Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a declarat dupa sedinta Biroului Politic Central (BPC) de luni ca liberalii vor participa singuri pe liste, dar ca in turul al doilea de scrutin organizatiile au libertatea sa negocieze aliante cu orice partid. Decizia BPC a venit in contextul in care presa a publicat articole in care sint enumerate judetele unde s-au semnat protocoale de sustinere a unui candidat in vederea primului tur de scrutin. Este vorba de saptesprezece judete, iar cele mai multe blaturi au in centru PSD-ul.

Teodor Melescanu a tinut sa precizeze ca liberalii nu fac blaturi electorale pentru turul I al alegerilor locale, dar pentru turul al II-lea organizatiile judetene au libertatea sa negocieze aliante cu orice partid.

"Decizia este ca PNL va participa singur pe liste la alegerile locale si fiecare organizatie va avea posibilitatea ca in turul doi sa obtina sprijinul necesar pentru obiectivele pe care si le-a asumat", a declarat Melescanu la terminarea Biroului Politic.

Vicepresedintele PNL a explicat ca decizia a fost motivata de faptul ca "in ultimele zile au aparut materiale in diverse publicatii care vorbesc de blat, inducindu-se ca si PNL ar fi implicat in asemenea intelegeri. Noi am simtit nevoia sa reconfirmam ca nu avem niciun fel de blaturi".

Melescanu a mai precizat ca intre primul si al doilea tur de scrutin organizatiile au libertatea de a face aliante in asa fel incit sa le poata fi alesi primarii.

Harta blaturilor aparuta in presa

Potrivit "Cotidianul", in cel putin saptesprezece judete partidele au negociat protocoale, unele scrise, altele binecuvintate de sefii de la centru, pentru sustinerea unor candidati la sefia Consiliilor Judetene sau la primariile resedinta de judet.

Daca la Consiliul Judetean este sustinut candidatul unui partid, la primaria municipiului este sprijinit candidatul celuilalt partid si, ca regula generala, se practica non-combatul.

Spre exemplu, PSD si PNL ar fi incheiat astfel de intelegeri in sase judete, la Suceava, Botosani, Braila, Teleorman, Dolj si Salaj.

In alte sase judete: Neamt, Bacau, Covasna, Constanta, Ilfov si Cluj, blaturile s-ar face intre PSD si PD-L.

In doua judete: Satu Mare si Mures, s-au constituit aliante mai mari - PSD-PNL-PD-L, PRM - impotriva candidatilor UDMR si PCM, in Arges PNL si PD-L s-au aliat impotriva PSD, iar in Sibiu PNL si FDGR si-au dat mina contra PSD.