Liderul PSD, Adrian Nastase, a replicat dur la declaratiile presedintelui Traian Basescu, spunind ca toti procurorii sint in slujba lui si ca impreuna cu Monica Macovei a schimbat legile impotriva Constitutiei, astfel incit "sa-si bage la puscarie toti adversarii politici". Nastase a spus ca este urmarit de trei ani de "procurorii lui Basescu" si ca acesta ar trebui sa se "duca inapoi sa repare vaporase" si sa nu mai faca afirmatii aberante. Citat de Mediafax, fostul premier, a carei urmarire penala se afla acum la dispozitia colegilor deputati, a declarat ca Basescu este "o gura mare care nu a gasit o circiuma la Neptun".

"El voia ca in complicitate cu prietenii lui de la Parchet sa primeasca o hirtie in legatura cu un ministru, el sa dea aviz de incepere a urmaririi penale, sa-l poata suspenda si si in felul acesta sa traga presul de sub picioarele tuturor ministrilor Guvernului Tariceanu. Eu atrag atentia ca intram intr-o zona a totalitarismului, pentru ca inteleg ca Traian Basescu are intilniri cu procurorii care ii destainuie ceea ce vor ei sa faca", a declarat Adrian Nastase, citat de Mediafax.

Liderul PSD sustine ca este urmarit de trei ani de "procurorii lui Basescu", acesta vrind sa decida singur cine este vinovat si cine nu in Romania.

"Presedintele penal Traian Mihaileanu face tot felul de afirmatii aberante. In primul rind, toti procurorii sint in slujba lui impreuna cu prietena din Romania a lui Franco Frattini, care a tot schimbat legile impotriva Constitutiei si a incercat sa-i bage la puscarie pe toti adversarii lui Basescu". Nastase a declarat ca " Mi-e greu sa iau lectii de morala de la un asemenea om".

Reamintim ca intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati, Traian Basescu l-a acuzat pe Adrian Nastase ca se foloseste de tot felul de "tertipuri" pentru a nu ajunge in fata procurorilor, care nu vor sa-l perchezitioneze sau sa-l aresteze, ci doar sa-i ia declaratii.

"De ce prin avocati a incercat toate tertipurile pentru a nu ajunge in fata procurorilor", a intrebat Basescu, mentionind ca el nu a ezitat sa se puna la dispozitia procurorilor pentru declaratii, dindu-si demisia din Parlament pentru asta.

Seful statului a aratat ca in Constitutie se precizeaza clar ca avizul Parlamentului este necesar doar in situatiile de perchezitie si arestare, decizia Curtii Constitutionale venind sa adauge la Constitutie in sprijinul demnitarilor. " Ceea ce se intimpla in cazul demnitarilor arata lipsa de vointa politica in aplicarera principiului constitutional potrivit caruia nimeni nu este mai presus de lege", a spus Basescu in emisiunea mentionata.

Dupa ce procurorii DNA au trimis Parlamentului dosarele lui Miron Mitrea, Adrian Nastase, Paul Pacuraru si Codrut Seres, deputatii au format o subcomisie condusa se Sergiu Andon- PC-care va analiza documentele si va face un raport. In acelasi timp insa, vor putea avea acces la dosare si alti deputati care au o "curiozitate intemeiata", dupa ce vor face o cerere in sensul acesta.

Accesul la documentele dintr-un dosar care nu a ajuns in fata judecatorilor poate prejudicia ancheta procurorilor si facilita apararea inculpatilor, fiind interzisa de Codul de procedura penala.

Reamintim ca dosarele ministrilor cercetati de procurori intirzie de peste doi ani de zile, fiind blocate pe rind de contestari ale inculpatilor la Curtea Constitutionala si de desfiintarea Comisiei prezidentiale de ancheta de catre fostul ministru liberal al Justitiei.

Ulterior avizului dat de presedinte pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor, dosarele acestora au fost blocate de o alta decizie a Curtii Constitutionale si de parlamentari.