46 de preoti reformati din Ardeal au ales sa candideze la alegeri pe listele UDMR si numai patru au candidat pe lista PCM, partid puteric sustinut de Laszlo Tokes. Episcopul reformat acuza UDMR ca ar fi mituit preotii, promitandu-le finantarea bisericilor. Reprezentantii UDMR neaga acuzele lui Tokes si spun ca afirmatiile sale sunt calomnii. Pe de alta parte presedinte PCM Cluj, Kristina Sandor spune ca partidul are o sustinere de 30% in cadrul comunitatii si ca numarul mare de preoti-candidati pe lista UDMR nu va afecta scorul alegerilor.

Potrivit reprezentantilor UDMR, 50 de preoti reformati vor candida la alegerile locale. 46 au ales sa candideze pe listele UDMR, iar patru au candidat din partea Partidului Civic Maghiar. Numarul de preoti care candideaza pentru UDMR este contestat de catre episcopul reformat Tokes Laszlo care sustine ca in realitate ar fi vorba doar de 36 de preoti pe listele UDMR si patru pe listele PCM. Cei 50 de preoti vor candida numai pentru functii de consilieri locali sau judeteni. “Nu exista nici un preot reformat care sa fi candidat la functia de primar”, a declarat Demeter Szilárd, purtatorul de cuvant al pastorului Laszlo Tokes.

De ce au ales preotii reformati sa candideze din partea episcopiei UDMR

Episcopul Laszlo Tokes a acuzat UDMR ca ar fi cumparat preotii reformatii si astfel acestia au ajuns pe listele partidului. ''Pe dansii, intr-un fel, i-a cumpărat UDMR, le-a oferit avantajele pozitiei de consilieri locali si judeteni. Pur şi simplu i-a cumparat'', a declarat Tokes, intr-o conferinta de presa la Targu-Mures. Demeter Szilard a explicat ca UDMR le-a promis preotilor bani pentru eparhiile lor in schimbul tradarii partorului Tokes. “Preotii nu au fost platiti ci UDMR le-a promis preotilor ca daca vor candida pe listele lor vor primi finantare pentru bisericile lor. Enoriasii vad ceea ce face preotul, preotul este ales de prezbiteri, adica reprezentantii enoriasilor. Astfel daca ai bani, faci ceva si enoriasii vad asta”, a explicat Szilard.

Pana in 2004 finantarea bisericii reformate se facea direct de la Guvern, iar banii erau gestionati de conducerea bisericii, adica de catre episcopul Tokes. Dupa 2004, finantarea bisericilor refomate se face prin intermediul Consiliilor Judetene. “Astfel UDMR, care are consilieri locali, poate dirija banii catre preoti. Practic s-a ajuns la un santaj. Asta e si una din explicatiile pentru care preotii au ales UDMR”, spune Demeter Szilard. Ca exemplu, acesta l-a prezentat pe Alexandru Kiss (UDMR), presedintele Consiliului Judetean Oradea. "Este cel mai bun exemplu asupra faptului ca banii sunt dirijati de catre UDMR spre preotii reformati", a explicat Szilard.

Marko Bela: Tokes calomniaza preotii

In replica, liderul UDMR, Marko Bela spune ca preotii refromati au ales UDMR pentru ca partidul ii poate sustine in cadrul consiliilor locale. "Noi nu am oferit nimic preotilor. In schimb pastorul Tokes, cand spune ca preotii reformati au ales UDMR pentru bani nu face decat sa ii calomnieze. Este foarte grav sa spui ca un preot a ales un partid pentru bani, dar asta este retorica obisnuita a pastorului Tokes", a declarat Marko Bela, pentru HotNews.ro.

Liderul UDMR a explicat ca preotii reformati sunt liberi sa isi aleaga partidului si ca "nu sunt iobagii pastorului Tokes". Cat despre finantarea bisericii reformate, Marko Bela sustine ca nu s-a schimbat nimic din 2004. "Cand este vorba despre finantarea unei biserici reformate, mereu sunt consultati si pastorii reformati. Oricum, in acest moment nu Laszlo Tokes manageriaza fondurile biserici reformate ci loctiitorul sau" , a mai explicat Marko Bela.

PCM: "Preotii sunt liberi sa aleaga un partid sau altul"

Pe de alta parte reprezentantii PCM sunt de parere ca participarea preotilor intr-un numar atat de mare pe listele UDMR nu reprezinta un dezastru. "Preotii sunt liberi sa aleaga un partid sau altul. Si PCM are pe liste preoti si sunt preoti care nu candideaza dar ne sustin. Oricum este foarte bine ca pastorul Tokes nu a interzis preotilor sa candideze pe listele UDMR. Important este ca alegatorii sa vina la vot", a declarat Kristina Sandor, presedintele PCM Cluj.

  • Potrivit unui sondaj realizat de UDMR in comunitatea maghiara PCM are avea sustinerea a 12% dintre alegatori.
  • Reprezentantii PCM sustin ca in realitate procentul sustinatorilor este de 30% si ca acesta va fi si scorul pe care il vor obtine la alegerile de duminica.

Preotii reformati au liber la alegeri

Oficial in Ardeal, Episcopia Reformata de la Oradea ar avea aproximativ 280 de preoti. Astfel, aproape 20% din preotii reformati pastoriti de Laszlo Tokes candideaza pentru UDMR. Uniunea va avea in premiera dupa 89 un adversar politic, noul-infiintatul Partid Civic Maghiar (PCM), al carui creator este pastorul reformat. Canoanele bisericii reformate nu limiteaza in nici un fel preotii in ceea ce priveste viata politica. Fata de biserica ortodoxa, preotii reformati nu au nevoie de o aprobare a episcopului pentru a candida si nu le este interzisa adeziunea la un partid. In cazul in care preotii reformati sunt alesi intr-o functie publica, ei nu sunt obligati sa renunte la eparhie.