Vasile Blaga PDL vrea sa para bulog in poza electorala dar nu i-a convins inca pe bucuresteni. Sorin Oprescu cu degetul ridicat este vazut ca un vesnic aspirant la o functie mai inalta dar ii lipseste bisturiul. Ludovic Orban, propune o ecuatie greu de inteles din care lipseste o cruce. Cristian Diaconescu este prea crispat si neconvingator. Acestea sunt catvea din comentariile bucurestenilor intervievati de HotNews.ro fata de afisele electorale ale candidatilor la Primaria Capitalei.

  • Potrivit specialistilor consultati de HotNews.ro, Cosmin Gusa are un afis in care poza sa este in contradictie cu mesajul campaniei
  • Tancul lui Codrin Stefanescu este interpretat ca o ofensa adusa tanchistilor sau o noua revolutie pentru tineri

Imaginile candidatiilor la primaria capitalei au fost comentate pentru HotNews.ro de catre Lucian Trasa din partea companiei de publicitate si branding Strategid. Alaturi de comentariul specialistului am ales si cateva din parerile bucurestenilor referitoare la mesajul care este transmis de pozele candidatilor la primaria capitalei.

Sorin Oprescu (independent): Ii lipseste bisturiul din mana

Afisul lui Sorin Oprescu
Foto: Hotnews

  • “Cred ca vrea sa ajunga mai departe aspira la o functie mai mare, asa vad eu poza”, este de parere Marian, student la ASE
  • “Era mai bine daca se poza cu un bisturiu in mana. Asa parca imi spune ca ar mai vrea un rand. Nu pare de incredere”, spune Marcel Maier 
  • “Sondajele spun ca e primul, probabil asta vrea sa spuna si cu poza ca el va fi primul”,  Mrcela D, studenta la stiinte politice. 

Comentariul specialistului: "Pe fond alb (teoretic e culoarea cu care se asociaza cel mai bine, doar este medic si l-am vazut multi ani intr-o astfel de „ambalaj” profesional), domnul Oprescu tine degetul aratator ridicat in sus, intregul sau corp adopand o astfel de postura „verticala” si usor obsesionala. Atitudinea sa – usor fortat erecta si transparent regizata – ar trebui, ma gandesc, sa ne sugereze putere, forta, stabilitate, ceva de genul „sunt primul si cel mai bun, va puteti baza pe mine, stau asa pentru voi”. Din pacate, insa, strategul domniei-sale ar fi trebui sa stie ca astfel de atitudini dure si grave, daca nu sunt „imblanzite” pot usor sa derapeze intr-o directie gresita."

Afisul lui Vasile Blaga
Foto: Hotnews
Vasile Blaga (PDL): Buldogul care zambeste ironic

  • “El vrea sa para dur asa dar nu e ca il cealalta poza sta aplecat, parca nu e prea sigur pe el”, spune Gheorghe Armas, privind la afisul lui Vasile Blaga din piata Unirii.
  • “Nu imi spune chiar nimic poza lui. Chiar ma intrebam de ce a facut o asemenea poza. Si sunt multe altele care nu spun nimic”,  Mihaela M. 
  • “Arata ca e sigur si ca vrea sa faca treaba. Dar pana la proba contrarie nu vedem decat afisul”, Adrian Palaghean, pensionar. 

Comentariul specialistului: "Probabil ca este afisul cel mai bine realizat atat compozitional-imagistic cat si din perspectiva strategica. Poate doar cu un singur amendament: un inceput de zambet pe chipul cam dur (chiar cu riscul ca imaginea sa devina usor ironica), cred ca l-ar fi facut pe domnul Blaga sa fie mai aproape de locuitorii unui Bucuresti inca cenusiu si crispat afectiv."

Ludovic Orban (PNL): Ecuatia casca+creier+stragere de maini, greu de inteles

Afisul lui Ludovic Orban
Foto: Hotnews

  • “Ecuatia poate fi interpretat in mai multe feluri. De exemplu daca esti hot poti spune ca ii vanezi pe cei care nu se protejeaza (casca), sunt mai inceti la minte (creierul), sunt creduli (strangerea de mana) si nimeni nu o sa afle cine esti”, explica Serban Tomescu
  • “E foarte complicat sa intelegi in cateva secunde care-i semnificatia ecuatiei de aceea mi se pare un pic deplasata, dar nici restul candidatilor nu au afise mai bune”,  Sorina, cadru didactic. 

Comentariul specialistului: "De departe cel mai incarcat afis, da impresia fie ca nu exista o strategie de campanie si de imagine clara, fie ca sunt mai multi „dirijori” de campanie de parerea carora a trebuit sa se tina cont. Exista o serie de legi psihologice ale perceptiei si ale atentiei care vorbesc despre numarul de itemi ce pot fi receptati simultan sau succesiv de catre un om in stare de veghe normala. Acest afis probabil ca le incalca pe toate. In concluzie, este un afis care are o slaba capacitate de impunere perceptiva, incarcat si neclar din punct de vedere informational."

Afisul lui Cristian Diaconescu
Foto: Hotnews
Cristian Diaconescu (PSD): Cam crispat fara alura unui candidat la alegeri

  • “Nu pare foarte bucuros, parca strange din dinti. Din poza nu m-a convins asa cum nici la televizor nu presteaza bine”,  Cristian Galeseanu.
  • “E om serios, vrea sa faca bine de aia are privirea asa limpede”, explica Marioara Pave, in timp ce analizeaza poza lui Diaconescu de la sediul PSD.
  • “El doar sta si se uita, parca se roaga de noi sau ne intreaba”, Constantin Berenescu

Comentariul specialistului: "Un afis simplu si echilibrat imagistic, dar fara a putea sa sutina mesajul electoral. E timpul sa schimbam Bucurestiul! Pare sa nu fie sprijinit in niciun fel de atitudinea domnului Diaconescu sau macar de un semn sau de un gest sugestiv din compozitia vizuala. Destul de sec, un astfel de afis pare sa nici nu fie o „arma” electorala. Nu „taie”, si nu „agata”. Mai mult chiar, cu greu te poate duce cu gandul la alegeri."

Adrian Vilau (UPSC): Mai mult campanie sociala decat campanie electorala

Afisul lui Adrian Vilau
Foto: Hotnews

  • “In primul rand nu am auzit de el. Oricum este de prost gust. Adica vrea sa spuna ca el stie mai multe si o sa ne spuna. Sau poate el face parte din gasti, nu e sigur”,  Dragos Beslaru
  • “E ciudat, cred ca vrea sa arate ca acum nimeni nu spune adevarul”, Calina Mecean

Comentariul specialistului: "Daca n-as fi stiut ca este un afis electoral, as fi putut crede ca face parte dintr-o campanie sociala. Acestea sunt recunoscute pentru imaginile destul de agresive, uneori chiar socante, scopul fiind sa „trezeasca” sentimente suficient de puternice care sa poata fi asociate afectiv cu respectiva cauza sociala.Orice om obisnuit si normal nu poate reactiona la un astfel de afis electoral decat in doua feluri: fie sa-l trateze ca pe un potential factor de agresiune psihologica si-n acest caz sa faca tot posibilul sa-l uite si sa-l evite cat mai mult posibil, fie sa-l priveasca in gluma si cat mai anecdotic. Acest afis nu te poate indemna in niciun fel sa-l percepi intr-o maniera moderat afectiv-pozitiva si, din pacate, nici nu comunica un mesaj prea clar sau coerent."

Afisul lui Cozmin Gusa
Foto: Hotnews
Cozmin Gusa (PIN): Poza din afis nu se potriveste



cu mesajul campaniei

  • “Fara mesajul din afis parca vrea sa spuna ca si-a implinit visele, a ajuns unde a vrut”, Marin Predoiu
  • “O sa ne fie mai bine daca il alegem, cred ca asta spune, dar asta spun toti”, Ilinca Panait
  • “Sunt tanar, sunt frumos, imi merge bine, votati-ma asta zice imaginea”, Ioana Goleanu. 

Comentariul specialistului: "Putem spune ca domnul Gusa are imaginea unui om destul de liber de griji. Si care este mesajul ? Ne-am saturat cat ne-au furat. Insa dumnealui nu pare deloc ingrijorat in acest sens. Nu are o mimica si nici o atitudine posturala care sa sustina mesajul, iar acest afis face dovada unei puternice disonante cognitive. Nu doar ca mesajul verbal este anulat de atitudinea candidatului, dar alaturarea celor doua surse de informatie contradictorie face mai mult rau decat bine. Probabil ca strategia a fost sa impuste doi iepuri dintr-un foc: domnul Gusa sa abordeze atat o tematica serioasa si plina de semnificatii electorale (Ne-am saturat cat ne-au furat), dar sa fie si suficient de popular si apropiat de electorat (imaginea degajata si cu degetele mari ridicate). Teoretic, o astfel de strategie ar fi putut avea succes, dar executia este dezastruoasa."

Aurelian Pavelescu (PNTCD): Cam sters si visator

Afisul lui Aurelian Pavelescu
Foto: Hotnews

  • “E baiat tanar, pare asa sincer din poza da nu poate singur”, Ion Marc
  • “Cam sters nu imi spune nimic poza e asa visator”, Ana Pandrean
  • “L-am mai vazut in oras are banerul ala de se plimba prin oras da in afara ca e mare nu are nimic special, poate nu avut bani de o poza mai buna”, Csila Marek

Afisul lui Codrin Stefanescu
Foto: Hotnews
Codrin Stefanescu (PC): Ofensator pentru tanchisti

  • “Asa cu un ochi ridicat imi pare ca se gandeste la ceva”, Ana-Maria Iliescu
  • “Eu am fost tanchist si nu imi place de domnul acesta. Este o ofensa campania lui, da asta e fiecare face ce vrea”, Cornel Tanase
  • “Pe langa ceilalti cred ca e cel mai interesant propune o nou revolutie, un fenomen”, Andreeia Maricas

Pe marginea ultimelor doua afise, specialistul s-a abtinut sa faca vreun comentariu.