Valeriu Stoica sustine ca PSD isi va dori anticipate dupa alegerile din toamna din cauza ca Traian Basescu va cere PD-L sa formeze guvernul intrucat Constitutia nu-l obliga sa propuna premier de la partidele care se aliaza pentru a forma majoritate in Parlament. Viorel Hrebenciuc a declarat la Discutia Saptamanii, realizata de Dan Tapalaga si difuzata de HotNews.ro si BBC, ca anticipatele sunt o varianta, precizand insa ca nu PSD ci Traian Basescu isi doreste anticipate. Si Viorel Hrebenciuc si Bogdan Olteanu au spus insa ca seful statului nu va putea ignora o alianta de partide care formeaza 70% in Parlament.

Intrebat ce va va face daca seful statului nu va desemna premier de la PSD ci de la PDL, Viorel Hrebenciuc a declarat: “Da, sigur, daca vorbeste doar cu PDL s-ar putea sa facem iar alegeri anticipate, la vremea respectiva, care–i problema”. Valeriu Stoica a spus ca aceasta ar fi a cincea varianta: “PSD va dori anticipate in anul 2009”. “Nu noi, nu noi. Basescu va dori”, i-a raspuns Hrebenciuc.

Valeriu Stoica sustine ca actuala Constitutie face ca intr-o situatie in care nici un partid nu are majoritate absoluta, actorul principal al jocului politic, dupa alegerile parlamentare, sa fie presedintele Romaniei. “Si v-a spus cred ca destul de transant in ultimul timp ca primul ministru va fi de la PDL”, a declarat Stoica.

Hrebenciuc vede o majoritate de 70%

Viorel Hrebenciuc s-a declarat “de acord” cu aceasta interpretare, dar a spus ca Traian Basescu nu se va putea opune majoritatii care se va forma in Parlament: “Daca procentul PDL-ului va fi undeva intre 20-25%, cum cred eu ca se va intampla, intr-un caz fericit, iar procentul PSD-ului va fi undeva in jur de 33-35%, eu nu am spus mai mult, procentul PNL-ului se poate mentine in jur de 20%, fara nici un fel de problema in urmatoarele luni de zile, va putea presedintele Romaniei, care tot timpul a clamat faptul ca este garantul respectarii Constitutiei, sa numeasca un partid de 23% sa conduca Romania? Impotriva a 70 si ceva la suta?”

Articolul 103 din Constitutie prevede ca “Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absoluta în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”. Altfel spus, daca nici un partid nu obtine majoritate absolut, si e greu de crezut ca se va intampla asta, seful statului poate sa ceara oricarui partid reprezentat in Parlament sa formeze guvernul.

Valeriu Stoica a declarat ca PDL are mai multe nume pentru functia de premier, nominalizandu-l pe Theodor Stolojan si Adriean Videanu, despre care a spus ca este “un foarte bun posibil viitor premier”.

Dupa alegerile locale s-au conturat cel putin trei scenarii in ceeea ce priveste formarea unui viitor guvern: PSD-PNL, PSD-PDL sau PDL-PNL, insa Viorel Hrebenciuc sustine ca exista varianta a patra, anume ca PSD sa guverneze singur. El sustine ca PSD creste cu un procent pe luna, “nici mai mult nici mai putin” si ca, in aceste conditii, va putea ajunge la 33%-35%.