De ce are nevoie mai mare Capitala Romaniei: sa devina port la Dunare sau sa aiba o autostrada suspendata din nord in sud? Sau poate sa-si mute gara principala in afara orasului? Sau sa i se planteze 600.000 de copaci fix pe marginea strazilor? Sau, poate, sa poata ocoli centrul Bucurestiului pe nistre strazi stramte si aglomerate? Principalii candidati la Primaria Generala a Capitalei au in programele lor electorale propuneri care pun la munca imaginatia oricarui locuitor al Bucurestiului.

Intr-un top al propunerilor stiintifico-fantastice conduc detasat Ludovic Orban si Sorin Oprescu.

Candidatul liberal a inceput deja demersurile privind reinvierea unui proiect ce dateaza din 1929 si care va face ca Bucurestiul sa devina port la Dunare. Orban a anuntat luni ca Guvernul a aprobat trecerea proiectului de la Ministerul Mediului la cel al Transporturilor, pe care il conduce, si ca in maximum 30 de zile vor fi indeplinite procedurile pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Lucrarea a fost inceputa de regimul comunist, dar a fost lasata in paragina dupa 1990.

  • "Potrivit acestui proiect, Capitala va avea in maximum cinci ani doua porturi, situate in estul si sudul Capitalei, respectiv in localitatile Glina si 1 Decembrie. Va pot spune ca acest proiect starneste mult interes din partea unor companii serioase, care si-au exprimat dorinta de a participa la investitia de finalizare a canalului de navigatie, ceea ce inseamna ca lucrarile vor demara foarte repede. Canalul presupune o investitie de circa 450 milioane de euro si va fi realizat prin amenajarea complexa a cursurilor inferioare ale raurilor Arges si Dimbovita." (vezi intregul program electoral al lui Ludovic Orban)

Sorin Oprescu a ales sa faca public un program electoral mult mai putin detaliat decat restul candidatilor, dar, in conferinta de presa de la lansare a precizat ca solutia pentru fluidizarea traficului este realizarea unei autostrazi suspendate, care sa traverseze Bucurestiul de la nord la sud. „Pe cuvântul meu c-o fac în doi ani”, a declarat atunci Oprescu, precizand ca autostrada ar trece pe la nivelul etajului 3, adica pe la 8 metri inaltime. (vezi intregul program electoral al lui Sorin Oprescu)

O alta idee nastrusnica apare si in programul lui Cozmin Gusa. Acesta vrea sa mute Gara de Nord, cea mai importanta gara a Capitalei, la marginea orasului, astfel incat in locul lasat liber, sa poata rasari noi cartiere.

  • "Cea mai sigură soluţie este cea legată de relocarea Gării de Nord în zona Laromet-Chitila şi construirea de locuinţe (cu alte funcţiuni complete, cum ar fi şcoli, spitale, teatre, cinematografe etc) pe cele peste 200 hectare de teren rămas liber prin eliminarea liniilor de cale ferată. Proiectele pot fi realizate chiar în parteneriat cu Ministerul Transporturilor şi al Dezvoltării şi Locuinţei. Acest proiect face parte dintr-o viziune mai largă a liderului PIN, Cozmin Guşă, prin care Bucureştiul se va dezvolta pe sistem policentric, ca oraşele moderne, şi nu după modelul plasei de păiajen, rămas din antichitate, sau din perioadele sistemelor totalitare. Practic, relocarea Gării (cu păstrarea clădirii istorice) va deschide efortul de a elimina fabricile poluante din oraş (după principiul european) şi va permite crearea de noi centre de interes şi de spaţii de locuit civilizate, amplasate în jurul inelului central de circulaţie. (vezi intregul program electoral al lui Cozmin Gusa)

Candidatul PD-L, Vasile Blaga, crede ca a gasit o solutie pentru un traseu alternativ care sa-i faca pe bucuresteni sa nu mai fie nevoiti sa tranziteze centrul orasului pentru a ajunge din nord in sud. Astfel, el propune construirea "Diametralei Nord-Sud", pe traseul strazilor Buzesti, Berzei si Uranus. Asta in conditiile in care strazile au doar doua benzi pe sens, una ocupata de masinile parcate, iar a doua de traseul tramvaielor. De asemenea, o alta problema pe care ar putea s-o intampine in realizarea proiectului este ca intre locul in care se termina strada Berzei si incepe Uranus se afla raul Dambovita, parcul Izvor si Palatul Parlamentului.

Nici candidatul PSD nu are un program electoral perfect ancorat in realitate. Diaconescu promite ca va planta, de-a lungul tuturor strazilor din Bucuresti, 600.000 de copaci.

  • " Plantarea de “borduri verzi” de lungul tuturor arterelor de circulaţie. Actualele suprafeţe “nude” de beton si asfalt se vor “înverzi” prin plantarea unor perdele de copaci. Se vor planta 600.000 arbori de aliniament." (vezi intregul program electoral al lui Cristian Diaconescu)