“La cum simt eu apele in partid, PSD va sustine mai mult ca sigur cota unica”, a declarat Viorel Hrebenciuc la emisiunea Discutia Saptamanii, realizata de Dan Tapalaga si difuzata duminica de Hotnews.ro siBBC. La randul sau, Bogdan Olteanu a spus ca PNL va forma o majoritate parlamentara dupa alegerile din toamna cu “oameni care sa aiba aceeasi filozofie fiscala ca noi”. Hrebenciuc declarase joi, la Realitatea TV, ca PSD se indreapta cu pasi mici dar siguri catre o guvernare cu PNL.

Cota unica a fost una din principalele teme de campanie in 2004. PSD s-a opus atunci pe motiv ca impozitarea cu 16% ii avantajeaza pe cei cu castiguri mari si ca n-ar avea nici un efect asupra celor cu venituri mici. In schimb, PSD, in special Ion Iliescu, a sustinut varianta impozitarii progresive, astfel incat celor cu venituri mici sa li se aplice un impozit mai mic, acesta urmand sa creasca pana la 40% pe masura ce si veniturile cresc.

Viorel Hrebenciuc a explicat la Discutia Saptamanii ca exista o presiune in vederea pastrarii cotei unice de impozitare. El a mai spus ca PSD “nu-si permite sa fie impotriva oamenilor de afaceri”. Valeriu Stoica (PD-L) a declarat ca “ar fi un caz fericit cand toate partidele ar sustine cota unica”, precizand ca este pentru prima data cand aude pe cineva din PSD spunand ferm acest lucru.

Citeste intreg pasajul referitor la cota unica din "Discutia Saptamanii"

Bogdan Olteanu: Daca vom putea forma o majoritate, puteti fi sigur ca o sa formam o majoritate cu oameni care sa aiba aceeasi filozofie fiscala ca noi …

Rep: Filozofie fiscala. Cota unica, domnule Hrebenciuc. Sustine PSD cota unica de 16%?

VH: Domnule Tapalaga, nu ma feresc sa va spun. La cum simt eu apele in partid astazi, PSD-ul mai mult ca sigur va sustine aceasta cota.

Rep:Cota unica, de 16%.

Viorel Hrebenciuc: De ce va spun acest lucru? Pentru ca …

Valeriu Stoica: E prima data cand aud un om politic de la PSD spunand ferm acest lucru.

VH: Da, da, am discutat de foarte multe ori in interior acest subiect…

VS: …. Domnule, va felicit. Realmente, daca veti impune in PSD aceasta idee, jos palaria.

Rep: Dar nu mai avem stanga, nu mai avem dreapta…

VH: Domnu’ Tapalaga…

BO: Sa stiti ca in Slovacia, care are o guvernare de stanga, se aplica cota unica.

VH: Care este viziunea dvs. politica? Stanga sau dreapta este in functie de cota unica?! Doamne fereste!

Rep:Stati putin, a fost definita in campanie ca tema de dreapta si oamenii dvs din partid...

VH: Temele de dreapta sunt imens de multe…

BO: Nu vreau nici eu sa fiu avocatul lui Hrebenciuc, dar stiti ca si Tanasescu a propus cota unica cand era ministru de finante si l-au pocnit colegii lui…

VH: Exact.

VS: Dupa care a contestat-o tot timpul.

VH: Daca imi permiteti, sa-mi termin ideea…

Rep: O secunda si v-o terminati. In 2004 admiteti ca a fost principala tema de dreapta cota unica, de stanga domnul Iliescu, Nastase spuneau impozitare progresiva si ca stanga-dreapta s-au definit prin raportarea la cota?

VH: Poate sa fie impozitare progresiva de la 13 la 18%...

VS: Aia nu mai e cota unica…

Rep: Nu mai e cota unica.

VH: Noi ne invartim in jurul lui 16%. Intr-adevar, din partea oamenilor de afaceri exista o mare presiune sa fie mentinut acest lucru.

Rep: 16%.

VH: Exact. Deci nu stiu daca noi o sa ne putem permite sa fim impotriva intreprinderilor mici si mijlocii.

Rep: Pai da sunteti cu oamenii de afaceri sau cu stanga? Cu pensionarii? Cu oamenii saraci?

VH: Cand am zis oamenii de afaceri m-am referit la patronate care au ca salariati oamenii nostri de stanga, la acestia m-am referit. Dar, inca o data va spun, politica de stanga-dreapta nu se defineste numai in functie de cota unica.

Rep: Dar e importanta.

VH: Bineinteles. Este un punct de discutie.

Rep: Una din chestiile extrem de importante.

VS:Iertati-ma ca intervin in discutie, aici eu sunt de acord cu domnul Hrebenciuc. E posibil ca toate partidele din Romania sa ajungem la concluzia ca trebuie mentinuta cota unica si ar fi un caz fericit. M-as bucura sa fie asa. Si ne vom certa pe alte chestiuni, vor fi alte puncte de diferenta. Dar daca in Romania, partidele vor fi atat de intelepte sa spuna toate “dom’le cota unica e buna", inseamna…

VH: Domnule Stoica…

VS:…ca Romania va avea asigurata premiza prosperitatii.

VH: Domnule Stoica eu va spun urmatorul lucru, in schimb, va trebui sa admiteti si dvs, ca promotor al cotei unice in 2004, si Partidul National Liberal, sa facem o analiza intre specialisti, nu intre politicieni, foarte serioasa, despre implicatiile cotei unice asupra bugetului Romaniei. Sa cada odata pentru totdeauna specialistii de acord asupra acestui lucru.

Vezi discutia saptaminii: