Succesul pe care l-a avut online Traian Basescu in campania electorala din 2004 i-a invatat pe politicienii romani ca internetul este un mediu care poate fi folosit mult mai usor si mult mai ieftin decat presa traditionala. In campania care se incheie vineri candidatii la alegerile locale s-au folosit cum au stiut ei mai bine de lumea virtuala. In ceea ce priveste productiile video, unii s-au multumit sa-si posteze pe site-uri unele din clipurile difuzate si pe posturile tv, unii au realizat chiar stiri electorale si au postat inregistrarile din emisiunile tv, iar altii au incercat sa lanseze campanii virale si au devenit cunoscuti la nivel national pentru penibilitatea spoturilor.

Modelul lansat in 2004 de Traian Basescu, cu un site actualizat in campanie, cu parti interactive si jocuri, a fost adoptat de o parte dintre candidatii la primariile din Bucuresti, in timp ce restul site-urilor electorale sunt alcatuite in general din cv-uri, promisiuni, afise electorale si clipuri gazduite pe YouTube.

Categoria "Penibile"

Multi candidati la alegerile locale au ales YouTube ca mijloc de popularizare a spoturilor electorale. Fiind un mijloc gratuit si foarte bine cunoscut de internauti, YouTube ofera astfel exemple ale creativitatii candidatilor la alegerile locale. Un colaj al celor mai penibile spoturi puteti vedea mai jos.

  • Cele mai cunoscute spoturi sunt cele ale candidatului PD-L la Primaria Baia Mare. Corin Chereches a reusit sa lege iremediabil sintagma "baia mica" de orasul pe care vrea sa il conduca. Spotul cu un copil obez care sare ba in cada de baie, ba in piscina a fost primul din ceea ce s-a dorit sa devina o campanie virala care sa aduca popularitate candidatului. A urmat un alt clip, in care acelasi copil isi doreste "o poza cu Corin" si inca trei spoturi despre contracandidati. Prezenta pustiului obez poate, insa, sa faca probleme liderilor PD-L Maramures. Pe langa ca legea interzice aparitia minorilor in productii electorale, potrivit presei locale, acesta este fiul presedintei filialei judete a partidului, dar nu avea acceptul tatalui pentru a fi folosit in aceste productii. Desi joaca in primele doua clipuri, candidatul PD-L nu le-a inclus pe site-ul sau de campanie.
  • O alta vedeta a campaniei locale este si Mihai Popa, tanarul botosanean care a compus o melodie pentru candidatul PNG la Primaria din localitate. Clipul acestuia, postat pe YouTube, a fost inclus si de Florin Egner in site-ul sau de campanie. Datorita mediatizarii, site-ul autorului a avut, cateva zile, un trafic de 10-20 de ori mai mare decat cel obisnuit, iar clipul a fost vizionat de aproape 10.000 de ori in mai putini de o saptamana.

Pe internet circula un numar atat de mare de productii care starnesc rasul, incat a fost realizat si un blog special dedicat lor, care subliniaza "penibilul campaniilor electorale".

Categoria "Stiri si documentare"

  • Emil Boc, candidatul PD-L la Primaria Cluj Napoca, a ales sa-si posteze pe site o serie de materiale realizate de echipa proprie dupa reteta stirilor. Candidatul este astfel prezentat ca primarul in functie, pe teren, rezolvand problemele orasului.
  • Aproximativ acceasi reteta a adoptat si Andrei Chiliman, candidatul PNL la Primaria sectorului 1. El are pe site materiale filmate la actiunile electorale organizate in ultima luna.
  • Cele mai complexe materiale video proprii au fost realizate si postate de Cozmin Gusa. Acesta are si un serial ajuns la episodul 11, "Ne-am saturat", in care candidatul PIN la Primaria Capitalei, umbla prin oras si vorbeste despre problemele lui.
  • Cristian Boureanu, candidatul PD-L la Consiliul Judetean Arges, desi si-a lansat varianta de campanie a site-ului cu cateva zile intarziere fata de planul initial, are in sectiunea inregistrari video atat spoturi de campanie, cat si materiale din actiunile de campanie si inregistrari din conferintele de presa.
  • Si pe site-ul de campanie al lui Ludovic Orban, candidatul PNL la Primaria Bucuresti, pot fi gasite inregistrari din actiunile din timpul campaniei. Pe blogul personal al candidatului, insa, de la inceputul lunii au fost adaugate doar cateva afise si un clip electoral fara sonor.

Categoria "Spoturi si emisiuni"

  • Pe site-ul candidatului PD-L la Primaria Bucuresti, Vasile Blaga, pot fi gasite doar spoturile electorale ce ruleaza si pe televiziuni si inregistrarile talk-show-urilor.
  • Mai putin de-atat, adica doar doua spoturi electorale, sunt pe site-ul lui Cristian Poteras, candidatul PD-L in sectorul 6.
  • Tot atatea inregistrari sunt si pe site-ul lui Sorin Oprescu, candidat independent la Primaria Capitalei: un spot electoral si o filmare a candidatului in timpul diferitelor intalniri cu electoratul.
  • Un singur spot electoral, si acela mic si intr-un colt, este pe site-ul de campaniei al lui Cristian Popescu "Piedone", candidatul PC in sectorul 4.
  • Colegul de partid al lui Piedone, Codrin Stefanescu, aspirantul la Primaria Capitalei, a ales sa posteze pe site doar inregistrari din emisiunile TV.
  • Si Radu Berceanu, candidatul PD-L la sefial CJ Dolj, sta prost la capitolul video. Pe site-ul sau exista o singura postare de acets fel, cu spotul de campanie difuzat si de posturile tv.

Categoria "Lipsa totala"

  • Candidatul oficial al PSD la Primaria Bucuresti, Cristian Diaconescu, nu are niciun fel de clip pe site-ul de campanie. Pe blogul sau a postat insa spotul electoral cu proiectele privind centrul istoric al Capitalei, dupa ce l-a incarcat pe YouTube.
  • Singurul candidat care s-ar fi putut folosi de un site si a evitat este Marian Vanghelie. Site-ul candidatului PSD pentru inca un mandat in sectorul 5 este neschimbat din campania pentru alegerile locale din 2004, alegatorii putand sa afel ca-si propunea el sa faca pana in 2008.
  • Nici pe pagina web a lui Adrian Inimaroiu, candidat la sectorul 4, nu pot fi vazute inregistrari video. Nu reiese din acesta nici faptul ca este un candidat sprijinit de Partidul Verde, dar se poate afla ca Inimaroiu este si la aceasta ora co-presedinte al Aliantei D.A. Sector 4.
  • Ministrul Educatiei Cristian Adomnitei, detasat in Iasi, ca si candidat la primarie, a ales aceeasi reteta pentru site-ul de campanie: nicio inregistrare video.