Saptamana Pastelui s-a transformat in prilej de campanie electorala. Romanii - redescoperiti ca cetateni cu drept de vot - au fost coplesiti in ultima saptamana cu pomeni electorale si proiecte sociale din partea politicienilor. Daca pana acum alesii neamului nu erau de gasit, in ultima saptamana isi sufoca electoratul cu implicarea sociala si atentii electorale. Pensionarii s-au batut pe sacose cu cozonaci si carnati, s-au calcat in picioare sa prinda uleiul si zaharul oferit de baronii locali, oamenii au fost dusi la cumparaturi cu autocare peste granita sau li s-au promis excursii in strainatate si masini.

Becali si Vanghelie au dat startul la pomeni electorale

Startul in isteria sacoselor electorale l-a dat presedintele PNG, George (aka Gigi) Becali. Peste o sută de oameni au venit cu noaptea in cap si s-au asezat la coada, s-au imbulzit si s-au certat pentru a primi 30 de oua, un kilogram de zahar, ulei si un cozonac. De plasele cu alimente au beneficiat numai cei care au avut legitimatie de membru de partid. Nici o problema pentru cei care nu indeplineau această conditie: oricine se putea inscrie pe loc in partid.

"Fundatia mea da oua de Paste, dar nu are nici o legătura cu PNG. Omul - automat daca ii da Becali, se face membru PNG, pentru ca Becali i-a dat. Eu pun fundatia la inaintare, fundatia da, si ei se fac membri PNG”, a explicat Gigi Becali intr-o declaratie la Realitatea TV.

Nici primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, nu a uitat de pomana electorala. Oamenii lui Vanghelie au incercat sa fie discreti, ducand plasele rosii cu sigla PSD chiar la locuintele oamenilor. Televiziunile au surprins cativa social-democrati care carau harnici din dube sacose cu alimente pentru pensionarii din blocurile de pe Soseaua Alexandriei si puneau in cutiile postale scrisori din parte edilului sectorului 5.

Tot din partea primarului Vanghelie, din “seria fara numar”, oamenii s-au calcat in picioare pentru plase care contineau salam, carnati, paine si suc. Scena: in fata CAR sector 5. Momentul: joi dimineata.

Primarii de sector - albinute harnice in prag de campanie

Edili de Bucuresti s-au mobilizat pe toate planurile si au marsat si pe proiecte sociale si pe pomeni electorale. Cu mic, cu mare, primarii de sector au muncit in ultimele saptamani ca albinutele pentru a compensa ce nu au facut pe perioada mandatului. Astfel, in ultimele saptamani, in Capitala s-au inaugurat centre medicale, pasaje pietonale, s-au daramat tarabe si chioscuri ilegale si s-au plantat copaci.

La sectorul 1, primarul Andrei Chiliman a inaugurat un centru medical pentru persoanele cu venituri reduse si pentru cei cu dizabilitati. Neculai Ontanu, de la sectorul 2, a daramat garajele ilegale, edilul de la sectorul 6 - Cristian Poteras - a sadit pomi si a vopsit garduletele de la spatiile verzi. Marian Vanghelie a facut ce a stiut mai bine si a impartit plasele cu alimente in sectorul 5. Edilul de la 3, Liviu Negoita, le-a facut pensionarilor sahisti un club pentru socializare.

Liberalii ii plimba gratis pe brasoveni

Presedintele Consililui Judetean Brasov, liberalul Aristotel Cancescu, a pornit in cursa pentru al treilea mandat cu plimbari gratis de week-end. Mai exact, Cancescu le ofera brasovenilor pana dupa alegeri, pe bani publici, plimbari gratis in week-end cu un tren turistic de epoca, numit „Dracula Expres”.

Tot in Brasov, primarul PD-L, George Scripcaru, a intrat in campanie pentru un nou mandat oferind instrumente de gradinarit pentru o suta de asociatii de locatari „fruntase la curatenia de primavara”. Cu sponsorizarile unor firme brasovene, Scripcaru a oferit apoi 2500 de pachete cu alimente si dulciuri, in valoare totala de 75000 de lei, pentru asistatii sociali ai orasului.

La olteni, PD-L si PNL fac tombole cu masini

In Craiova, primarul PD-L Antonie Solomon si contracandidatul sau liberalul Ion Groza se bat in tombole electorale. Antonie Solomon ofera masina o masina Logan pentru a marca a zecea editie a “Horei de la Leamna” (spectacol organizat in fiecare an de Paste de edilul oltean).

