Curtea Europeana a Drepturilor Omului a aprobat cererea Asociatiei 21 Decembrie de a solutiona cu prioritate cauzele referitoare la dosarele Revolutiei si Mineriadei. Decizia CEDO este o "recunoastere a faptului ca 18 ani nu reprezinta un termen rezonabil pentru rezolvarea unor dosare care contin lucruri de o extrema gravitate", a declarat pentru Hotnews.ro Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie.

Pe rolul CEDO au fost puse cu prioritate cele doua dosare privind Revolutia si Mineriada, existind posibilitatea ca ele sa intre in dezbatere inaintea vacantei magistratilor instantei europene.

Cererea Asociatiei 21 Decembrie este "impotriva sistemului judiciar romanesc si se reclama incalcarea dreptului victimelor la un proces echitabil si rezonabil in timp. Noi consideram ca 18 ani nu reprezinta un timp rezonabil", a declarat pentru HotNews.ro Teodor Maries.

Asociatia de revolutionari a solicitat CEDO sa ajute la urgentarea rezolvarii celor doua dosare, iar o decizie favorabila ar avea consecinte importante pentru soarta dosarelor, explica Maries. Una dintre acestea, cuprinsa de altfel in textul cererii, ar putea fi "readucerea dosarelor la Parchetele Militare si anularea deciziei Curtii Constitutionale".

Maries sustine ca hotarirea de a se adresa CEDO a venit doar dupa ce in tara nu au fost obtinute rezultate in cele doua dosare, ba mai mult, exista semnale ca ele ar putea fi ingropate definitiv. Potrivit raspunsului trimis de CEDO catre Asociatia 21 Decembrie, cererea de solutionare cu prioritate a dosarelor a fost aprobata in temeiul articolului 41 din regulamentul Curtii.

O delegatie a revolutionarilor, formata din 40 de persoane, a manifestat in data de 10 aprilie in fata Palatului Drepturilor Omului din Strasbourg si a inminat unui reprezentant al CEDO cererea, mai multe documente si decizii ale Curtii Constitutionale, procurorului general si sefului Parchetelor Militare, plus mai multe rechizitorii in dosare care au primit NUP.