Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu pentru BBC ca lipsa condamnarilor in mineriadele din 13-15 iunie 1990 se datoreaza faptului ca cei implicati in ele au forta de a controla deciziile justitiei. Presedintele considera ca mineriada a fost cel mai grav derapaj de la democratie de la revolutie si pina astazi, acesta fiind motivul pentru care a vorbit despre el, transformindu-l in subiect de campanie.

Intrebat de ce pina acum nu exista condamnari in dosarul mineriadei din 1990, desi au trecut optsprezece ani de atunci, Basescu a raspuns ca "explicatia este una singura: forta pe care o au cei responsabili de evenimentele din 13-15 iunie 1990 de a controla deciziile justitiei si abilitatea cu care s-au sustras responsabilitatii pe care nu vor sa si-o asume, pentru cea mai traumatizanta actiune impotriva populatiei Bucurestiului".

Presedintele a precizat ca nu are dreptul sa se amestece in justitie, dar ca va "sustine intotdeauna public nevoia de aflare a adevarului" atit pentru mineriada, cit si pentru revolutie.

"Eu am convingerea ca daca institutiile statului nu vor clarifica aceste lucruri, este posibil ca politicieni iresponsabili sa fie incurajati sa le repete, chiar si utilizind forme mascate, forme de lovituri de stat", a declarat Basescu.

In acest context, presedintele a afirmat ca suspendarea sa din functie "a fost orchestrata in linii mari de aceeasi oameni care au orchestrat mineriada".

Admitind ca s-a angajat sa nu blocheze justitia in rezolvarea dosarelor mineriadei, Traian Basescu a spus ca nu se poate substitui justitiei si ca intirzierile se datoreaza si deciziei Curtii Constitutionale care a transferat dosarele de la procurorii militari la cei civili.

Basescu si-a asumat in timpul interviului pentru BBC faptul ca in urma unei declaratii facute de el, tema mineriadei a devenit tema de campanie. " Eu nu cred ca in preajma unui astfel de eveniment, chiar suprapus peste campania electorala, nu trebuie sa vorbim despre el. Este cel mai grav derapaj de la democratie de la Revolutie si pina astazi", a spus Basescu.

Intrebat despre lupta politica din campanie care pare ca se poarta intre fosti reprezentanti ai FSN, seful statului a precizat ca nu a fost membru FSN. "Slava Domnului, nu am fost membru FSN si slava Domnului, nu am fost in Bucuresti, locuiam la Constanta si am vazut la televizor evenimentele, ca de altfel si revolutia".