“Fac o tombola la Leamna, dar nu are nici o legatura cu campania electorala. O sa dau un Logan si mai multe obiecte. Anul acesta se fac zece ani de cand organizez acest eveniment. Acum zece ani nici nu ma gandeam sa intru in politica. Hora de la Leamna o s-o fac pana la adanci batraneti“, a declarat Antonie Solomon intr-o conferinta de presa.

Pe de alta parte, liberalul Ion Groza a tiparit 150.000 de bilete de tombola pentru un concurs cu parfum electoral, in care premiul este o masina Peuogeot 107. Craiovenii trebuie sa raspunda la intrebarea „Cine este candidatul PNL pentru Primaria Craiova?“, si sa noteze o problema pe care o are orasul.

„Taloanele vor ajunge in fiecare casa din Craiova. Dupa ce le completeaza, oamenii le pot aduce personal la sediul PNL sau le pot trimite prin posta. Premiul este un autoturism Peugeot 107, pe care il vom expune in mai multe zone din Craiova. Astfel, impuscam doi iepuri: alegatorii afla care este candidatul liberal la primarie si, in acelasi timp, noi aflam direct de la sursa care sunt problemele pe care trebuie sa le rezolvam“, a declarat cu nonsalanta Ion Groza.

Conservatorii din Galati au dat cozonaci, lumanari si vin

Conservatorii din Galati a declansat cu un camion operatiunea “cozonacii si iepurasii”. Organizatia judeteana PC a distribuit pensionarilor deja cunoscutele pungi personalizate cu sigla PC, care contineau un cozonac, o sticla de suc, o lumanare, iespurasi de ciocolata, o sticla de vin si saleuri.

Ca niste albinute (conservatoare), membrii PC au impartit pe strazile orasului Galati pungile cu alimente, iar la sosirea jurnalistilor si politiei “s-au evacuat”.

Cetatenii Aradului merg la cumparaturi in Ungaria pe banii PSD

Conducerea PSD Arad organizeaza deplasari gratuite in Ungaria pentru cetatenii care vor sa faca cumparaturi in aceasta tara. In semn de protest fata de preturile din supermarketuri, social-democratii au pus la dispozitie un autocar care ii transporta gratuit pe aradeni la cumparaturi in centre comerciale din orasul Mako, Ungaria.

“Este un protest al PSD fata de politica supermarketurilor, care au preturi foarte mari chiar inainte de sarbatori. Ii sustinem in acest fel si pe producatorii autohtoni, care sunt in conflict cu supermarketurile de cateva saptamani”, a declarat presedintele PSD Arad, Dorel Caprar, intr-o conferinta de presa la inceputul saptamanii.

Isteria cuprinde toata Romania

In toata tara, ziarele locale relateaza poemeniile electorale facute de candidatii pentru primarii sau consilii judetene. In Dolj, in, comuna Dragotesti, primarul PSD a impartit felicitari care contineau tichete in valoare de 50 de lei, in Gorj, politicienii au oferit lumanari, icoane si vopsea de oua, primarul din Braila a dat oamenilor cozonaci si bani in plic, in timp ce la Cluj, rromii din comuna Bontida au primit 25 de oi vii.

De asemenea, in Constanta,oamenii lui Radu Mazare au distribuit deja cunoscutele cadouri in alimente pentru pensionari, iar la Snagov, o echipa Realitatea TV a surprins membrii PD-L impartind pungi cu sigla partidului care contineau carne de miel.

Mita electorala sanctionata cu inchisoare de la 6 luni - 5 ani

Biroul Electoral Central a adoptat o hotarare prin care explica ce pot imparti partidele in campania electorala. Potrivit acestei hotarari, in campania electorala sunt permise urmatoarele materiale de propaganda: afise, pliante, cani, galeti, sepci, tricouri.

Potrivit articolului109 din legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, “Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat pentru functia de primar sau de consilier, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani”.

Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a declarat pentru Hotnews.ro ca “este interzisa oferirea de bunuri care au o valoare economica semnificativa, precum si marfurile de utilitate alimentara, ca alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice si produse din tutun”.

In ceea ce priveste aplicarea sanctiunilor pentru persoanele care ofera mita electorala, Muhulet a explicat ca , “in urma unor sesizari la Birourile de circumscriptii locale, masurile trebuie luate de administratia locala sau de organele de urmarire penala”.