Sergiu Andon a precizat ca subcomisia nu mai cauta" ingerinte politice" in dosarul lui Miron Mitrea, ci o "corelatie intre sesizarea procurorilor si probele acestora". Referatul se redacteaza joi si, se pare, s-a ajuns la "un numitor comun" asupra concluziilor si recomandarii. Andon s-a delimitat de actiunea lui Nicolicea, care a vazut dosarul lui Mitrea fara sa spuna ca este finul acestuia, pe care a catalogat-o drept "rusinoasa, reprobabila si nedemna".

Sergiu Andon, presedintele subcomisiei care analizeaza dosarului lui Mitrea, a precizat ca nu se cauta "ingerintele politice" in dosar, ci doar daca sesizarea procurorilor este in concordanta cu documentele din dosar.

Ingerintele politice au fost rebotezate

Declaratia vine dupa ce, miercuri, atit el, cit si Lucian Bolcas sustinusera ca in cazul in care se descopera asemenea ingerinte nu se va da avizul de urmarire penala, afirmatii care au generat reactia unor politicieni. Potrivit CPP, parlamentarii nu se pot pronunta pe legalitatea actelor procurorilor, misiunea lor fiind aceea de a vedea daca exista sau nu "indicii" pentru inceperea urmaririi penale.

Bolcas si-a contrazis insa colegul, spunind ca el a cautat "ingerintele politice" si ca si-a formulat deja un punct de vedere "clar, categoric si fundamentat" pe care i l-a prezentat sefului sau de partid, Corneliu Vadim Tudor, si pe care il va sustine atit in Comisia juridica, cit si la dezbaterile din plenul Camerei.

Finul Nicolicea, dezavuat de colegi

Eugen Nicolicea, finul lui Miron Mitrea, a fost pus la zid de Sergiu Andon pentru faptul ca a ascuns acest lucru Comisiei si s-a dus la o emisiune televizata, unde a pledat in favoarea nevinovatiei acestuia.

"Dezavuam aceasta iesire necontrolata, fara discernamint a lui Eugen Nicolicea, care a venit ieri ca imputernicit al PSD si ne-a ascuns faptul a Mitrea e nasul lui, s-a uitat in dosar si apoi s-a dus la o emisiune televizata fara sa aiba imputernicirea noastra. Este un fapt rusinos, reprobabil pentru un deputat", a spus Andon, precizind ca a vrut sa se retraga din Comisie in semn de protest.

In replica, Nicolicea a precizat ca "este de notorietate" faptul ca Mitrea e nasul lui, ca nu a ascuns niciodata acest lucru si ca a venit la comisie pentru ca "lucrurile sa avanseze". Cit priveste emisiunea in cauza, in care a pledat nevinovat pentru nasul sau, Nicolicea a negat acest lucru, spunindu-i lui Andon ca e "prost informat".

Antepronuntarile continua

In timp ce Sergiu Andon scapa afirmatii de genul " din punct de vedere penal, Mitrea s-ar putea sa nu aiba probleme", Bolcas lasa sa se inteleaga ca a gasit mult cautatele ingerinte politice. " Am gasit ceea ce cautam", a exclamat triumfator Bolcas.

Faptul ca subcomisia a "ajuns la un numitor comun" si in ce priveste o fraza cu asa zise conotatii politice din sesizarea facuta de Daniel Morar, lasa sa se inteleaga incotro merg lucurile.

"Am sesizat procurorul general in legatura cu aceasta abatere, ca sa stie cum merg lucurile in institutia care ii este subordonata", a delcarat Andon. Deputatul era vizibil nemultumit ca Laura Kovesi s-a multumit sa raspunda ca " a luat act" de demersul parlamentarilor.

Saptamina viitoare, concluzile si audierile

Primele concluzii vor fi prezentate saptamina viitoare, marti, dupa care va urma audierea impricinatilor. Comisia juridica va fi insa cea care va face raportul final, pe baza referatului primit de la subcomisie, a audierilor si a dezbaterilor.

Deocamdata, dosarul lui Adrian Nastase nu a fost analizat, dar Andon a dat asigurari ca munca va incepe de joi si ca dosarul deja a venit. Pina in acest moment niciun alt deputat nu a depus cerere pentru acces la dosare.