PSD si PD-L isi disputa victoria la locale, iar liberalii se declara multumiti cu ceea ce ei numesc cel mai bun rezultat din ultimii 18 ani. Toate cele trei mari partide spun ca au castigat. Totusi, a pierdut cineva? Depinde de criteriul de evaluare. Cititorii Hotnews.ro sunt invitati sa spuna cine este marele invingator dupa alegerile de la 1 iunie 2008 iar argumentele lor vor construi articolul de fata.

Daca se raporteaza la rezultatele de acum patru ani, PSD pare sa fi pierdut. A obtinut cu cateva sute de mii de voturi mai putin, a pierdut din Consilii Judetene si n-a castigat decat patru orase mari. Dar a cucerit cele mai multe primarii: in total 662. Daca PSD se raporteaza insa la sondajele de opinie, atunci in mod cert a castigat. A luat cel putin cinci procente peste asteptari ajungand la 28%, dupa cum o arata votul politic pentru Consilii Judetene, la egalitate cu PD-L, cotat tot cu 28%. PSD ramane totusi, cu toate pierderile inregistrate, cu cel mai mare numar de sefi de Consilii Judetene: 16.

Daca PD-L se raporteaza la rezultatele de acum patru ani, pare sa fi castigat. Are mai putini sefi de Consilii Judetene decat PSD, doar 14, dar mai multi decat avea in 2004, cand controla doar 4. PD-L a castigat din primul tur 13 orase importante, dar per total are mai putini primari decat PSD, doar 473. E adevarat, cifrele se pot schimba dupa turul doi. Insa daca PD-L se raporteaza la sondajele de opinie, atunci a pierdut procente bune. A scazut aproape 7%: de la minim 35%, cu cat era cotat, la 28%.

Prin urmare, cine a castigat? PSD sau PD-L? Unii sunt tentati sa includa si PNL in categoria marilor castigatori ai localelor. Partidul aflat la guvernare a crescut aproape 5 procente, ajungand la 18%. In plus, viitoarele aliante depind de ei iar scorul electoral obtinut arata ca vor juca rolul de arbitru si la locale si, eventual, la generale.

Care este criterul corect de evaluare? Rezultatele de acum patru ani? Sondajele de opinie? Situatia politica de pe teren? Sau raspunsul va fi transat de rezultatul din Bucuresti? Nici PD-L, nici PSD nu va putea conduce in plan local de unul singur astfel ca adevaratele rezultate vor putea fi evaluate dupa ce partidele vor forma aliantele in consiliile locale si judetene. Si, totusi, cine a castigat?

