Imaginatia candidatilor nu are limite cand vine vorba de atragerea electoratului. A treia saptamana de campanie electorala i-a determinat pe politicieni sa scoata arsenalul greu. Acestia nu s-au sfiit sa-si foloseasca copiii pentru a le promova imaginea, si-au facut afise si clipuri in care se prezinta drept "Mantuitori" ai romanilor si ode in care sunt preamariti.

Isus - agent electoral

Isus are priza la public in campania electorala. Social-democratii de la Arad au metamorfozat “Cina cea de taina” in afis de campanie elctorala. Mai exact, candidatul PSD la Primaria Arad, Dorel Caprar, apare intr-un afis electoral in ipostaza de Isus, iar candidatii PSD la Consiliul Local reprezinta ucenicii sai la Cina cea de Taina. In dreapta lui Dorel Caprar, in afis, sta Maria Magdalena, alias colaboratoarea candidatului - Teodora Hotaran. Iuda lipseste cu desavarsire din tablou pentru ca a plecat la conservatori.

Conform unui comunicat de presa emis de PSD Arad, Dorel Caprar explica ca impreuna cu colegii a ales sa faca "o campanie inedita, pe cat posibil pozitiva, bazata pe contactul direct cu oamenii”. “Ceea ce apare in afisul nostru reprezinta exact acest lucru: sunt oameni care muncesc impreuna in folosul cetateanului, discuta proiectele noastre pentru Arad si cauta solutii pentru problemele oamenilor”, a explicat Caprar.

Prezervativ pe banner

In seria afiselor subtile se inscrie si bannerul candidatului independent la primaria Bistrita, Gelu Dragan, pe care este reprezentat un prezervativ . Pe banner e afisata o mana cu un deget ridicat care tine un prezervativ, insotit de textul „Avem sansa sa le-o fa(k)cem!”

Bannerul urias contine mesaje electorale atat pe verticala, cat si pe orizontala, "10 candidati, un primar, fara promisiuni, fara minciuni”. Dragan a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca a ales acest slogan pentru ca s-a saturat de „protectia politica in administratia publica".

Maneaua lui Cancescu

Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, candidat pentru un al treilea mandat din partea PNL, si-a facut manea electorala pe post de imn, in speranta ca va castiga inima electoratului. Conform ziarelor locale, Ovidiu Rusu din Fagaras este compozitorul si interpretul cantecelor. Acesta sustine ca melodia sa nu este o manea, ci are un ritm “etno-dance”.

„Astazi toata lumea vrea/

O viata cu mult mai buna/

Si va spun cum am putea/

Sa o schimbam impreuna/

Din toti este numai unul/

Cancescu este numarul 1“.

Fratilor, sa ne-adunam!

PNL-ul sa-l votam,

PNL-ul si Cancescu este ajutorul nostru.

Cancescu e omul nostru, a plecat candva de jos

Omul ce gandeste totul si sfinteste mereu locul."

Oua "de votat"

Candidatul social-democrat la primaria Navodari s-a gandit sa stampileze ouale de gaina in scopuri electorale: „Votat Matei Primar“ este textul pe care cetatenaul il citeste inainte sa-si prepare o omleta.

Copiii exploatati de catre politicieni

Candidatii folosesc drept avantaj in campanie calitatea de parinte si incerca sa sensibilizeze electoratul folosind clipuri, afise sau bannere alaturi de proprii copii. Dorel Labo este candidatul PD-L la primaria Zalau si are un afis electoral in care apare copilul sau, elev in clasele primare. Copilul ii indemana pe alegatori sa-i voteze tatal.

Un alt candidat PD-L, de aceasta data la primaria Baia Mare, Corin Chereches, a facut mai multe clipuri electorale cu copii. Intr-unul din clipuri, trei minori rup afisele contracandidatilor lui Chereches, fapt care contravine legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor.

In alt fimulet apare un copil care plonjeaza intr-o cada din baia unui apartament. "Ce baie mica!” exclama protagonistul dezamagit. Imaginea urmatoare il arata pe acelasi copil intr-o piscina pe marginea careia sta Corin Cherches intr-un sezlong, citind ziarul. In finalul clipului, minorul il indeamna pe candidat: “Hai sa facem din baia mica... Baia Mare!"

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a emis un avertisment catre toate formatiunile politice ca legea interzice folosirea imaginii copiilor in campania electorala. Potrivit legii, folosirea copiilor in scopuri personale este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 5 si 15 milioane de lei vechi.

