Intrebarile cititorilor HotNews.ro au provocat un schimb de replici dure intre Bogdan Olteanu si Valeriu Stoica pe tema aliantelor cu PSD. Stoica a declarat ca protocolul din decembrie 2004 cu PSD a fost semnat si de premierul Calin Popescu Tariceanu. Olteanu l-a acuzat pe Stoica de faptul ca ar fi facut presiuni in tertoriu pentru ca protocolul sa fie semnat, iar fostul lider PNL l-a acuzat, in replica, de minciuna.

Rep: Pentru domnul Olteanu cred ca e asta. Cosmin G.: “Doriti sa distrugeti PNL printr-o alianta cu PSD? Daca PNL s-ar alia cu PSD majoritatea electoratului PNL s-ar redirectiona catre PDL.”

VH: E sigur asta.

BO: Dorim sa crestem PNL-ul mergand inainte pe cont propriu.

Rep: Gabi M.: “Unde a fost domnul Olteanu in iunie 1990?”

BO: In Piata Universitatii. Si n-am facut parada din chestia asta.

Rep: Continua. “Am votat PNL in 2004. Cum se pot alia PNL cu un PSD nereformat condus de Iliescu.” Daca tot ati fost in piata…

BO: Nu stiu, ca singurul care a facut aliante cu un PSD nereformat condus de Iliescu a fost Valeriu Stoica la PNL. Noi deocamdata n-am facut nici o alianta.

VS: Iertati-ma. Daca tot se vorbeste de aliante, e aici domnul Hrebenciuc poate sa confirme. La negocierea aia a participat domnul Tariceanu sau n-a participat? Ca sa lamurim odata aceasta chestiune.

VH: La una din discutii a fost Tariceanu.

VS: Si protocolul a fost semnat si de Tariceanu sau nu?

VH: Corect.

Rep: Cand era asta?

VS: Asta a fost in decembrie 2000. Asadar, povestea asta cu aliantele…

BO: Domnule Stoica …sa inteleg ca v-a fortat Tariceanu mana?

VS: Nu ca mi-a fortat, dar de ce spuneti ca a fost decizia mea. A fost decizia partidului.…

BO: Hai, spuneti si povestea ailalata, cum a fost in Biroul permament, cand doar dvs, si Patriciu ati votat pentru protocol, tot restul Biroului permanent, cu Tariceanu, cu toti ailalti, au votat contra si ati convocat repede baietii de la tara sa voteze ca le-ati spus ca asa isi pastreaza functiile in teritoriu.

VS: Asta este o minciuna. Luati procesul verbal si vedeti…

BO: Nu e nici o minciuna, eram acolo, din partea tineretului si stiu foarte bine.

VS: Daca erati acolo, inseamna ca mintiti.

BO: Nu, nu mint domnule Stoica, dar nu incercati dvs. sa mintiti impotriva unei realitati ca procesele verbale stiti bine ca exista. Singurii doi din conducerea PNL-ului care au votat pentru acel protocol ati fost dvs, si Patriciu, lucru perfect logic de altfel, pentru ca Patriciu isi pastreaza si acum ideea, iar dvs. ati fost atunci initiatorul ei.

VS: Este o minciuna.

Rep: Si dvs. mergeti mai departe pe ideea PSD acum.

BO: Eu nu am mers pe ideea PSD acum, v-am spus ca astept sa vad ce programe de guvernare aduc aceste doua partide de opozitie, ca sa stim cu cine guvernam.

Rep: Intrebarea nr.3 tot de la Gabi M: “De ce tradeaza idealurile liberale aliindu-se cu stanga comunista?”, probabil ca e liberala.

BO: Pai cred ca eu raspunsei intrebarii dinainte . Pastrez acelasi raspuns.

Rep: Patru. “De ce nu lasa la o parte orgoliile si interesele personale (ciolanul!) si nu refac Alianta D.A?”

BO: Poate ca o s-o refacem dupa alegeri, daca o sa gasim intelegere acolo si daca transfugii si navetistii politici o sa fie lasati sa plece din PD, avem la PD cu cine discuta.

Rep: Constantin pentru Valeriu Stoica: “Credeti ca PNL-ul va intra la guvernare alaturi de PDL dupa alegerile parlamentare din toamna?”

VS: Nu este exclus.

Rep: Constantin pentru Bogdan Olteanu: “: De ce vreti sa va aliati cu PSD, cand mai mult de jumatate din romani au votat cu partidele de dreapta la alegerile locale?”

BO: Eu manifest respect pentru toti romanii care au votat si constat ca aproximativ o treime din romani a votat cu PSD, aproximativ o treime din romani a votat cu PD si aprximativ o treime din romani a votat cu PNL si UDMR, adica actuala guvernare. Cred ca sunt la fel de legitime fiecare dintre cele trei.

Rep: Radu: “Domnule Olteanu, cum va explicati ca PD nu a facut alianta, pact sau intelegeri niciodata in 18 ani cu PSD si cu Iliescu asa cum a facut PNL in 1992 si in 2007?”

BO: Si in 2001. Stimate domnule Radu, PD tocmai a facut aliante cu PSD si au candidat pe liste comune in Mures si in Satu Mare. Asta e.

Rep: Lola: “Domnule Olteanu, nu v-a trecut niciodata prin cap sa lasati deoparte impreuna cu colegii dvs. toate orgoliile si sa va impacati cu PD ca sa scoatem tara asta din rahat?”

BO: Inteleg ca e o intrebare care se repeta obsesiv si raspunsul meu ramine cu toate acestea neschimbat. Ne vom alia cu cei cu care ne vom potrivi in idei de guvernare.

Rep: Il chemati pe domnul Oprescu inapoi la partid, daca castiga sau nu?

VH: Nu. E optiunea domniei sale.

VD: Dar il primiti?

VH: E optiunea domniei sale. A declarat ca nu se mai intoarce in PSD, sa fie sanatos.

VS: Dar daca va vrea sa se intoarca?…

VH: Nu stiu ce vom discuta atunci. Desi, avand in vedere relatiile lui cu cei din municipiul Bucuresti, m-as mira sa se mai intoarca in aceasta organizatie.