Cei mai multi cititori sustin ca nu poate fi definit in mod clar un castigator

  • Johny: n-a castigat nimeni. e asa cum ati zis. pdl a castigat fata de 2004 dar a pierdut fata de 2007, psd e exact invers iar pnl a castigat puncte de la pensionari.
  • Alex: PDL nu se poate raporta la rezultatele de acum 4 ani, pentru ca atunci nu exista. Eu zic ca aceasta discutie sa fie facuta la patru luni dupa parlamentare.
  • b09d4n: NU putem spune clar ca cineva a castigat alegerile. Putem sa observam coagularea electoratului in jurul unor partide importante, fenomen absolut firesc in orice democratie. Putem observa segmentarea populatiei in functie de bunastare, interese economice, varsta, etnie si educatie. Ce putem spune cu siguranta este ca a disparut partidul lui VC Tudor. Odata cu integrarea in structurile EuroAtlantice a disparut si tematica nationalista iar acest partid nu isi mai are rostul
  • TB: Sincer, nu cred ca a castigat nimeni. Toti pot spune ca au castigat in functie de cifrele la care se raporteaza, dar nu cred ca vreunul din partide este fericit cu rezultatul alegerilor. PSD si mai ales PDL inca depind de rezultatul final din capitala. PNL este mic si se multumeste sa fie mic.
  • Turcu: cel mai mare perdant al acestor alegeri este PRM ul. La intrebarea referitoare la cistigatori cred ca adevarul este ca cele trei nu au pirdut sau cistigat mare lucru, cea mai mare diferenta cred ca vine de la asteptarile pe care le aveau aceste trei partide, si cum nu s-a realizat mare lucru toti se dau cistigatori macar de amorul propiu.
  • Piciu: Hai sa n-o mai dam cotita, a castigat MAFIA, care se afla in spatele partidelor, MAFIA nu are culoare, si cand vine vorba de bani, politicienii sunt ca fratzii. Au pierdut guvizii care au votat (si cei care nu au votat). Asta pentru ca se complac in Romania corupta de azi. Este chiar un lucru ingrijorator: a mentiona CORUPTIA in Romania de azi nu mai trezete nici un interes nimanui. Lumea deja s-a obisnuit cu gandul ca nu va vedea niciodata marii corupti dupa gratii si averile confiscate. Oamenii se gandesc ca dupa ce fura primaru' sa faca totusi ceva si pentru urbe.
  • Plindecuvinte: Ne-am intors cu 20 de ani in urma, adica nu vedeti ca alegerile au fost iar castigate de FSN ? Cele 2 mari partide care ne domina sunt copii FSNului.
    Chiar nu vedeti cat de manipulati sunteti ?
  • AndraM: Personal cred ca nici un partid nu se poate declara marele invingator al alegerilor, deoarece prestanta lor, atat la putere cat si in opozitie este sub standardele unei democratii adevarate. 
  • Radu: Au fost castigate de comunistii deghizati in partide politice mai mult sau mai putin "onorabile" care au devenit politicieni si prosperi oameni de afaceri si ne fura de ne sar capacele. Au fost pierdute de plebe adica de noi care muncim si platim taxe si emigram cand nu mai suportam si ne sinucidem de saracie sau disperare .
  • Sorin: Daca avem in vedere replica "votati-ma ca sa-mi fie mie bine", au castigat niste oameni fara morala si am pierduti noi astia multi si fraieri, ca mergem sa-i votam

Argumente pro-PNL

  • Solutia imorala: cstigatorul in Romania e mereu fatarnicul si tradatorul adica PNL care, cu extrem de putin efort, se va afla probabil la guvernare in mod sigur, ori cu PSD ori cu PDL (mai putin probabil insa cu PDL), dar ce e interesant este ca a castigat pozitia asta fara sa lupte pt. ceva, fara sa aduca ceva pentru binele romaniei - DIMPOTRIVA rolul PNL va fi sa omoare orice proiect bun adica va fi mereu SOLUTIA IMORALA, cei care nu au niciun fel de principiiu, in afara de PUTERE, care s-au agatat de putere renuntand la orice principii. Au cautat PUTERE acuzand pe basescu de lupta pentru PUTERE si distrugandu-l cu televiziunile si iata, le-a reusit. Din pozitia asta IMORALA se vor alatura PSD, evident
  • Adrian: PNL e de departe castigatorul. Fara lauri insa. Liberalii au obtinut postul de arbitru care va decide, atat in consiliile locale si judetene, dar mai ales la parlamentarele de la toamna, cum si pe cine sustine. Aceasta pozitie este avantajoasa si mai ales pentru ca de liberali nu se mai poate atinge nimeni pana in decembrie. Adica nimic nu-i va alunga nimeni de la guvernare (pana in decembrie). O analiza lucida ne spune insa ca PNL-ul trebuie sa decida la toamna. Si decizia va alunga pe unii sustinatori din randurile sale.
  • Puiutzu11: PNL a avut un management politic foarte bun; a selectat candidatii cu mare grija apeland la cei mai cunoscuti si apreciati indivizi, pentru comunitatile locale...Si astfel au castigat foarte multe primarii...In timp ce PD-L a mizat pe aceiasi indivizi pe care ii cunoastem de multi ani...Asa ca, daca spunem ca PNL a castigat alegerile, nu gresim deloc...
  • Sel: ..este PNL-ul. Si asta datorita procentajului in jur de 10% pe care l-au obtinut, care ii face indispensabili pentru orice guvernare. De acum inainte, indiferent cine va castiga, va trebui sa se alieze cu PNL-ul, in conditiile impuse de PNL.
  • Andra: Mie mi se pare ca noi toti am pierdut in fata PSD si PNL pentru ca ne-avand televiziuni NATIONALE, PDL nu are voce, iar vocea opozitie este esentiala intr-o democratie. PSD si PNL, adica PUTEREA au reusit sa acopere vocea opozitiei, iar fara opozitie, cetateanul nu mai are niciun sprijin in fata puterii daca PDL vrea sa mai insemne ceva de acum inainte, trebuie sa-si faca televiziune NATIONALA. In plus, trebuie sa o faca pt. ca PSD si PNL au distrus si alte voci, nu numai opozitia; au distrus vocile societatii civile, au dafaimat si au murdarit lideri de opinie si i-au facut sa nu mai insemne aproape nimic. PDL nu a stiut sa-i apere de atacurile PSD-PNL.
  • Marian: marele castigator este PNL-ul pentru ca dupa ce PD-ul i-a decimat au luat mai mult ca la euro-parlamentare.
    PDL-ul nu se poate spune ca a castigat pentru ca procentul obtinut fata de euro-parlamentare este mai mic.

