Plictiseala maxima a primelor zile de campanie pentru alegerile locale s-a evaporat brusc, marti, cand au intrat in scena veteranii bataliei politice, cu temele lor clasice de scandal. Meritul ii apartine presedintelui Traian Basescu si acuzatiilor de lovitura de stat pe care le-a adus predecesorului sau. Acestuia i-au raspuns, pe rand, Ion Iliescu, premierul Tariceanu si fostul prim-ministru Adrian Nastase. Cei patru le-au demonstrat mai tinerilor candidati la primarii cum suna "adevaratele" discursuri capabile sa-i dezmorteasca, in fata micilor ecrane si pe forumurile online, pe alegatorii activi.

Seful statului a fost primul care a animat atmosfera cu un interviu acordat postului public de radio, in care a acuzat ca Ion Iliescu este "specialist in lovituri de stat". Basescu a avut mesaje punctuale de transmis, precum nevoia de modificare a Constitutiei si rolul Curtii Constitutionale, insa ceea ce a captat atentia au fost atacurile la adresa lui Iliescu, dar si cele impotriva premierului Tariceanu, care, spune presedintele, ar fi negociat cu liderul de onoare al PSD, anul trecut, suspendarea sa in functie.

Basescu s-a referit, in interviul acordat postului public de radio, si la campania pentru locale, afirmand ca inceputul acesteia ii da senzatia de blat, deoarece unii candidati au ajuns sa se laude intre ei.

Interventia lui Basescu i-a oferit lui Iliescu sansa sa iasa si el la rampa, replicand ca actualul presedinte are o obsesie maladiva: "Am mai avut din pacate o experienta istorica cu un sef de stat care era obsedat de lovituri de stat. Si stim bine cum a terminat. Este vorba de Nicolae Ceausescu". Iliescu a intarit conexiunea cu apropiatele alegeri locale: "Nu inteleg ce l-a apucat (pe Basescu - n.r.) in plina campanie electorala sa iasa cu asemenea declaratii".

La temele vechi de discutie s-a pliat si liderul PSD Adrian Nastase, si el tinta declaratiilor de marti ale lui Basescu. Fostul premier l-a acuzat pe acesta ca ii are in subordine pe toti procurorii si ca, impreuna cu Monica Macovei, a schimbat legile impotriva Constitutiei.

Succesorul lui Nastase, Calin Popescu Tariceanu, citat de NewsIn, s-a declarat la randul sau "ingrozit" de declaratiile presedintelui, pe care il acuza ca "lasa vorbele sa ii iasa precum porumbeii". "Ca sef al statului nu este posibil sa faci astfel de afirmatii. Mi se pare practic inadmisibil un astfel de comportament", suna discursul premierului.