului politic, lasand deoparte principiile si aparenta respectarii lor. Adriean Videanu a negociat luni seara direct cu Gigi Becali, acelasi personaj acuzat de procurorii anticoruptie ca si-a trimis oamenii la Cluj cu un milion de euro sa negocieze un presupus blat cu CFR-Cluj. Dar majoritatea castigata in CGMB este o chestiune relativa iar forta ei poate fi anulata prin modificarea legii, cum s-a intamplat in 2006.

Din negocierea cu PD-L, Becali obtine un post de viceprimar, o pozitie cheie care ofera acces la informatii valoroase din Primaria Generala. Directiile de specialitate din primarie (urbanism, juridica comisia de retrocedare etc) sunt coordonate de unul din viceprimari. Altfel spus, PD-L i-a deschis omului de afaceri Gigi Becali, cunoscut pentru interesele sale imobiliare, calea spre punctele importante de decizie din Capitala. Becali a anuntat ca PNG il va propune la functia de viceprimar pe avocatul Robert Ionescu, un obisnuit al emisiunilor la OTV, iar PD-L il sustine pe Razvan Murgeanu.

Aritmetica politica valabila acum este simpla. PL-D are 24 de mandate de consilier, la egalitate cu PSD si PNL. PNG are 4 consilieri iar PRM 3. Cum deciziile din Consiliul General se iau cu majoritate simpla, voturile PD-L si PNG fac majoritate la limita, cu un vot peste cat aduna la un loc PSD-PNL si PRM. Profitand de situatia limita, PRM pare deja decis sa joace rol de arbitru.

Ce poate face PD-L cu voturile lui Becali

Sunt insa unele decizii, cum ar fi cele referitoare la concesionari sau schimburi de terenuri, care se iau cu votul a doua treimi. In aceasta situatie, voturile PD-L si PNG nu sunt suficiente. In acest caz, cele doua partide au nevoie de voturile PRM si de cateva de la PSD sau PNL. De exemplu, legea administratiei publice locale modificata in 2006 prevede ca “Hotararile privind patrimoniul se adopta cu votul a doua treimi din numarul total al consilierilor locali în functie.” (art. 46) In rest, toate celelalte decizii care se adoptau cu 2/3 (referitoare la buget, impumuturi, urbanism, asocieri, impozite si taxe) se iau din 2006 cu majoritate simpla.

Nu doar PD-L, ci si PSD a vanat cele cinci voturi cheie detinute de partidul lui Gigi Becali in Consiliul General. Marian Vanghelie anuntase duminica seara ca va incerca sa formeze o majoritate. Liderii PD-L si Gigi Becali vorbesc despre “o alianta de dreapta”, insa PNG este perceput ca partid neofascist, prin remarcile facute de Gigi Becali impotriva homosexualilor sau impotriva tiganilor. Echipa de fotbal pe care o finanteaza, Steaua, a fost amendata de Consiliul pentru Combaterea Discriminarii pentru remarcile rasiste ale suporterilor, egali in discurs cu Gigi Becali. Liderul PNG si-a declarat public simpatia fata de doctrina legionara si a colaborat cu Noua Dreapta, care se considera continuatorul legitim al miscarii legionare.

Echilibru fragil la mana lui Tariceanu

Majoritatea formata in Consiliul General l-a determinat pe Sorin Oprescu sa-i faca astazi o vizita premierului Calin Popescu Tariceanu. Oficial, premierul a declarat ca liberalii vor sprijini de la caz la caz proiectele noului primar, dar a spus ca nu le recomanda liberalilor sa intre “intr-o combinatie politica”. Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat la un post de televiziune ca majoritatea formata de PDL si PNG în Consilul General arata ca democrat-liberalii sunt disperati sa-si salveze interesele si oamenii din Primarie si sa blocheze orice proiect favorabil Bucurestiului.

Din asocierea cu PNG, PD-L pare sa castige pe termen scurt. Nimic nu opreste insa Guvernul, sprijinit in Parlament de PSD, sa initieze modificarea legii administratiei publice la fel cum a facut-o in 2006. Astfel, deciziile importante s-ar putea lua din nou cu doua treimi, astfel incat majoritatea PD-L – PNG nu va mai avea forta de acum, fiind conditionata de votul PSD sau PNL. Pe termen lung, asocierea cu PNG ar putea aduce mai putine voturi PD-L si lui Traian Basescu. In plus, nu exista nici o garantie ca Gigi Becali va respecta intelegerea si ca, in functie de evolutia politica, nu va trece in cealalta tabara dupa ce isi va fi vazut instalat viceprimarul.