Ion Iliescu a spus sa nu-l propunem pe Sorin Oprescu drept candidat pentru ca are o oarecare dezordine in activitate si va ingreuna campania electorala, a declarat Miron Mitrea la emisiunea "Discutia saptamanii", realizata de Dan Tapalaga si difuzata de HotNews.ro si BBC. El a precizat ca Oprescu va lua atata din voturile PSD, cat si ale PDL. Cristian Diaconescu a declarat ca fostul sef al organizatiei bucurestele nu a spus niciodata in fata conducerii PSD ca vrea sa candideze, ci a preferat sa transmita mesaje prin presa. Mitrea nu mai crede ca Oprescu se va retrage din cursa electorala.

Seful campaniei electorale a PSD a explicat de ce a refuzat organizatia din Bucuresti sa-l sustina pe Oprescu la primarie.

  • Era Sorin Oprescu care a mai candidat de doua ori la Primaria Generala a capitalei, pe care cei de la Bucuresti il refuzau drept candidat tocmai pe aceste motive:  a candidat de doua ori, a avut unele greutati in campanie si voiau un candidat care, spuneau ei, sa nu piarda alegerile, sa nu vina in spate cu doua infrangeri.

Mitrea: candidatura lui Oprescu dezavantajeaza PSD

El a precizat ca analizele de pana acum arata ca Sorin Oprescu va lua atat din voturile PSD, cat si ale PDL.

  • Din focus grupurile pe Bucuresti, rezulta clar ca eventuala candidatura independenta a lui Sorin Oprescu  va lua jumatate de voturi de la PDL, jumatate de la PSD. Clar este ca nu ia nici un vot de la PNL. PNL-ul are un bazin pe Bucuresti care merge tot aliniat in spatele candidatului lor, indiferent cum il cheama. Cat de mult va lua de la fiecare din aceste partide, depinde de campanile pe care si le face fiecare partid in parte.

In ceea ce priveste zvonurile legate de o retragere a lui Oprescu din cursa, Mitrea a declarat ca incepe sa nu mai creada in aceasta varianta: "Incep sa cred ca nu. Am sperat ca da, incep sa cred ca nu. Este o ambitie a lui Sorin."

"Oprescu era pozitionat la Ministerul Sanatatii"

Mitrea a negat ca PSD i-ar fi propus lui Oprescu o functie in viitorul guvern, afirmand ca pozitia sa la Ministerul Sanatatii a fost decisa inainte de discutiile pe tema alegerilor locale.

  • E si mai simplu, in guvernul pe care noi il pregatim, guvernul alternativa pe care orice partid il va prezenta dupa alegerile locale, deja Sorin Oprescu era pozitionat la Ministerul Sanatatii, cu mult inainte de a apare aceasta discutie despre candidatura lui, deci nu este un troc. Am fost la discutia cu Sorin Oprescu, nu i s-a promis nimic. (...)  A fost o discutie de genul Sorin, n-ai venit niciodata la partid sa spui ca vrei sa candidezi, n-ai fost nici la Bucuresti, nici la Biroul permanent, noi am aflat din presa treaba asta, de aceea te intrebam oficial, daca vei candida sau nu. Si a spus, nu stiu, ma gandesc.

Mitrea: Iliescu l-a sustinut pe Oprescu doar ca alternativa la Vanghelie

De asemenea, secretarul general al PSD a declarat ca Ion Iliescu nu a sprijinit candidatura lui Oprescu decat atunci cand s-a pus porblema ca alternativa sa fie Marian Vanghelie.

  • Domnul Ion Iliescu cand a inceput cursa pentru nominalizarile de candidati, prima opinie a domniei sale a fost sa nu-l nominalizam pe Sorin Oprescu din cauza faptului ca a mai pierdut de doua ori si nu ar fi potrivit sa intram cu el in lupta. Dupa aceea, cand Bucurestiul a venit cu candidatura lui Marian Vanghelie, pe care domnul Ion Iliescu n-a apreciat-o deloc, dansul a spus ca e mai potrivit Sorin Oprescu decat Marian Vanghelie. In momentul in care am purtat discutia si a fost propus Cristian Diaconescu, v-ati uitat la televizor, a votat alaturi de colegii dansului. Deci dansul il prefera pe Sorin Oprescu in antiteza cu Marian Vanghelie. Dar eu am fost la discutia initiala cand dansul a spus sa nu-l propunem pe Sorin Oprescu drept candidat pentru ca are o oarecare dezordine in activitate si va ingreuna campania electorala si asta o stim noi toti. Pentru ca a mai pierdut de doua ori.

Diaconescu: N-am vrut sa fiu un Sorin Oprescu

Cristian Diaconescu, candidatul desemnat al partidului la Primaria Capitalei, a afirmat ca nu a vorbit despre nominalizarea sa decat dupa ce a devenit oficiala pentru a nu da impresia ca incearca sa transmita semnale de presa.

  • N-am vrut sa fiu un Sorin Oprescu care nu a venit practic la partid nici un moment sa spuna in mod formal “oameni buni, in aceasta structura de conducere eu vreau sa va anunt ca vreau sa candidez”. Mesajele s-au primit intermediat, prin presa. A fost alegerea domniei sale. (...) Nu stiu [de ce a facut asta, n.r.], este chiar inexplicabil. Pentru ca, stiu, poate nu crede poate e sfatuit gresit, are usile deschise la Partidul Social Democrat. Eu am spus public de nenumarate ori, sigur, incurca eventuala candidatura independenta a domniei sale, este evident, dar pe de alta parte, mi-as dori foarte mult, pentru ca il cunosc si il apreciez, sa fie alaturi de mine.