Poate ca putini isi mai amintesc acum. 19 aprilie 2007 a fost ziua in care Romania a avut primul presedinte suspendat din istoria sa moderna. 322 de parlamentari au votat, atunci, pentru suspendarea sefului statului, 108 impotriva, in vreme ce 10 voturi au fost anulate. PSD, PNL, PRM, UDMR si PC au votat impotriva lui Traian Basescu, presedintele fiind sustinut doar de PD si PLD. O luna mai tarziu, la 19 mai, 75% dintre romanii care s-au prezentat la referendumul pe tema demiterii presedintelui au votat pentru ca Traian Basescu sa se intoarca la Cotroceni.

Suspendarea lui Traian Basescu a scos in strada 4 mii de bucuresteni, simpatizanti ai presedintelui suspendat, care s-au adunat in Piata Universitatii in ziua votului din Parlament. "N-am facut altceva decat sa servesc interesele romanilor. Forta poporului se vede la vot, aceasta este modalitatea de a ne manifesta intr-o democratie. Probabil ca daca as fi acceptat sa negociez cu partidele care astazi au votat modul in care sa se desfasoare lucrurile in administratia centrala romaneasca, astazi nu as fi fost suspendat. N-am facut-o, nu o voi face si ma intorc la popor", a afirmat, atunci, Traian Basescu, in fata simpatizantilor sai.

Procedurile pentru suspendarea din functie a lui Traian Basescu fusesera demarate de PSD, care a sustinut ca seful statului ar fi incalcat Constitutia in mai multe randuri.

Legea fundamentala prevede ca "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca preverile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul total al parlamentarilor. In cazul in care initiativa de suspendare din functie a Presedintelui este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum privind demiterea. Pe parcursul suspendarii din functie interimatul este asigurat, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor."

Asa s-a intamplat si in cazul lui Traian Basescu. Timp de o luna, cat a fost suspendat seful statului, interimatul la Palatul Cotroceni a fost asigurat de presedintele Senatului, Nicola Vacaroiu.