Nu doar Bucurestiul, unde toti ochii sunt atintiti pe batalia stransa dintre Vasile Blaga si Sorin Oprescu, ci si alte orase mari ale tarii isi aleg maine primarul. Cele mai multe orase mari unde electoratul nu a decis din primul tur sunt in Moldova: Iasi, Bacau, Vaslui, Focsani, Braila si Galati. Si alegatorii din Ploiesti, Satu Mare, Bistrita si Hunedoara trebuie sa aleaga, maine, noul primar.

Alte orase unde batalia pentru Primarie nu s-a decis in primul tur se scrutin sunt Calarasi, Mangalia, Tecuci, Sighisoara sau Sfantu Gheorghe. Dupa primul tur, PD-L a castigat primariile celor mai multe orase mari si si-a revendicat victoria la locale. La fel si PSD, care a castigat cele mai multe mandate in total, dar a pierdut tocmai orasele mari.

Mai mult de jumatate dintre mandatele de primari din intreaga tara au fost adjudecate din primul tur - 1.709 mandate din totalul de 3.183. La nivelul intregii tari, 1.474 de circumscriptii isi vor decide primarul maine, in turul 2.

  • Cine castiga localele? PD-L si PSD au revendicat victoria dupa primul tur

Scrutinul de maine ar putea aduce si raspunsul la intrebarea "Cine a castigat alegerile?". PSD a obtinut, in primul tur de scrutin, cele mai multe mandate de primari - 662, dar doar patru dintre ele in orase mari - Radu Mazare la Constanta - ales cu 55,97% din voturi in primul tur, Tudor Pendiuc la Pitesti, cu 72%, Florin Carciumaru la Targu Jiu, cu 82,5% si Constantin Boscodeala la Buzau cu 55,97%.

Chiar si PNL a obtinut mai multe mandate in orasele mari - 5: Cristian Anghel la Baia Mare, cu 51,03%, Mircia Muntean la Deva, cu 59,78%, Lucian Iliescu la Giurgiu, cu 54,30%, Ilie Bolojan la Oradea, cu 50,3% si Radu Capilnasiu la Zalau, cu 51,8%.

Cele mai multe mandate de primar in orasele mari au fost adjudecate, insa, de PD-L: Mircea Hava La Alba Iulia, cu 65% din voturi, Gheorghe Falca la Arad, cu 67,6%, Catalin Flutur la Botosani, cu 60,15%, Gheorghe Scripcaru la Brasov, cu 69,8%, Emil Boc la Cluj, cu 70, 20%, Antonie Solomon la Craiova, cu 55,07%, Gheorghe Stefan la Piatra Neamt, cu 79,3%, Mircia Gutau la Ramnicu Valcea, cu 57,83%, Ion Lungu la Suceava, cu 72%, Darius Valcov la Slatina, cu 82%, Gabriel Boriga la Targoviste, cu 60,2%, Dorin Florea la Targu Mures, cu 52,52% si Constantin Hogea la Tulcea, cu 73,33%.