Mesaj catre copii: “Fa-ti temele! Vino cu parintii la vot”

Democrat-liberalii din Hunedoara isi fac campanie electorala in scoli la clasele I-IV. “Pe 1 iunie fa-ti si tu temele. Vino cu parintii la vot!“ este un mesaj care se regaseste pe caietele distribuite elevilor. Candidatii PD-L au impartit in scoli si pe strazile orasului caiete electorale cu fotografii si numele lor.

Primarul PD-L, Nicolae Schianu, dornic de un nou mandat, apare pe unul dintre aceste caiete electorale. Schianu sustine ca actiunea sa este legala si corecta. In opinia sa, caietele de campanie sunt permise de legea electorala si vin in ajutorul “elevilor mai nevoiasi”.

Un alt pedelist candidat, Ioan Inisconi, imparte acelasi gen de caiete electorale. Inisconi sustine insa ca materialele n-au intrat in scoli.“Caietele au fost impartite pe strada si nu in scoli. Unii le-au luat, altii nu, iar altii le-au rupt. Oricum, m-am axat pe zonele marginase ale Devei, acolo unde e mai multa nevoie”.

Geoana joaca fotbal, Tariceanu mananca mici si Vanghelie se viseaza salvatorul bucurestenilor

Politicienii sunt dispusi sa faca orice pentru voturi. Premierul Calin Popescu Tariceanu calca pe urma social-democratilor si serveste mici alaturi de electorat. Aflat in campanie electorala la Deva, Tariceanu, dupa obisnuita baie de multime, a trecut la mancat de mititei. Dupa ce in prealabil s-a interesat daca sunt bine gatiti, presedintele PNL a comandat patru mici.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a trecut la arbitrat meciuri de fotbal. El a imbracat echipamentul de arbitru la un meci demonstrativ pe stadionul Cotroceni. Mircea Geoana si-a facut campanie electorala printre microbisti alaturi de foste si actuale vedete ale fotbalului: Rica Raducanu, Ilie Balaci, Anghel Iordanescu, Ionel Danciulescu, Nicolae Manea.

Candidat doar la Primaria Sectorului 5, Marian Vanghelie vrea sa salveze Capitala in locul candidatului Cristian Diaconescu. Vanghelie si-a facut un spot electoral in care pozeaza in salvator al Bucurestiului.

“....un grup de afaceristi bordurieni a pus stapanire pe politicieni si pe toate institutiile orasului. Au distrus parcurile si au pus borduri (...) De 18 ani bucurestenii traiesc acest cosmar! Ultimii 8 ani au fost un infern... Milioane de oameni sunt prizonierii acestei mafii care mananca toti banii bucurestenilor. Acum lupta se apropie de final. Un singur om a reusit sa scape! E tanar! E singur! E unica noastra sansa! Daniel Marian Vanghelie. Luptam pentru Bucuresti!”, ne transmite clipul electoral.

Violentele electorale continua in toata tara

In comuna Ibanesti din Vaslui, candidatul PNG la funcţia de primar, Stefan Ibanescu a ajuns la spital dupa ce o inclestare cu primarul penelist in functie. Ibanescu sustine ca a fost lovit cu pumnii in ca si a fost ameninţat de catre primarul Benone Pletea. Altercatia avut loc in timpul unie manifestatii electorale a candidatului PNG si au fost lovite si alte persoane aflate in grup. Politia a demarat cercetari in acest caz.

La Ploiesti, doi tineri care lucrau pentru campania PNDC au ajuns la spital. Acestia sustin ca au fost batuti chiar in fata sediului PSD de catre sustinatorii partidului. Membrii PNDC au mers sa-si sustina colegii, iar altercatia a fost potolita de interventia politistilor.

In comuna Vidra, judetul Ilfov, actualul primar penelist Gabriel Dinica e acuzat ca incurajeaza amentintarile la adresa adversarilor politici. Mai multi tineri membri ai PD-L sustin ca au fost amenintati si chiar cotonogiti de catre membrii PNL, in frunte cu primarul. Primarul a negat insa orice implicare in incidente. Satenii spun ca primarul ar fi lovit un copil de 14 ani pentru ca lipea afisele electorale ale unui contracandidat. Politistii au deschis o ancheta.

La Nereju, in Vrancea, primarul PSD, Traian Pauca, este acuzat de matusa si de verisoara sa ca le-ar fi batut pentru ca il sustin pe candidatul liberal. Potrivit agentiilor de presa si ziarelor locale, primarul social-democrat a devastat si magazinul rudelor sale, pentru ca in vitrina era afisata o poza cu contracandidatul liberal.

Citeste si: