Sorin Oprescu a declarat, marti seara, la o dezbatere organizata de Grupul pentru Dialog Social, ca Ion Iliescu “a tinut un echilibru intr-o perioada framantata”, fiind intrebat daca fostul sef al statului a facut un lucru bun sau rau acum 18 ani cand a chemat minerii in Bucuresti. Oprescu a incercat sa evite subiectul dar a spus, la insistentele jurnalistilor, ca nu se delimiteaza de Ion Iliescu pentru mineriada din 13-15 iunie 1990: “Ce doriti, te-ai lepadat de satana?” Reprimarea manifestantilor din Piata Universitatii s-a soldat cu zeci de victime. Parchetul General continua ancheta in dosarul mineriadei.

Sorin Oprescu a spus ca nu se delimiteaza de mineriade pe motiv ca nu a participat la evenimente si ca, la acea vreme, a tratat, in calitate de medic, bucurestenii batuti in Piata Universitatii. Oprescu a fost intrebat insa cum califica gestul lui Ion Iliescu de a chema minerii in Bucuresti. A raspuns initial evaziv si a incercat sa evite subiectul: “Iliescu a tinut un echilibru intr-o perioada framantata”.

Jurnalistii i-au explicat ca intrebarile pe tema mineriadei sunt justificate deoarece un eventual tur doi va avea loc chiar in perioada 13-15 iunie si exista suspiciunea ca, in spatele candidaturii sale, se afla Ion Iliescu, adica cel considerat principalul responsabil pentru mineriadele de acum 18 ani.

“Ce doriti, te-ai lepadat de satana? Nefiind in miezul lucrurilor, a critica, a interpeta pe cineva nu cred ca este o idee buna. Eu am alta relatie cu Ion Iliescu. Eu stiu cum arata pe dinauntru”, a raspuns Sorin Oprescu, intrebat cu insistenta daca se delimiteaza de actiunile fostului sef al statului.

El a adaugat ca nu se teme ca ar putea pierde sustinerea lui Iliescu daca s-ar delimita de mineriade si a spus din nou ca nu se poate pronunta asupra unor evenimente la care nu a participat. “Nu am venit la dumneavoastra sa-i iau apararea domnului Iliescu, dar nu pot sa devin ipocrit peste noapte si sa spun ca domnul Iliescu a fost de vina”, a spus fostul vicepresedinte PSD.

In dosarul mineriadei din 13-15 iunie au fost identificate 1.054 de victime, dintre care sase prin impuscare. Initial, in dosarul mineriadei au fost puse sub invinuire 25 de persoane intre care fostul sef al statului, Ion Iliescu, generalii Mihai Chitac, Victor Athanase Stanculescu si Corneliu Diamandescu.

Parchetul General a inceput urmarirea penala impotriva lui Ion Iliescu in iunie 2007, fiind acuzat de omor deosebit de grav. In decembrie 2007, procurorul general, Laura Codruta Kovesi a infirmat insa rezolutia de incepere a urmaririi penale pe motiv ca s-au comis erori de procedura iar ancheta in acest dosar continua.