Camera Deputatilor a adoptat tacit ordonanata CNSAS. Deoarece in plen nu a intrunit numarul de voturi necesare, ordonata privind organizarea si functionarea CNSAS a fost adoptata tacit fara modificarile efectuate de catre comisia juridica. Deputatii juristi modificasera ordonanata data de Guvern astfel incat preotii erau eliminati din categoria celor care pot fi verificati la dosare de catre CNSAS.

Ordonanta privind organizarea si functionarea CNSAS, amendata de Comisia juridica, a fost votata de 163 de deputati si respinsa de 19. Cum legea privind aprobarea OUG 24/2008 avea nevoie de 165 de voturi pentru adoptare, din cauza absentelor deputatilor, legea merge la Senat fara modificarile efectuate de deputatii juristi.

Camera Deputatilor a fost prima camera sesizata, iar Senatul urmeza sa ia in dezbatere ordonanta, fiind forul decizional in acest caz.

In urma contestatiei lui Dan Voiculescu, Curtea Constitutionala a considerat legea de organizare si funtionare a CNSAS drept neconstitutionala. Guvernul a emis in martie, o ordonanta de urgenta pentru a permite Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sa isi continue activitatea.

OUG 24/2008 a ajuns in Parlament, in dezbatere la comisia juridica a Camerei Deputatilor unde a suferit modificari substantiale. Deputatii juristii au amendat textul ordonatei, eliminand preotii in categoriile de persoane verificate la dosare de CNSAS. De asemenea un alt amendament al comisiei juridice, care transfera competenta de judecata de la instantele de contencios administrativ la instantele civile, nu va mai fi de actualitate.

Totodata, deputatii juristi eliminasera din textul ordonantei, prevederea potrivit careia Colegiul trimite in instanta note de constatare privind colaborarea cu Securitatea, inlocuindu-le cu referate care contin doar un inventar al documentelor din dosar si care sunt inaintate in justitie.

CNSAS va functiona de acum inainte potrivit formei Ordonantei elaborate de Guvern, toate dezbaterile din Comisia juridica si modificarile operate ramind fara obiect.