Comunele din jurul Bucurestiului au o miza in plus la alegerile locale: terenurile vinate pentru proiecte imobiliare. La Stefanesti, o lupta acerba se da, la propriu, intre PSD si PNG. Aici, jandarmii si politistii au intervenit intr-un conflict inscat intre simpatizantii celor doua partide. La Balotesti, oamenii sunt plimbati de la o sectie la alta, fiindca listele sunt alcatuite prost, iar la Moara Vlasiei un tanar vrea sa ia locul unui primar, despre care satenii isi amintesc ca a fost activist PCR.

Moara Vlasiei: Primarul care a fugit in padure la Revolutie lupta pentru inca un mandat

La Moara Vlasiei, la sectia de votare 1, opozitia veghea la buna desfasurare a alegerilor. Candidatul liberal, Andrei Filip, traia paranoia furtului de alegatori, dar a gasit putin timp sa ne spuna ce ar avea de facut pentru Moara Vlasiei:

Andrei Filip, candidat PNL: Trebuie luat totul de la inceput. Nu exista retea de apa, lumea merge la fantana. Primarul asta a stat 12 ani, dar s-a apucat de treaba acum cateva saptamani.

Reporter: De ce v-ar vota alegatorii pe dumneavoastra?

Andrei Filip (tragind cu ochiul catre alegatorii care intrau in sectie): Pana la 33 de ani am avut ocazia sa le demonstrez oamenilor ca sunt harnic si gospodar. Pana acum am facut ceva pentru mine, acum vreau sa fac si pentru oamenii din localitate.

Reporter: Si cum le-ati aratat oamenilor ca sunteti harnic?

Andrei Filip: Am o societate de care se ocupa cu materialele de constructii. Facem si borduri pentru Bucuresti. Bordurile mele costa 100.000 de lei, ale lui Videanu de la Bucuresti costa 900.000. Ale lui de granit, ale mele de beton.

La sectia doi de votare din Moara Vlasiei, doi alegatori fac glume pe seama primarului PSD, Radu Ion, despre care spun ca a fugit in padure de frica Revolutiei.

Gheorghe Purcanu: “Primarul asta e un fost activist PCR. Vrem sa scapam de el. Am mai incercat o data, dar nu am reusit”

Victor Boisteanu (rade): La Revolutie, primarul nostru s-a speriat si s-a ascuns in padure. Eu care eram portar atunci, am ocupat Primaria cu inca cinci baieti. Dar s-a intors cand a vazut ca nu o sa pateasca nimic.

Reporter: Dar ce s-a intamplat, l-ati ales din nou, primar, dupa Revolutie?

Victor Boisteanu: Nooo, noi nu l-am ales! Dar ce sa-i faci, si-a batut joc de oamenii astia batrani care s-au bucurat la 100-150 de milioane, cat le dadea pe pamant. Dupa ce lua pamantul de la ei, primarul il vindea de trei ori mai scump. Dar are acces cineva la vreun document de acolo din primarie...

Un alegator intervine: Pentru “un fiscal” e o singura zi pe saptamana in care poti sa vii. Plus ca primarul si-a bagat peste tot in Primarie oameni de-ai lui. Asta e primul an in care are, cu adevarat, contracandidati.

Reporter: Pe cine?

Alegatorul: Filip Andrei de la PNL si Cucu Florin de la PRM. Lumea tine mai mult cu baiatu’ al tanar. Stie sa faca afaceri.

Liste improvizate la Balotesti

La Balotesti, sefa unei sectii de votare se lupta cu listele alcatuite prost. Alegatorii sunt confuzi. Fie pentru ca nu se regasesc pe liste, fie ca nu stiu ce candidat sa voteze pentru postul de primar.

In sectia de votare 1 din Balotesti, pana la ora zece si jumatate votasera aproape o suta de persoane, din 1.600 de inscrise pe lista. “Putini”, apreciaza presedintele sectiei, Elena Serban. Multi dintre cetatenii care veneau la vot erau redirectionati.

“Imi pare rau, nu sunteti pe liste. Stiu pe ce strada locuiti, dar noi nu va avem aici pe lista. Mergeti dincolo, la sectia doi. Listele sunt facute prost. N-au fost in stare sa le puna si ei in ordine alfabetica. Le-au facut pe strazi, dar si strazile sunt incomplete. Oamenii sunt amestecati pe liste nu am ce sa fac”, se agita presedintele sectiei improvizate intr-o scoala generala.

Afara:

Din cauza ca nu puteau intra mai mult de 4 persoane in sala de vot, afara, aproximativ 15 persoane formasera o coloana in fata scolii. Sub ploaie, nehotaratii incercau cereau sfaturi si informatii despre candidati.

Alegator 1: Va zic eu cine sunt candidatii principali. E primarul actual de la PD-L, Ion Florian Danut, care a avut patru mandate, e e Leonida Barbulescu de la PNL si Sorin Stoian de la PSD.

Alegator 2: Stoian de la PSD iese!

Alegator 1: Taci maa, tu esti pe lista lui de consilieri.

La Stefanesti, miza alegerilor e mare, iar candidatii faimosi. Pe lista de consilieri ai PSD e inscris Adrian Simionescu (n.r. Adrian "Minune"). Daca la opt de dimineata, oamenii stateau la cozi sa voteze si dezbateau linistiti, doua ore mai tarziu, spiritele s-au incins. Lupta in scena politica din Stefanesti PSD versus PNG.

La opt si jumatate de dimineata, in comuna Stefanesti, coada de la sectia de votare se intindea peste gardul scolii. Desi ploua, oamenii se ascundeau fie sub umbrele cu insemnul PNG, fie pe sub copaci. Dintr-un grup mic de romi iese un alegator sa vorbeasca cu presa:

Alegator: Eu votez cu “umbrela” (n.r. Partida Romilor pro Europa). Nu stiu ce partid e. (razand) Candidat Ilie Gheorghe.

Reporter: Si ce v-a promis dumnealui ca o sa faca pentru localitate?

Alegator 1: De promis, toti au promis multe. Dar el pare cel mai de incredere asa. Sa mai vie si altii la putere.

Un alt cetatean intervine:

Alegator 2: Va zic eu intre cine e bataia. E Anghel Rababoc de la PNG si, de la PSD, Parvu Aurel. Asta, Rababoc, e fostul primar care a trecut de la PSD la PNG. A fost scandal mare: Gabriel Oprea, seful PSD pe Ilfov, l-a dat afara din partid ca nu i-a convenit lui ce smenuri a facut primarul si acum il sustine p-asta, pe Parvu.

Reporter: De ce a pierdut sustinerea partidului?

Alegator 2: A furat. Dar nu stim ce si cat, ca noi, cetatenii, n-avem voie sa stim ce-i in primarie. Dar am auzit ca ar fi ceva cu terenuri si padure.

La 10, in Stefanesti, incepea revolta. O sectie de votare a fost inchisa dupa ce simpatizantii a PSD si PNG au inceput sa se certe intre ei. Jandarmii si politia au intervenit pentru calmarea spiritelor.