Parintele Costel Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a declarat pentru HotNews.ro ca preotii care candideaza ca independenti pe listele unui partid politic risca excluderea din Biserica daca nu se retrag. El a afirmat ca doi preoti au fost deja suspendati si asteapta judecata bisericeasca. Decizia unor preoti de a candida ca independenti dar pe lista unor partide politice a fost considerata de acestia ca nefiind o incalcare a hotararii Sinodului BOR prin care se stabilesc regulile ce trebuie respectate in astfel de cazuri, deoarece aceasta nu face nicio referire la listele partidelor politice.

Textul precizeaza ca preotii pot candida doar cu aprobarea episcopului locului, "numai ca independenţi şi numai pentru consiliile locale şi consiliile judeţene". Intr-o precizare ulterioara, insa, Patriarhia transmite ca "preoţii candidaţi trebuie să evite în campania electorală orice atitudine de tip partinic, adică pentru sau contra celorlalţi candidaţi".

Parintele Stoica a estimat ca numarul celor aflati "in afara hotararii BOR" este mai mic de 10. "O parte dintre acestia au fost deja pedepsiti, iar altii urmeaza. Pedeapsa poate merge de la solicitarea imperitiva de a se retrage de pe lista partidului politic, pana la excluderea din cinul bisericii". Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei, trei preoti au fost deja suspendati din preotie, doi in Slatina si unul in Vaslui, si asteapta judecata consistorului local. In analiza aceluiasi for se afla si un preot care a ales sa candideze pentru functia de primar in judetul Suceava, din parte PD-L.

Independenti, dar pe lista

In ultimele saptamani, presa locala si cea centrala au relatat despre cazuri ale unor preoti care au primit aprobare sa candideze pentru consiliul local sau judetean, dar au ales ca numele lor sa figureze pe lista unui partid politic. Parintele Arsenie, staretul Manastirii Sfantul Sava din Berzunti, judetul Bacau, preotul Iustinian Tomozei din Chircesti, judetul Vaslui sunt doi intre cei care au recunoscut deschis acest lucru.

Pana in acest moment, un singur inalt ierarh s-a declarat public sustinator al prezentei preotilor ca si candidati independenti pe listele partidelor politice. Laurentiu Streza, mitropolitul de Ardeal, a declarat , inainte de depunerea listelor de candidaturi: "Nu vad nicio problema sa intre pe listele partidelor, pentru ca le vom adresa invitatii tuturor. In cazul in care mai multe partide vor vrea preoti pe liste, nu este nicio problema, pentru ca o comuna are mai multe sate arondate si sunt mai multi preoti." Publicatia Sibiu Standard se arat ca Streza este de parere ca "participarea fetelor bisericesti ca independenti inca de la inceput este complicata, pentru ca ar presupune adunarea unui numar mai mare de voturi. In schimb, trecerea preotilor pe listele partidelor este vazuta ca cea mai buna metoda ca acestia sa intre in consiliile locale si judetene."

Deciziile BOR

Pe 6 martie, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a decis sa modifice hotararea 410 din 2004 astfel:

  • "Totodată, aplicând principul iconomiei (pogorământ, dispensă), Sfântul Sinod hotărăşte ca, de la caz la caz, preoţii care îşi exprimă, în scris, dorinţa de a candida numai ca independenţi şi numai pentru consiliile locale şi consiliile judeţene să primească aprobarea chiriarhilor lor. Aprobarea va fi acordată în urma analizei solicitărilor preoţilor respectivi, într-o şedinţă a Permanenţei Consiliului Eparhial şi numai acelora consideraţi capabili să promoveze interesele comunităţii în consiliile locale şi în consiliile judeţene. Dacă, însă, se dovedeşte că preotul nu corespunde cerinţelor mandatului încredinţat, de a lucra şi apăra interesele comunităţii locale, atunci i se va retrage aprobarea. Această hotărâre adoptată de Sfântul Sinod este aplicabilă numai până când se vor găsi membri ai laicatului ortodox, bine pregătiţi, pentru a reprezenta interesele comunităţilor locale în care se află şi ortodocşi.”

Desi nu exista niciun fel de precizari concrete referitoare la listele partidelor politice sau la partizanatul politic, Patriarhia a facut, cateva zile mai tarziu, precizari in acest sens:

  • "În spiritul hotărârii Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din  7 martie 2008 privind neimplicarea în politica partinică a clerului, Patriarhia Română precizează că toţi preoţii care candidează cu statut de independent pentru Consiliile locale şi judeţene trebuie să-şi prezinte propriul program în mod realist şi realizabil. În acelaşi timp, preoţii candidaţi trebuie să evite în campania electorală orice atitudine de tip partinic, adică pentru sau contra celorlalţi candidaţi. Această atitudine de neutralitate politică este necesară pentru a evita, după alegeri, unele consecinţe defavorabile parohiei în care slujeşte preotul respectiv. Abaterile de la această îndrumare vor fi sancţionate întrucât încalcă litera şi spiritul hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române."