Argumente pro-PSD

  • Transilvanian man: din pacate a castigat psd si pnl pt ca vor fi cei ce se vor alia sa distruga si ultima speranta de a fi condusi cu o bruma de europenism in anii viitor .hotii si penalii psd si pnl au castigat pt ca suntem un popor de lasi si de oportunisti pt ca unii dintre noi si-ar vinde si mama si copii pt 100ron
  • Pedelist: 1) PSD : propriii membri se asteptau la un rezultat slab. Din acest punct de vedere, PSD a obtinut un tezulat nesperat de mare, care ii permite sa construiasca in continuare. 2) PNL: propriii membri se asteptau la un rezultat slab. La fel, PNL a obtinut un rezulat exceptional. Ii permite sa construiasca ceva pentru generale.
  • Ganz: Categoric, marele castigator este PSD. Din 2004 pana azi toti liderii partidului au fost implicati in scandaluri de coruptie, puternic mediatizate in toata presa. Iliescu insusi este suspectat de implicare in revolutie si mineriade, ceea ce ar trebui sa fie o pata a' naibii de groasa pe obrazul partidului. Si care este efectul acestora? Niciunul. Dimpotriva, in loc sa se scufunde sau cel putin sa apara o reforma din maduva, partidul asta coloreaza in rosu mai bine de jumatate din tara. Sa stii sa gadili jumate din tara acolo unde ii place, sa joci aceeasi carte 20 de ani si totusi sa para noua, sa fii la pamant din toate punctele de vedere si totusi tu sa faci jocurile... iata trasaturile unui adevarat invingator! Din pacate.
  • Stefan V: PSD revine in forta in absenta unei oferte credibile de dreapta. Dreapta pe care, dupa un debut furtunos (alinataDA), presedintele Basescu a dinamitat-o fara mila, prin somatia adresata PD: alegeti intre mine si liberali.

Argumente pro-PDL

  • Contabil: PDL-ul avea 5 si a ajuns la 14, adica de circa 3 ori mai mult. Partidul lui Basescu, care era doar unul "prezidential" a devenit un mare partid "local", bine implantat peste tot, mai ales in marile orase, castigate net de PDL. Implantarea asta la locale ii va aduce un avantaj incontestabil si la legislative, oricand ar fi ele.
  • A: E evident ca cei 2 castigatori detasati sunt PDL si PSD, in aceasta ordine. Dupa parerea mea, ambele au niste scoruri astronomice raportate la calitatea doctrinelor si oamenilor lor. Iar la presedinti de CJ, au fost clar avantajate de concentrarea teritoriala a electoratului lor: electoratul PNL este in general mai elitist sau de nisa (mici afaceristi etc) si face maxim 10%-15% dintr-un teritoriu dat, pentru majoritatea teritoriilor.
  • Martin: PD-L a castigat fata de alegerile locale din 2004
    fiindca si-a dublat procentul voturilor si a cucerit majoritatea marilor orase si multe conduceri judetene . Sigur nu se pot compara cu rezultatele de la alegerile europene,care seamana mai mult cu alegerile parlamentare nationale. PD-L a
    devenit cel mai mare partid ,dar nu le depaseste pe PDSR si PNL insumate, ceeace era tinta alegerilor.
  • MarianEugen: Cel care a castigat este PDL, a luat 14 orase resedinta de judet, 14 judete (care sunt ca populatie cele mai mari si dezvoltate economic), va avea Bucurestiul, pe care l-ai sarit aiurea in tramvai si va veni urbanul la vot de frica bolsevicilor din PSD.