Daca PD si PNL ar fi ramas impreuna, Alianta D.A. ar fi azi pe primul loc in topul "dalmatienilor" candidati la sefia consiliilor judetene, a declarat presedintele Societatii Academice din Romania, Alina Mungiu-Pippidi, in cadrul emisiunii Discutia saptamanii, realizata de Dan Tapalaga si difuzata de HotNews.ro si BBC. Ea a precizat ca majoritatea candidatilor PDL cuprinsi in documentul lansat duminica nu erau membri ai partidului in urma cu un an si ca, pe plan national, politica democratilor "de a recruta baronii locali ai PSD" ar putea provoca pierderea alegerilor parlamentare din toamna.

  • "Cum era de asteptat, partidul cu cei mai multi oameni cu probleme este PSD, care are peste 20, pentru ca au avut pana in prezent si majoritatea consiliilor judetene, deci ei au avut presedintii actuali. Deci oportunitatile pentru acesti oameni... peste 20 de candidati, 22 daca nu ma insel, care nu intrunesc criteriile de integritate"

Mungiu-Pippidi a declarat si ca, anul acesta, criteriile dupa care s-a intocmit lista au fost mai restranse decat in 2004.

  • "Am mai dat amnistii oamenilor pentru ce au facut acum 15 ani, n-am mai pus pe liste decat pe cei la care s-a inceput urmarirea penala, deci nu orice om cercetat sau la care s-a facut o plangere de catre cineva e pe lista, nu. Numai cei la care s-a inceput urmarirea penala. La conflicte de interese si incompatibilitati s-au cautat dovezi stricte de profit, deci nu am mai dat numai asa, ca poate a fost in conflict, ca atare lista intr-un anumit sens e mai restransa, dar nu e mai restransa, sunt aproape 60 de oameni pe ea."

Presedintele SAR crede ca adevarata stire proasta este ca partidele care in urma cu 4 ani se laudau ca lupta impotriva coruptiei si, implict a PSD-ului, au acum, impreuna, mai multi candidati pe lista.

  • "Stirea proasta este ca partidele fostei aliante, impreuna, au mai mult decat PSD-ul. Deci daca ar mai fi ramas impreuna la ora asta erau pe locul I. Al doilea partid in ordinea numarului de candidati corupti este PNL si al treilea este PDL, care a recrutat din greu in ultimele 2-3 luni fosti presedinti de consilii judetene care erau la PSD si care acum candideaza in numele lor. Urmeaza PRM, PC, PNG si asa mai departe. "

Alina Mungiu-Pippidi crede ca racolarile facute in ultima perioada de PDL ar putea sa provoace partidului pierderi la alegerile din toamna.

  • "Ceea ce este interesant la acesti 9 candidati pe care ii are PDL pe lista este ca o buna parte din ei nu erau in acest PDL acum un an de zile. Deci asta pare sa fie o strategie politica a acestui partid de a recruta baronii locali ai PSD. (...) Probabil ca ei isi imagineaza ca in anumite judete acesti oameni au cheia, ei sunt un fel de sefi, capi locali de mafie si ca daca nu ii ai pe ei nu poti castiga judetul respectiv. O sa vedem la alegeri daca oamenii intr-adevar voteaza asa, daca este suficient sa-l ai pe mafiotul sef din judet indiferent la ce partid se duce si lumea voteaza si daca nu cumva in plan national vor avea mai mult de pierdut recrutand acesti oameni, pentru ca renunta la imaginea pe care o aveau de partid-alternativa, partid curat, partidul legii, partidul presedintelui. (...) Ei fac o incercare de atrategie, probabil ca s-au gandit ca nu va penaliza nimeni aceasta strategie. Eu cred ca publicul o va penaliza, o penalizam in primul rand noi, si batalia mare se va da la alegerile legislative. Fie se revine la partidul care era simpatizat de mare parte din electoratul urban, acel partid legalist al mlui Emil Boc si al presedintelui, oameni care vorbeau numai intermeni legali, sustineau pe doamna Macovei si atunci sunt sanse ca ei sa revina la locul din sondaje, fie vor deveni un partid ca toate celelalte si atunci sa-si ia adio de la castigarea alegerilor legislative din acest an din Romania."