Asociatia Pro Democratia (APD) a anuntat ca monitorizeaza alegerile locale desfasurate astazi si ca a inregistrat nereguli in primele ore ale votului. Astfel, de la deschiderea sectiilor de votare si pana la orele 11.00, principalele nereguli sesizate de observatorii APD precum si de cetatenii care contacteaza linia cu acces gratuit 0800 070 100 sunt legate de probleme de organizare si respectare a procedurilor de organizare si desfasurare a alegerilor. Pe langa acestea, Asociatia Pro Democratia atrage atentia asupra activitatilor dincolo de limitele legale ale observatorilor din partea altor organizatii neguvernamentale.

Printre incidentele semnalate de ADP se numara:

  • procedurile de pregatire a zilei votarii au inceput mai devreme (in judetul Cluj) sau mai tarziu (in judetul Bacau)
  • observatorilor APD le-a fost ingreunat accesul in sectiile de votare solicitandu-li-se documente suplimentare care nu sunt prevazute in lege (in judetele Olt)
  • deciziile Biroului Electoral Central referitoare la interzicerea accesului in cabinele de vot cu aparate de captura de imagini si la existenta, in sectia de votare, a 4 urne fixe, cate una pentru fiecare tip de buletin nu sunt respectate in toate sectiile de votare.
  • observatorii APD au identificat, in satul Burias, comuna Peris, judetul Ilfov observatori ai altor organizatii neguvernamentale care informau cetatenii aflati in preajma sectie de votare ca pot vota in acel sat chiar daca au domicliul/ resedinta in alta localitate pe listele suplimentare. 
  • Asociatia Pro Democratia a primit, de asemenea, informatii din partea cetatenilor ca alegatorii primesc, in anumite localitati, buletine de vot fotocopiate avand stampila de vot aplicata pe anumita candidati/ liste de candidati.

APD monitorizeaza turul I al alegerilor locale de astazi cu ajutorul celor aproximativ 1.700 de observatori APD prezenti, cu precadere, in mediul rural din 24 de judete (Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea si Vrancea) si al celor 4 observatori internationali acreditati prin reteaua European Network of Election Monitoring Organizations (ENEMO) al carei secretariat il asigura APD.